Παναγιώτης Λουκάς

«Founder Axl Rose and former members Slash and Duff McKagan will regroup to headline the Coachella Music & Arts Festival».

Αργά ή γρήγορα, θα συνέβαινε. Είχαν βέβαια γίνει αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν από διάφορους μάνατζερ/δισκογραφικές/διοργανωτές συναυλιών και τα χρήματα που τους πρόσφεραν ήταν υπερβολικά πολλά, αλλά τίποτα δεν είχε αλλάξει τη γνώμη του Axl Rose («one of the two of us will die before a reunion», είχε πει το 2009 στο Billboard). Μάλιστα, γνωστός  μάνατζερ με ειδικότητα στα reunions είχε σχεδόν σαμποτάρει την προώθηση του Chinese Democracy, με σκοπό να τον οδηγήσει σε κάποια μορφή επανένωσης.

Aπό το 2012 και μετά, πάντως, ο Axl Rose είχε «μαλακώσει» αρκετά με το ζήτημα, αρκεί η περίσταση να ήταν η κατάλληλη. Μια συνέντευξη του Slash το καλοκαίρι του 2015, στην οποία δήλωνε ότι τα έχουν ξαναβρεί, ήταν η επιβεβαίωση ότι κάτι υπήρχε στα σκαριά. Από εκεί και πέρα, όλα πήραν τον δρόμο τους. Τα κλασικό λογότυπο των Guns N’ Roses εμφανίστηκε ξανά στην επίσημη ιστοσελίδα και τον Ιανουάριο του 2016 ήρθε η ανακοίνωση για το Coachella Music & Arts Festival, επιβεβαιώνοντας αυτό που υποπτευόμασταν καιρό: οι  Axl, Slash & Duff ξανά μαζί, για πρώτη φορά από το 1993. Κι εδώ, μέσα από ένα flashback, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς έγινε η επανένωση, φωτίζοντας στην πορεία και ορισμένες λιγότερο γνωστές στιγμές της μπάντας.

Gnr_2.jpg

Η «διάλυση» του line-up 2009/2014

Τον Ιούλιο του 2014, το πιο σταθερό line-up που είχαν ποτέ στην ιστορία τους οι Guns N’ Roses (Dizzy Reed, Tommy Stinson, Frank Ferrer, Chris Pitman, Ron "Bumblefoot" Thal, Richard Fortus & DJ Ashba), έδωσε το τελευταίο του live στο Λας Βέγκας. Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Axl Rose είπε στο συγκρότημα ότι για το 2015 δεν θα υπάρχει άλλη δραστηριότητα, ότι είναι ελεύθεροι να ασχοληθούν με τα projects τους και θα τα πούνε ξανά στο μέλλον, αρκεί να είναι διαθέσιμοι. Θα ήταν, όμως;

Η απάντηση ήταν όχι, καθώς τόσο ο μπασίστας Stinson, όσο και ο κιθαρίστας Bumblefoot είχαν ανακοινώσει ανεπίσημα ότι αποχωρούν από τους Guns N’ Roses –ο μεν Stinson για καθαρά προσωπικούς λόγους, που είχαν να κάνουν με την οικογένειά του, ο δε Bumblefoot γιατί κουράστηκε τόσα χρόνια να γκρινιάζει ότι δεν κυκλοφορούν νέα τραγούδια, στα οποία όλα τα μέλη να έχουν συνεισφέρει ιδέες. Γι' αυτόν τον λόγο, κυκλοφόρησε ένα ακόμα προσωπικό άλμπουμ, καθώς και το ομώνυμο Art Of Anarchy λίγο αργότερα, μαζί με τους  Jon & Vince Votta και τον πρόωρα χαμένο Scott Weiland στα φωνητικά (δες εδώ), ενώ το καλοκαίρι θα τον έβρισκε και πάλι στην Κέρκυρα, να συνδυάζει διδασκαλία και διακοπές σε ένα μουσικό σχολείο.

Για την περίπτωση του Stinson, δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο Duff McKagan τον είχε αντικαταστήσει σε μερικές συναυλίες το 2014, ενώ το 2006, όταν είχε πλακωθεί με τον Axl λίγο πριν τις πρώτες τους συναυλίες, ο Duff ήταν και πάλι stand-by, σε περίπτωση που δεν τα ξαναβρίσκανε. Για τη θέση πάλι του Bumblefoot υπήρχε μια φήμη ότι θα τον αντικαθιστούσε η Orianthi Panagaris (Alice Cooper, Michael Jackson). Πάντως ούτε και τα υπόλοιπα μέλη έμειναν άπραγα. Οι Fortus & Reed εντάχθηκαν στους Dead Daises, έκαναν περιοδείες σε όλον τον κόσμο και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Revolución  (δες εδώ), ο Pitman έχει κολλητιλίκια με τους Tool και ιδιαίτερα με τον Danny Carey –και, με κάποιον τρόπο, ίσως εμπλέκεται στο καινούριο τους άλμπουμ– ενώ ο DJ Ashba θα έμενε απασχολημένος με τον νέο, διπλό δίσκο των Sixx:A.M.

Έναν χρόνο μετά (Ιούλιος 2015), ο DJ Ashba ανακοίνωσε επίσημα ότι αποχωρεί κι εκείνος για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στους Sixx:A.M., σε μια κίνηση λίγο απρόσμενη, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δήλωνε ότι οι Guns N’ Roses αποτελούσαν την πρώτη του προτεραιότητα. Ποιος θα ήταν ο αντικαταστάτης του;

Gnr_3.jpg

Η «συμφιλίωση»

Τον Ιούλιο του 2014, οι Guns N’ Roses έβγαλαν το Appetite For Democracy 3D (σε DVD και Blu-ray), ενώ έναν χρόνο μετά ο Slash με τους Myles Kennedy & The Conspirators έπραξαν ανίστοιχα με το Live At The Roxy 25/9/14 (επίσης σε DVD/Blu-ray). Για κάθε αντίστοιχη κυκλοφορία, έπρεπε τόσο ο Axl Rose να πάρει τις υπογραφές των Slash/Duff όσον αφορά τα συνθετικά δικαιώματα, όπως και το αντίστροφό –και στο παρελθόν υπήρξαν εκατέρωθεν μηνύσεις, κυρίως από την πλευρά του Slash για πολλές κυκλοφορίες (τραγούδια σε ταινίες, video games κτλ.) που είτε καθυστέρησαν να βγουν, είτε δεν βγήκαν ποτέ. Αυτή τη φορά, όμως, οι υπογραφές τόσο από τη μία πλευρά, όσο και από την άλλη, ήρθαν σχετικά εύκολα. Τι είχε συμβεί;

Κάπου διάβασα ότι ένα συγκρότημα μπορεί να διαλυθεί είτε λόγω των μάνατζερ, είτε λόγω των συζύγων των μελών του. Είναι δε κοινό μυστικό το πόσο κακή επιρροή είχε η Perla Hudson στον Slash: το 2010 είχαν φτάσει ένα βήμα πριν το διαζύγιο, τα ξαναβρήκαν, αλλά το 2014 κατέθεσαν τελικά την αίτηση, με την Perla να ζητάει μάλιστα αρκετά χρήματα από τη μεριά της. Ο Slash πάντως δεν φάνηκε να στεναχωριέται ιδιαίτερα και είναι ήδη ζευγάρι με τη Meegan Hodges, με την οποία ήταν μαζί και στα 1980s, όταν μετείχε στους Guns N’ Roses. Σύμπτωση;

Gnr_4.jpg

Πoτέ δεν πρόκειται να μάθουμε πώς έγινε η πρώτη κίνηση. Όπως ποτέ δεν μάθαμε και τι πραγματικά είχε συμβεί το 2005, όταν αργά μια νύχτα ο Slash πήγε στο σπίτι του Axl Rose και μίλησε με κάποιον, «θάβοντας» τους Duff McKagan, Matt Sorum και Scott Weiland. Αντίστοιχα, ποτέ δεν θα μάθουμε το πώς ο Duff βρέθηκε στο ίδιο ξενοδοχείο του Λονδίνου (από τα χίλια που έχει η βρετανική πρωτεύουσα) την ίδια μέρα που οι Guns N’ Roses είχαν συναυλία στο O2 Arena –το ίδιο μάλιστα βράδυ έπαιξε και μερικά τραγούδια μαζί τους. Πηγές εκ των έσω υποστηρίζουν πάντως ότι η συμφιλίωση ήρθε πιο εύκολα από όσο ίσως μπορούμε να υποθέσουμε. Ποιος έκανε όμως την πρώτη κίνηση; Συνήθως ο «μικρός» πάει στον «μεγάλο» και όχι ο «μεγάλος» στον «μικρό», με τον Duff να παίζει (όπως πάντα) τον ρόλο του ενδιάμεσου.

Οι σχέσεις συνεργασίας

Εάν διαβάσουμε προσεκτικά την πρώτη ανακοίνωση, κρύβονται πάρα πολλά, αφού σε μεγάλο βαθμό μας διαφωτίζει για την επαγγελματική σχέση που θα έχουν οι Axl, Slash και Duff. Στην ουσία πάμε ξανά πίσω στα 1990s, όταν ο Axl απόκτησε τα δικαιώματα του ονόματος των Guns N’ Roses, με τους Slash & Duff να γίνονται κάτι ανάμεσα σε «partners/employees». Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον είχε λοιπόν και θα συνεχίσει να τον έχει ο Axl Rose. Θα είναι partners σε θέματα merchandise και κυκλοφοριών, αλλά η αναλογία στα χρήματα θα είναι με τη σειρά Axl/Slash/Duff, όπως ήταν και στα 1990s. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, εάν για παράδειγμα είναι να μοιραστούν 100 δολάρια, η αναλογία θα είναι 50/30/20. Φυσικά, για οτιδήποτε μουσικό, την τελευταία κουβέντα την έχει o Αxl. Που σημαίνει ότι, εάν του βαρέσει, μπορεί να «διώξει» τους Slash και Duff –και όχι το αντίθετο.

Gnr_5.jpg

To νέο line-up

Στο μυαλό του Axl, η προσθήκη των Slash/Duff δεν είναι reunion, αλλά το επόμενο κεφάλαιο στους Guns N’ Roses. Γι' αυτόν τον λόγο συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε το 2014, συμπληρώνοντας τα κενά. O Dizzy Reed είναι πάντα δίπλα του, από το 1990. Για τον ρόλο του Richard Fortus θα τα πούμε πιο κάτω, ενώ ο Frank Ferrer μετέχει από το 2006 και, αν το βασικό για έναν ντράμερ είναι η χημεία με τον μπασίστα, είμαι σίγουρος ότι εάν υπήρχαν ενστάσεις, ο Duff McKagan θα τις είχε πει. Μέχρι πρότινος σίγουρος θεωρούνταν και ο Chris Pitman, αλλά κάποια περίεργα σχόλιά του στα social media μπέρδεψαν λίγο τα πράγματα –και παραμένει μέχρι τώρα αβέβαιο εάν θα συμμετάσχει. Μια φήμη επίσης που υπάρχει για 3ο κιθαρίστα, διαθέτει βάση: από το 1995, την περίοδο που ο Zakk Wylde μπήκε στο στούντιο μαζί με τους Guns N’ Roses, στον Axl άρεσε η ιδέα των 3 κιθαριστών και την κράτησε από το 2000 και μετά. Έχει λοιπόν ακουστεί το όνομα του Dave Kushner, που είχε παίξει μαζί με τον Slash στους Velvet Revolver, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Αλλά και το 2006, ότι θα είχαν και 3ο κιθαρίστας το μάθαμε λίγες μέρες πριν την πρώτη τους συναυλία από τον ίδιο τον Axl, σε μια ραδιοφωνική του κουβέντα. Όσο για το ποιος ήταν, το μάθαμε όταν είδαμε τον Ron "Bumblefoot" Thal επί σκηνής.

Όσο για τα παλιά μέλη; Πάλι στην ανακοίνωση υπάρχει το όνομα των Axl/Slash/Duff. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν άλλωστε φήμες για reunion. Ποιας σύνθεσης, όμως; Tις περιόδου Appetite/Lies ή της περιόδου Use Your Illusions; Και καλά, θα πει κάποιος, η διαφορά είναι ο ντράμερ (Adler/Sorum). Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα: ο Steven Adler είναι κινητή βόμβα. Αν και τώρα είναι πια «καθαρός», κανείς δεν ξέρει πότε θα ξανακυλήσει –και επειδή ακριβώς θεωρείται αυτοκαταστροφικός, ποτέ κανένα συγκρότημα δεν τον έχει πάρει στο σχήμα του. Ο Izzy, πάλι, έχει από το 2001 «ανοιχτή» πρόσκληση στα live των Guns N’ Roses. Σε πόσα εμφανίστηκε; Σε ελάχιστα. Σε πόσα τους κρέμασε την τελευταία στιγμή; Σε πάρα πολλά. Πόσα λεφτά έπαιρνε σε κάθε εμφάνισή του, για 4-5 τραγούδια; Ίσως και περισσότερα από ότι έπαιρναν άλλα μέλη. Και τώρα που τα χρήματα είναι πάρα πολλά, δείχνει αλλιώς να τα μοιράζονται ανά 3 και αλλιώς ανά 4. O δε Sorum, πάντα ήταν διπρόσωπος. Το όνομά του βρέθηκε έτσι από την αρχή εκτός των συζητήσεων και δεν νομίζω ότι θα χαλούσε η συμφωνία για το χατίρι του.

Gnr_6.jpg

Το παρόν και το μέλλον

Το πρώτο τραγούδι που έγραψαν ποτέ οι Guns N’ Roses ήταν το “Don't Cry". Το “November Rain” το δούλευε ο Axl από το 1983. Ήξερε από τότε ότι αυτά προορίζονταν όχι για το Appetite For Destruction, αλλά για τις επόμενες κυκλοφορίες (όταν θα έβγαιναν). Τα τραγούδια που υπήρχαν στο Chinese Democracy δεν ήταν τα καλύτερα που είχαν γράψει στα sessions του. Ήταν όμως εκείνα που, σύμφωνα με το όραμα του Axl, ταίριαζαν περισσότερο, ενώ υπάρχουν κι άλλα έτοιμα, τα οποία προορίζονται για την επόμενη κυκλοφορία. Oι insiders έχουν στην κατοχή τους (σε έναν πολύ περιορισμένο κύκλο) 11-12 από αυτά. Και υποστηρίζουν ότι, εάν στο Chinese Democracy οι κιθάρες παίζονταν κυρίως από τους Buckethead/Finck, τώρα «κυρίαρχος» κιθαρίστας είναι ο Richard Fortus. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην αρχή ο Fortus είχε κάνει audition για τη θέση του βασικού κιθαρίστα, απλά τότε πήραν τον Buckethead και στη συνέχεια εντάχθηκε στους Guns N’ Roses περισσότερο σαν ρυθμικός κιθαρίστας, παίζοντας βέβαια και αρκετές lead κιθάρες στα live.

Το αρχικό σχέδιο του Axl Rose, ήταν προς το τέλος του 2016 (δηλαδή το 2017) να κυκλοφορούσε το επόμενο άλμπουμ. To ίδιο σκεφτόταν και ο Slash: το 2017 να ήταν έτοιμο το νέο του άλμπουμ με τους Myles Kennedy & The Conspirators. Πολύ σωστά, ο μπασίστας του Slash, Todd Kerns, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το σχέδιο παραμένει, αλλά η επιστροφή του Slash στους Guns N’ Roses είναι κάτι μεγαλύτερο σε σημασία από οτιδήποτε άλλο. Εάν ο Slash κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ, καλώς· εάν όμως αυτό πάει πίσω 2-3 χρόνια, δεν νομίζω ότι θα στεναχωρηθεί και κανείς...

Όσο και να φαντασιώνονται αρκετοί, δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με ολοκαίνουριες συνθέσεις των Axl/Slash/Duff στο κοντινό μέλλον. Όπως και δεν νομίζω ότι μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να έχουμε στο iTunes μια νέα κυκλοφορία. Μπορεί ο Slash και ο Duff με τη βοήθεια του Izzy να γράψουν καινούρια τραγούδια σε 1 βδομάδα/μήνα/χρόνο, αλλά ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ, δεν δουλεύει έτσι ο Axl. Δεν το έκανε αυτό στα 20 του, δεν νομίζω να το κάνει τώρα, στα 54.
 
Το 2006 ήταν έτοιμο να βγει το διπλό CD Welcome Τo Τhe Jungle: The Very Best Οf Guns N' Roses, μα για μία ακόμη φορά το συγκεκριμένο σχέδιο «ναυάγησε». Είναι γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2016 έχουν αρχίσει σποραδικές πρόβες. Μουσικοί επιπέδου Slash, χρειάζονται 1-2 βδομάδες για πρόβες, ειδικά όταν μέχρι πρόσφατα έπαιζε ούτως ή άλλως 7-8 τραγούδια των Guns N' Roses. Αυτό σημαίνει ότι είτε κάνει πρόβες τραγούδια από το Chinese Democracy (δύσκολο), είτε ότι βρίσκεται στο στούντιο για διαφορετικό λόγο. Το 1999, στο στούντιο με τους Guns N' Roses είχε βρεθεί και ο Brian May, παίζοντας κιθάρα στο “Catcher In The Rye” και στο “Atlas Shrugged”. Το πρώτο κατέληξε στο Chinese Democracy, με τον Bumblefoot να παίζει τελικά το σόλο αντί του May, ενώ το δεύτερο ήταν επίσης να μπει στο ίδιο άλμπουμ, αλλά επειδή ξεπερνούσαν τη διάρκεια των 80 λεπτών μουσικής που μπορεί να έχει ένα CD, έμεινε τελευταία στιγμή εκτός.

Θα μπορούσε επομένως σε ένα ενδεχόμενο Best Of να υπάρχει το "Atlas Shrugged" με σόλο του Slash; Γίνεται στα ήδη υπάρχοντα τραγούδια τα οποία έχει κρατήσει ο Axl να βάλουν «χέρι» οι Slash & Duff; Καθόλου απίθανο. Να θυμίσουμε ότι το The Spaghetti Incident? είχε ηχογραφηθεί με τις ρυθμικές κιθάρες από τον Izzy Stradlin, οι οποίες ξαναγράφτηκαν από τον Gilby Clarke μετά την αποχώρησή του. Όσο για το Chinese Democracy, αρκεί να πούμε ότι, όταν μπήκαν στους Guns N' Roses (2006), οι Frank Ferrer και Bumblefoot ηχογράφησαν και πρόσθεσαν ορισμένα σημεία στα «έτοιμα» τραγούδια του.

Τι να περιμένουμε από τα πρώτα live

To πρώτο live των Guns N' Roses θα γίνει στην T-Mobile Arena του Λας Βεγκας, στην ίδια πόλη δηλαδή όπου έκανε την τελευταία της εμφάνιση η προηγούμενη σύνθεση της μπάντας. 20.000 οπαδοί ζωντανά και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα μέσω ίντερνετ, θα περιμένουν το πρώτο riff. Με τους Guns N' Roses να μην έχουν κάνει ούτε μία κοινή φωτογράφιση και να μην υπάρχει κάποια συνέντευξη, με τους λαλίστατους Slash/Duff/Adler κτλ. να κρατάνε το στόμα τους ερμητικά κλειστό, το μυστήριο παραμένει. Από την άλλη ο Izzy, που μέχρι πρότινος δεν μιλούσε ποτέ κάθε μέρα, τρολάρει στο Twitter. Μπορεί να συμβεί λοιπόν το οτιδήποτε, εάν όχι στην T-Mobile Arena, σε οποιοδήποτε άλλο live.

Δεν πίστευα ας πούμε ποτέ ότι υπήρχε περίπτωση να παίξουν ξανά συναυλία οι Guns N' Roses  στο St. Louis, μετά από εκείνη την επεισοδιακή τους εμφάνιση το 1991 (δες εδώ). Και όμως! Στις επερχόμενες στάσεις της αμερικάνικης περιοδεία υπάρχει και St. Louis. Μπορεί δε να μας τρολάρουν όλους και να ξεκινήσουν με το “Chinese Democracy”! Μπορεί να παίξουν από 2 μέχρι 4 ώρες. Μπορεί ξαφνικά να κάνει την εμφάνισή του ο Adler με τον Izzy και να παίξουν και οι 5 μαζί. Μπορεί να έχουν και 3ο κιθαρίστα μαζί τους.

Τα ωραία θα είναι πάντως μετά, 1 λεπτό από τη στιγμή που θα τελειώσει η συναυλία. Γιατί ο Axl ακουγόταν σαν τον Mickey Mouse; Γιατί έπαιξαν 2-3 τραγούδια από το Chinese; Γιατί δεν έπαιξαν 4 ώρες; Γιατί έπαιξαν το τάδε και όχι το δείνα τραγούδι; Γιατί δεν αγκάλιασε ο Axl τον Slash; Πώς αγκάλιασε ο Axl τον Slash; Γιατί ο Slash άφησε τον Fortus να παίξει σόλο; Κι αν τυχόν παίξουν το “Sympathy For The Devil” και ξαφνικά στη διάρκεια του σόλο εμφανιστεί ο Paul Huge και παίξει μαζί με τον Slash, την επόμενη μέρα θα δείτε έναν με περίεργο χαμόγελο να κάνει βόλτες στην Αθήνα!

Gnr_7.jpg

Μια τρελή φήμη

Τα «if» είναι καλά για ταινίες στον κινηματογράφο. 10 χρόνια πριν, ας πούμε, δεν πίστευα ότι θα έγραφα ένα τέτοιο άρθρο. Μια σειρά από γεγονότα θεωρώ εν κατακλείδει ότι μας οδήγησαν στο σήμερα. Εάν δεν είχε βγει από τη μέση η Perla, εάν δεν είχε αποχωρήσει ο DJ Ashba, εάν δεν είχε γίνει η δοκιμή στην αρχή με τον Duff –εάν, εάν, εάν. Μια φωτογραφία του Axl Rose στην Ατλάντα με έναν οπαδό, έφτανε άλλωστε για να αρχίσουν οι εικασίες.

Είναι πιο αδύνατος, γυμνάζεται, βρίσκεται σε καλή διάθεση. Τι έκανε ο Axl Rose στην Ατλάντα; Βόλτα, διακοπές; Μήπως οι πρόβες των Guns N’ Roses έχουν μεταφερθεί στην Ατλάντα; Μήπως πήγε για να μιλήσει για κάποιο τραγούδι τους σε καμιά επερχόμενη ταινία; Μήπως πήγε να κάνει πρόβες με κάποιο άλλο γκρουπ; Εδώ δεν κάνει πρόβες με τους Guns N’ Roses, λέτε να κάνει με ένα από τα αγαπημένα του συγκροτήματα, που έχει αυτή την περίοδο θέμα με τον τραγουδιστή του και σκέπτεται έτσι να ολοκληρώσει την περιοδεία με guests; Για ρίξτε μια ματιά εδώ, και μη χάσετε το σχόλιο του Tommy Stinson από δίπλα: «the biggest balls in rock award goes to.....atta boy!!! go show the kids how it's done!»

Και όλα αυτά, από μία φωτογραφία. Αλλά και το πρώτο στοιχείο για τη σχέση του Axl με τον Slash, από ένα «αθώο» tweet για χρόνια πολλά δεν ξεκίνησε, τον Φεβρουάριο του 2015; Και τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους.

{youtube}90bSpkC6nWo{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured