Ένα ροκ τρίο αποτελούμενο από τον Απόλλωνα Αβατάγγελο στη φωνή και στην κιθάρα, τον Άγη Βουγά στο μπάσο και τον Γιώργο Ράδο στα τύμπανα: αυτοί είναι οι Fool In The Box. Τους γνωρίσαμε το 2014, όταν μάς συστήθηκαν μέσω του EP Faces, το οποίο φτιάχτηκε στα πλαίσια του Band Complete Project της SAE Athens. Τώρα επανέρχονται, με τη σαφώς μεγαλύτερη πρόκληση να απλώσουν τις συνθέσεις τους κατά μήκος ενός άλμπουμ κανονικής διάρκειας, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε μια σαφώς πιο απαιτητική φόρμα. Το καταφέρνουν με άνεση, νομίζω.

Στις 12 συνθέσεις του ομώνυμου άλμπουμ τους, οι Fool In The Box καταθέτουν κατ' αρχάς τον χαρακτήρα τους. Ο οποίος σχηματίζεται από το πλατύ φάσμα του alternative rock (με προτίμηση στο αμερικανικό κομμάτι του), διαμορφωμένο, όμως, από μια ροπή προς progressive σχήματα. Μια καλή ιδέα περί του πώς ακούγονται μπορεί πιστεύω να σας δώσει η είδηση ότι το μοναδικό τραγούδι εδώ που δεν τους ανήκει, είναι το “I Want You (She's So Heavy)” των Beatles. Η συγκεκριμένη επιλογή, μα και ο τρόπος που την προσεγγίζουν, μαρτυρά το ενδιαφέρον τους για την τεχνική επάρκεια, η οποία βρίσκεται ωστόσο στην υπηρεσία της μελωδίας και γενικότερα σαφών και συγκροτημένων ιδεών.

Συγκρίνοντας με τα δείγματα δουλειάς που υπήρχαν στο Faces, δεν διαπιστώνεις κάποια ραγδαία πρόοδο από την πλευρά της μπάντας. Βρίσκεις όμως ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε όσα καταθέτουν (άρα και πειστικότητα), μαζί με ένα ανεπαίσθητο «συγύρισμα» της οργανοπαιξίας και του ήχου. Κατά τα άλλα, πιστώνεται στο τρίο το γεγονός ότι καταφέρνουν να στήσουν έναν δίσκο που κυλάει χωρίς ολέθριες κοιλιές –πέραν μίας «θολούρας» προς το τέλος, εκεί όπου οι διάρκειες των συνθέσεων μεγαλώνουν και το στίγμα τους κάπου χάνεται. Στο μεταξύ, στήνουν κάμποσα κολλητικά τραγούδια: “Burning Straw”, “Crude”, “Letter To Conceal” και άλλα, με πιο άμεσης απόδοσης το καλπάζον “Charcoal Laces”.

Αφού ομολογήσω ότι δεν με ενόχλησε που δεν έπιανα πάντα τι λένε οι στίχοι (ναι, γίνεται, ειδικά όταν δεν πρόκειται για τη μητρική σου γλώσσα) κι αφού αποσαφηνίσω πως οι Fool In The Box δεν εφευρίσκουν τον τροχό σε τούτο το πόνημά τους, θα έκλεινα με τη διαπίστωση ότι το επίσημο ντεμπούτο τους είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο, ισορροπημένο και απηχεί ιδανικά τον τίτλο του, άρα και το όνομα του γκρουπ: προσφέρει δηλαδή ικανά ποσά καλλιτεχνικών ιδεών, προοδευτικής πρακτικής και δημιουργικής τρέλας, εγκιβωτισμένα, ως επί το πλείστον, στα όρια του 5λεπτου τραγουδιού.

Σαν ρεζουμέ; ευστοχία και συμπύκνωση, σε σωστή ισορροπία.

{youtube}pXKYCCLzaJM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured