search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Label | Μικρός Ήρως
Κυκλοφορία | Μαρ-11
Βαθμολογία | 6

Το άλμπουμ 30 Χρόνια, 30 Φίλοι αποτυπώνει σε δύο CD κι ένα DVD τη μεγάλη συναυλία που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του Γιάννη Κούτρα στο τραγούδι. Κι ενώ η παρουσία 30 φίλων μουσικών του ερμηνευτή θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες συμπράξεις και αλληλεπιδράσεις, όσα τελικά συνέβησαν επί σκηνής εκείνο το βράδυ ξέφυγαν κάπως από τον σκοπό τους –κάτι που συνέβη τελικά και με το παρόν ηχογράφημα, παρότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς.

Για να εξηγούμαι, δεν έχω ιδιαίτερες ενστάσεις ως προς τον ήχο, τις εκτελέσεις και την οπτικοακουστική αποτύπωση των δρώμενων, όπως τα εισέπραξα ακούγοντας και βλέποντας τα περιεχόμενα των τριών δίσκων του πακέτου. Η μπάντα παίζει πολύ καλά και οι ερμηνείες του Κούτρα σε μερικά πραγματικά σπουδαία τραγούδια –από τις ιστορικές συνεργασίες του με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και από την υπόλοιπη προσωπική δισκογραφία του– αποδεικνύουν ότι, παρά τα χρόνια που περνούν, παραμένει ακμαίος και ουσιαστικός. Όλα αυτά μεταφέρονται καθαρά και ξάστερα στα αφτιά και στα μάτια του ακροατή/θεατή. Τυπικά και τεχνικά, δηλαδή, μιλάμε για μια κυκλοφορία η οποία πετυχαίνει τον στόχο της. Εκεί που ενίσταμαι, κύριε πρόεδρε, είναι στην ουσία: στο κατά πόσο η βραδιά εκείνη και η αποτύπωσή της κατόρθωσαν να αποτελέσουν τον καλύτερο δυνατό φόρο τιμής στον ερμηνευτή Γιάννη Κούτρα. Κατά τη γνώμη μου, όχι ακριβώς.

Είναι χαρακτηριστικό, νομίζω, ότι από τα 37 τραγούδια που περιέχονται στα δύο CD του 30 Χρόνια, 30 Φίλοι, μόνο στα 19 συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο ο Κούτρας. Κι αν νομίζετε ότι τα 18 που απομένουν αποτελούν διασκευές τραγουδιών τα οποία συνδέονται με κάποιον τρόπο με τον ίδιο και με την πορεία του, ξανασκεφτείτε το. Γιατί οι περισσότεροι φίλοι του απλά λένε από ένα ή δύο τραγούδια από το δικό τους ρεπερτόριο: ο Διονύσης Τσακνής το “Φτιάξε, Καρδιά Μου, Το Δικό Σου Παραμύθι”, ο Παντελής Θαλασσινός το “Ανάθεμά Σε”, ο Γιάννης Μηλιώκας το “Ροζ”, τα Υπόγεια Ρεύματα την “Ασημένια Σφήκα” και το “Μ’ Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά” και πάει λέγοντας. Κάπως έτσι, η συναυλία χάνει σε συνοχή και καταλήγει να είναι περισσότερο ένα πάρτυ με…πολλούς DJs.

Παρά ταύτα, το 30 Χρόνια, 30 Φίλοι θα μπορούσε να έχει ξεφύγει από την όλη «ασάφεια» αν οι συντελεστές του είχαν φροντίσει να συμπεριλάβουν μόνο τα σχετικά με τον Κούτρα αποσπάσματα –κάτι που δυστυχώς έκαναν μόνο στο DVD.  Έτσι, καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας μια κυκλοφορία η οποία λειτουργεί μια χαρά ως ντοκουμέντο αλλά σαφώς λιγότερο συνεκτικά ως αναδρομή και φόρος τιμής στη σημαντική καριέρα του Γιάννη Κούτρα.

 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Release Athens 2019 μέρα 6: Cypress Hill + Dub FX, ΤΑΦ Λάθος, Anser x Eversor, Δωδέκατος Πίθηκος, Νέγρος Του Μοριά

Τα φωνητικά του B-Real είναι ακόμα κοφτερά σαν ξυράφι και το γκρουπ παραμένει αμετανόητα «insane in…

J Mascis + Jef Maarawi

Με ελάχιστα λόγια, αλλά χειμαρρώδη ροή, δίδαξε στο An Club τον ορισμό της ουσιαστικής συναυλίας,…

Hipsters: Τα Ιndie Παιδιά του Κατεστημένου

Πολιτικά ασπάζονται τον φιλελευθερισμό, κοινωνικά προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη και…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Manowar 1982-1984: (σχεδόν) 4 δίσκοι Αστίλβωτου Ατσαλιού

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στο πιο αναγνωρίσιμο συγκρότημα του επικού metal, όμως τα πρώτα…

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

To νέο ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για την περιοδεία που έκανε ο Bob Dylan τη σαιζόν 1975/1976…

Hipsters: Τα Ιndie Παιδιά του Κατεστημένου

Πολιτικά ασπάζονται τον φιλελευθερισμό, κοινωνικά προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη και…