Μάνος Μπούρας

amsterdam3.jpg

Κείμενα: Μάνος Μπούρας (μουσική), Τάσος Βογιατζής, avopolis.team

Οι χαλαροί, μποέμικοι ρυθμοί του Άμστερνταμ, τα υδάτινα κανάλια του, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική, οι τέχνες και το nightlife του το έχουν τοποθετήσει στις κορυφαίες θέσεις των νεανικών προορισμών, ιδιαίτερα από τον Μάιο, που ξεκινάει και η καλύτερη εποχή για να το επισκεφτείς, μέχρι και τον Αύγουστο. Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη που διατηρεί τη μαγεία της, αλλά και ταυτόχρονα αλλάζει, προτείνοντας νέες γειτονιές και πράγματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Υποχρεωτική η στάση στο Άμστερνταμ για κάθε περιοδεία!

To Άμστερνταμ, ως μία από τις κεντρικότερες μητροπόλεις της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να υπολείπεται των υπόλοιπων μεγαλουπόλεων της ηπείρου σε επίπεδο μουσικών εκδηλώσεων και γενικότερα πραγμάτων που θα μπορούσε να βρει ενδιαφέροντα ένας φανατικός ακροατής μουσικής κάθε είδους. Λόγω της θέσης της, των ανθρώπων που την πλαισιώνουν, μα και της γενικότερης κουλτούρας της, δέχεται πλειάδα εκδηλώσεων που λειτουργούν ως μαγνήτης για τους κατοίκους της, αλλά και πολλούς άλλους Ευρωπαίους γείτονες και μη, απ' τη στιγμή που κάθε μικρή ή μεγάλη μπάντα θεωρεί “υποχρέωσή” της να περάσει από την πόλη σε κάθε της περιοδεία!

amsterdam_lowlands.jpg
To Lowlands Festival (photo) είναι από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά φεστιβάλ

Πέρα από τη δική της ζωντανή μουσική σκηνή –ας μην ξεχνάμε ότι η Ολλανδία μας έχει δώσει κάποια πολύ μεγάλα ονόματα στο χώρο της ποπ και ροκ μουσικής, από τους ιδιαίτερα επιτυχημένους στη δεκαετία του '70 Focus και Golden Earring και τη διαχρονικά σκεπτόμενη ποπ των The Nits, έως τους θιασώτες του σκοτεινού ήχου Clan Of Xymox, τους εναλλακτικούς Bettie Serveert, τους μόνιμα πολιτικά ανήσυχους ιστορικούς punks The Ex κι ασφαλώς τους σούπερ σταρ djs Tiesto και Hardwell– η χώρα, και το Άμστερνταμ ιδιαίτερα, προσελκύει κάθε είδους συναυλιακή δραστηριότητα, η οποία φιλοξενείται σε ορισμένους από τους καλύτερους χώρους της Ευρώπης.

amsterdam_ziggo.jpg
Το μαζικού χαρακτήρα Ziggo Dome (photo) υποδέχεται όλες τις δημοφιλείς μπάντες

Live και festival

Οι φίλοι της κλασικής μουσικής για παράδειγμα έχουν το Concertgebouw, το δικό τους Μέγαρο Μουσικής. Από το North Sea Jazz Club παρελαύνουν πλειάδες σπουδαίων καλλιτεχνών που δεν περιορίζονται στο χώρο της jazz, όπως θα περίμενε κανείς από το όνομά του, μα εκτείνονται στη soul, funk, blues, latin, electronica. Το μαζικού χαρακτήρα Ziggo Dome υποδέχεται όλες τις δημοφιλείς μπάντες, από το χώρο της ποπ κυρίως, που προσελκύουν το μεγαλύτερο αριθμητικά όγκο ακροατών στη χωρητικότητας 17.000 ατόμων αίθουσά του, ενώ από το σαφώς μικρότερο Heineken Music Hall περνούν μικρότερα ονόματα που έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους βήματα και είναι σχετικά δημοφιλή. Οι δύο βασικοί συναυλιακοί χώροι όμως του Άμστερνταμ θεωρούνται τα Melkweg και Paradiso, στις σκηνές των οποίων έχουν φιλοξενηθεί αναρίθμητοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα κάθε είδους. Στο Άμστερνταμ λαμβάνουν χώρα επίσης περισσότερα από 300 φεστιβάλ ετησίως για κάθε γούστο. Aπό τα πιο γνωστά είναι τα Pitch Festival, Lowlands Festival και Pinkpop. Ένας updated κόμβος για το τι συναυλιακό παίζει στο Άμστερνταμ βρίσκεται εδώ και πάντα έχει νόημα να συνδυάσει κανείς το ταξίδι του σε μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες της Ευρώπης με ένα live... Και ειδικά τώρα που ξεκινούν απευθείας πτήσεις από την Αθήνα, το Ηράκλειο και τη Ρόδο με την Aegean!

amsterdam2.jpg

Το Άμστερνταμ όμως δεν είναι μόνο... συναυλίες και φεστιβάλ. Είναι βασικά μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, την οποία οπωσδήποτε πρέπει να γνωρίσεις με ένα ποδήλατο! Οι ποδηλάτες είναι η πλειοψηφία στην πόλη, οπότε δεν νιώθεις σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, όπως στη χώρα μας. Υπάρχουν σηματοδοτημένοι ποδηλατόδρομοι και ειδικοί χώροι πάρκινγκ. Μπορείς να νοικιάσεις ένα ποδήλατο από κάποιο από τα πολλά καταστήματα του κέντρου και να απολαύσεις μια διαδρομή ανάμεσα σε κανάλια, γέφυρες, σπιτάκια με τριγωνικές στέγες, πολύχρωμες αγορές και πολυσύχναστες προκυμαίες.

amsterdam5.jpg

Στα στενά του Jordaan

Ναι, είναι η αγαπημένη μας συνοικία για απογευματινό καφέ ή χαλαρό ποτό - με φόντο τα ξύλινα σπιτάκια στα κανάλια! Κάποτε ήταν φτωχική συνοικία εργατικών κατοικιών, ενώ εδώ κατοικούσαν οι καλλιτέχνες και οι έμποροι της χρυσής εποχής του 17ου-18ου αιώνα. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μια όμορφη και ζωντανή γειτονιά φοιτητών, καλλιτεχνών, επαγγελματιών, με μοναδικά καταστήματα, γκαλερί τέχνης, στενά δρομάκια, εστιατόρια, μπουτίκ και φοιτητικά στέκια

amsterdam_jordaan.jpg

Τα στενά δρομάκια θα σε οδηγήσουν σε υπέροχους κήπους, καθώς και στην αγορά Noordermarkt (www.noordermarkt-amsterdam.nl), όπου θα βρεις από vintage ρούχα (κάθε Δευτέρα) μέχρι και βιολογικά προϊόντα (τα Σάββατα). Διάσημο αξιοθέατο εδώ είναι το σπίτι-μουσείο της Άννας Φρανκ (Prinsengracht 267, www.annefrank.org). Πολύ κοντά, αξίζει να κάνεις μια στάση στην εκκλησία Westerkerk (Prinsengracht 281, www.westerkerk.nl) για να ανεβείς στον ψηλότερο πύργο του Άμστερνταμ, στα 85 μέτρα, και να θαυμάσεις την πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη.

{youtube}iwSm2Gk0xZw{/youtube}

Βόλτα στο De Pijp

Μια εργατική συνοικία της πόλης ήταν και η De Pijp στο παρελθόν, σήμερα όμως είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Βρίσκεται νότια του κέντρου και έχει πάρα πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό. Μπορείς να δοκιμάσεις την ολλανδική κουζίνα ή να μην αντισταθείς στο φαγητό του δρόμου: τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα ή και ολλανδικά pancakes. Εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη αγορά του Άμστερνταμ (και η πιο δημοφιλής σε όλη την Ολλανδία, για να μην πούμε σε όλη την Ευρώπη), η Albert Cuypmarkt, όπου ψωνίζουν περισσότερο ντόπιοι παρά τουρίστες, αλλά και καλόγουστα art shops όπου θα ξετρυπώσεις μοναδικά κομμάτια σε καλές τιμές.

amsterdam4.jpg

Πικ-νικ όπως οι ντόπιοι

Το δημοφιλέστερο πάρκο της πόλης είναι το Vondelpark. Εκτός από πάρκο των «ασυγκράτητων εραστών», το πρωί αποτελεί το ιδανικό μέρος για να αράξεις. Αν πας καλοκαίρι, όπως προτείνουμε, πέρνα πρώτα από το super market για προμήθειες και κάνε πικ-νικ εκεί - ό,τι δηλαδή κάνουν οι ντόπιοι. Εναλλακτικές λύσεις είναι το Sarphatipark και το Westerpark, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που πλέον αποτελεί χώρο πολιτισμού (www.westergasfabriek.nl) - παρόμοια περίπτωση με την δική μας Τεχνόπολη, του Δήμου Αθηναίων.

amsterdam_concerto.jpg

Δισκοπωλεία στο Άμστερνταμ: ο παράδεισος του μουσικόφιλου!

Όπως κάθε μεγαλούπολη που σέβεται τον εαυτό της, το Άμστερνταμ έχει μια μεγάλη γκάμα δισκοπωλείων για φίλους κάθε είδους μουσικής. Ένα από τα παλιότερα και ιστορικότερα είναι το Concerto στην Ultrechtstraat με μεγάλη ποικιλία τίτλων, μα και αδελφό κατάστημα με στερεοφωνικά μηχανήματα λίγα μέτρα πιο πέρα. Το Record Palace βρίσκεται απέναντι από το club Paradiso που αναφέραμε παραπάνω, με σπάνιους δίσκους από το χώρο της ροκ και μεγάλη ποικιλία από jazz και σχετικά μουσικά είδη στο υπόγειο. Ακόμη περισσότερη jazz βρίσκει κανείς στο Back Beat Records, όπως προδίδει και η ταμπέλα με το λογότυπο της εταιρίας Blue Note έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί.

amsterdam_waxwell.jpg

Στο Waxwell Records είδαμε μία από τις σοβαρότερες συλλογές δίσκων από το χώρο της μαύρης μουσικής, με σπάνιους τίτλους αναρτημένους στον τοίχο ικανούς να φέρουν ζαλάδα στους φίλους του εν λόγω ήχου! Οι djs και λοιποί λάτρεις του χορευτικού ήχου καλά θα κάνουν να επισκεφθούν το Killa Cutz με όλες τις νέες κυκλοφορίες από τις σύγχρονες τάσεις της ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ στο Distortion όλα τα είδη καλύπτονται σε ικανές ποσότητες, και με μία ακαταστασία στα ράφια του που σε κάνει να θέλεις να ψάξεις μανιωδώς για κάποιο διαμάντι κρυμμένο εκεί που δεν το περιμένεις κι εκεί που κανείς άλλος δεν είχε τη σκέψη να ψάξει να βρει! Μια καλή επίσης ευκαιρία για ψάξιμο δίσκων είναι μια βόλτα στο παζάρι Waterloopleinmarkt, όπου ανάμεσα σε διάφορους άλλους πάγκους με κάθε είδους ρούχα, μπιζού και λοιπά άλλα, ίσως βρείτε το δίσκο που πάντοτε ψάχνατε. 

Κι όλα αυτά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σε μία πόλη που καυχιέται για πάνω από είκοσι δισκοπωλεία! Όπως δηλαδή γίνεται αντιληπτό, στο Άμστερνταμ το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας μουσικόφιλος δεν θα βρει ποτέ το χρόνο να πλήξει!

amsterdam_Scheltema.jpg

Βιβλιοπωλεία

Στο Avopolis Music Network, εκτός από τους δίσκους αγαπάμε και τα βιβλία. Πολύ. Τα περισσότερα βιβλιοπωλεία στο Άμστερνταμ βρίσκονται στο Spuiplein και κοντά του, αλλά θα βρεις και στο Leliegracht. Να περάσεις και από το τετραόροφο Scheltema (Koningsplein 20).

amsterdam6.jpg

Δεκάδες μουσεία

Το Άμστερνταμ έρχεται πρώτο σε αναλογία συγκέντρωσης μουσείων στον κόσμο αφού διαθέτει περισσότερα από 60! Νότια της πλατείας Dam, η Πλατεία των Μουσείων (Museumplein) φιλοξενεί τρία από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά.

Η περίφημη νυχτερινή ζωή του

Για το live κομμάτι τα είπαμε. Δεν είναι μόνο αυτό όμως... Clubs όπου εμφανίζονται οι καλύτεροι DJs του κόσμου, μεγάλα μουσικά events, χαλαρά μπαράκια αλλά και παραδοσιακές παμπ. Η νυχτερινή ζωή του Άμστερνταμ έχει κάτι για όλα τα γούστα. Έντονο nightlife και πολλά πάρτι θα βρείτε γύρω από τις πλατείες Rembrandtplein και Leidseplein, ενώ κινηθείτε για ένα ήσυχο πρώτο ποτό στην περιοχή Jordaan. Όσοι αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία θα επιλέξουν ένα από τα brown cafés, δηλαδή τις αυθεντικές ολλανδικές παμπ.

Κλείσε τώρα τα εισιτήριά σου!

Μη χάνεις λοιπόν ευκαιρία και μην το αφήσεις τελευταία στιγμή! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήρια στο el.aegeanair.com με την κάρτα σου –χωρίς επιπλέον χρεώσεις!

Κλείσε και ξενοδοχείο

Από το site της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις διπλά μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου! 

Πώς θα ταξιδέψεις

Από Αθήνα: με την Aegean, 5 πτήσεις την εβδομάδα από 27/5
Από Ηράκλειο: με την Aegean, 3 πτήσεις την εβδομάδα από 22/4
Από Ρόδο: με την Aegean, 2 πτήσεις την εβδομάδα από 30/4

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το λεωφορείο 197 (γραμμή εξπρές), που αναχωρεί κάθε 15 λεπτά από τη στάση B9, θα σε μεταφέρει στο κέντρο μέσα σε 30 λεπτά, ενώ το γρήγορο τρένο Intercity Direct συνδέει το Schiphol με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, μπορείς να προμηθευτείς την I Amsterdam City Card, που εξασφαλίζει δωρεάν μετακινήσεις και ελεύθερη είσοδο και εκπτώσεις σε μουσεία και αξιοθέατα. Έχει διάρκεια 24, 48 και 72 ωρών και κοστίζει €55, €65 και €71 αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες: www.iamsterdam.com.

Advertisement

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured