Οι διακοπές είναι πλέον πραγματικότητα ακόμα και για τους πιο αργοπορημένους σαν και εμάς, οπότε ας ετοιμάσουμε σιγά σιγά τα βαλιτσάκια μας ξεκινώντας βέβαια από το πιο σημαντικό. Τι είναι αυτό; Μα τα cd βέβαια που θα πάρουμε μαζί, τα οποία σίγουρα θα περιλαμβάνουν δίσκους που αγαπήσαμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάποιους παλιότερους που έχουμε συνδέσει με παρόμοιες καταστάσεις, έ και ας περάσουμε και μια βόλτα από τα δισκάδικα για κάτι πιο φρέσκο. Για να ρίξουμε λοιπόν μια σύντομη ματιά σε 10 δίσκους που κυκλοφορήσαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν από τη μάζα διεκδικώντας μια θέση στο βαλιτσάκι των διακοπών μας.

Midfield General - Generalisation



Όλα τα μάτια τον τελευταίο καιρό στην Αγγλία είναι στραμμένα σε αυτόν το δίσκο. Δικαίως βέβαια, μια και πρόκειται για τον δίσκο του αφεντικού της Skint, της εταιρίας που το όνομα της έχει ταυτιστεί με το big beat, μια και εκεί ηχογραφεί όλη η αφρόκρεμα του είδους όπως οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Fatboy Slim, Lo-Fidelity Allstars και Bentley Rhythme Ace.

Ο κύριος Damian Harris λοιπόν αποφάσισε να εγκαταλείψει για έξι μήνες τα γραφεία του και να αφοσιωθεί στο studio (η Skint δεν κυκλοφόρησε τίποτα σε αυτό το διάστημα!) ώστε τελικά να μας ανταμείψει με τον πιο πολύχρωμο dance δίσκο του καλοκαιριού. Ανακάτεψε τα house και techno grooves με μια pop αισθητική, μπόλικο humour, κολλητικά reefs και το απαραίτητο hype δεν άργησε να ακολουθήσει.

Morcheeba - Fragments Of Freedom

morcheeba.jpg (4004 bytes)

Μπορεί να μην έχει τη μαγεία της προηγούμενης δουλειάς τους αλλά για καλοκαιρινή συντροφιά είναι ότι καλύτερο. Η φωνή της Skye άλλωστε παραπέμπει έτσι και αλλιώς σε παραλίες και ανάλογες θερινές καταστάσεις, με τι διαφορά ότι η μουσική αυτή τη φορά στερείται τον εξέχοντα ρομαντισμό του Big Calm. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν παύει να είναι ευχάριστο και ίσως ακόμα πιο ανέμελο και διασκεδαστικό.

St Germain - Tourist

b_stgermain.jpg (8251 bytes)

Το jazz-house στυλ ταιριάζει απόλυτα με την διάθεση των διακοπών και ο κύριος Navarre φαίνεται να το κατέχει πλήρως. Όπως και στο ντεμπούτο του Bulevard έτσι και στο Tourist τα συστατικά είναι πολλά (jazz, latin, blues) και η συνταγή πετυχημένη. Και μια και σιγά σιγά μπαίνουμε σε πιο χορευτικό κλίμα ας δούμε την ευχάριστη έκπληξη που ακολουθεί.

Ian Pooley - Since Then

Όχι και τόσο μεγάλη έκπληξη τελικά, μια και πρόκειται για την επιστροφή ενός από τους καλύτερους house djs με έναν δίσκο γεμάτο απαλούς house ρυθμούς, λάτιν περάσματα και όμορφα φωνητικά. Αναμφισβήτητα ο πιο uplifting δίσκος του καλοκαιριού.

Dilated Peoples - The Platform

dilatedpeople.jpg (5240 bytes)

Η Hip Hop πρόταση για το βαλιτσάκι των διακοπών. Ευφάνταστο και ευχάριστο σε όλη του τι διάρκεια, δίνει το στίγμα της 'άλλης' πλευράς της μαύρης μουσικής. Αυτής που δεν στερείται ούτε η πρωτοτυπία ούτε δημιουργικότητα, μακριά από κάθε είδους κλισέ και αφόρητα τυποποιημένες καταστάσεις.

Badly Drawn Boy - The Hour of Bewilderbeast

Όχι ακριβώς στο ξέγνοιαστο πνεύμα των διακοπών αλλά πρόκειται για την καλύτερη κυκλοφορία του τελευταίου μήνα και είναι λίγο κρίμα να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο στα ράφια των δισκοπωλείων. O Damon Gough, το τρομερό παιδί της βρετανικής indie σκηνής δίνει την δική του εκδοχή στο Pet Sounds.

Buena Vista Social Club Presents Omara Portuondo

Omara.jpg (3303 bytes)

Η αισθαντική φωνή της Omara Portundo είναι σίγουρα η καλύτερη συντροφιά για ένα ήρεμο αυγουστιάτικο βραδάκι, με την πιθανότητα πάντα οι κουβανέζικες μελωδίες της να γίνουν αβάσταχτα ελκυστικές και επικίνδυνα σαγηνευτικές

Saint Etienne - Sound Of Water

stetienne.jpg (3130 bytes)

Αυτοί και αν έχουν ταυτιστεί με το καλοκαίρι. Το Sound of Water (τι ταιριαστός τίτλος!) μάλιστα παρουσιάζει μια πιο ώριμη και σοφιστικέ πλευρά τους, ιδανική για κάθε στιγμή και κάθε διάθεση. Απαραίτητο!

Richie Hawtin (Plastikman) - Decks, FX & 909

Στην εμφάνιση του πριν λίγο καιρό στο Manchester ανέβασε την θερμοκρασία σε τέτοια ύψη που θα ζήλευε και το θερμότερο ελληνικό νησί. Το club ήταν σχετικά μικρό και χωρίς τον παραμικρό εξαερισμό, αλλά ούτε ένας δεν νοιάστηκε για την αφόρητη ζέστη. Το πώς ξεσηκώνει το κοινό όπου και αν εμφανίζεται μπορείς εύκολα να το καταλάβεις ακούγοντας το συγκεκριμένο mix cd. Δυνατό techno από έναν από τους πρωτεργάτες του είδους.

A Silver Mt. Zion - He Has Left Us Alone but Shafts of Light Sometimes Grace the Corner of our Rooms…

silvermtzion.jpg (2702 bytes)

Επειδή ενδέχεται να βρεθείτε σε μια έρημη παραλία τη στιγμή που ο ορίζοντας χρωματίζεται από το υπέροχο μπλε χρώμα της αυγής, καλό είναι να έχετε μαζί σας και αυτό τον δίσκο της αγαπημένης Constellation. Πρόκειται για το side project τριών μελών των Godspeed You Black Emperor! που εδώ πραγματικά αφήνονται σε έναν ωκεανό μελωδίας και εσωστρεφούς ομορφιάς.

Καλές διακοπές!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured