search

METAL | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ολλανδική πολεμική death metal μηχανή των Hail of Bullets επελαύνει για τρίτη φορά.Ο Ed Warby μας δίνει τις λεπτομέρειες.

hailofbullets

Από την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση το 2008 οι HAIL OF BULLETS  αποτέλεσαν ένα από τα top ονόματα του death metal ήχου και κάθε κυκλοφορία τους έκτοτε αναμενόταν με μεγάλη προσμονή από τους οπαδούς. Εδώ και λίγο καιρό έχουν κυκλοφορήσει το 3ο τους album με τίτλο “III The Rommel Chronicles” και το Avopolis.gr/metal βρίσκει την ευκαιρία και συνομιλεί με τον Ed Warby (drums) για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Λοιπόν Ed, τρίτο album για τους HAIL OF BULLETS.Πώς αισθάνεσαι γι’αυτό;

Περήφανος και ανακουφισμένος. Μας πήρε αρκετό καιρό να το ολοκληρώσουμε, οπότε είναι υπέροχο να το έχουμε έτοιμο και να γνωρίζουμε ότι ο κόσμος το έχει αποδεχτεί θερμά.
 
Πώς θα το περιέγραφες σε κάποιον που δεν το έχει ακούσει και ποιες οι διαφορές του με τα 2 προηγούμενα albums σας;

Είναι μια δόση groovy και heavy old school (με την καλή έννοια) death metal, φτιαγμένο από και για οπαδούς του late 80’s/early 90’s στυλ. Είναι μια λογική συνέχεια των δυο προηγούμενων δίσκων μας. Προσπαθούμε να μείνουμε προσηλωμένοι στον ήχο μας και δεν μας ενδιαφέρουν οι πειραματισμοί και οι διάφορες στυλιστικές αλλαγές. Είναι λίγο πιο άγριο και «βρώμικο» από το On Divine Winds και πάει λίγο προς τα πίσω προς το ντεμπούτο μας  με καλύτερη μίξη όμως αυτή τη φορά. Νιώθουμε ότι σε όποιον άρεσαν τα 2 πρώτα albums μπορεί άφοβα να αγοράσει και αυτό χωρίς να το έχει ακούσει και δεν θα απογοητευτεί.
 
Οι στίχοι για ακόμη μια φορά αντλούν τη θεματολογία τους από διάφορα γεγονότα του  Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει σπουδάσει κανείς από σας ιστορία  πάνω στο αντικείμενο ή τα γεγονότα αυτά  είναι απλά μια εύκολη και ανεξάντλητη πηγή ιδεών;

Ο Martin (φωνητικά) ασχολείται πάρα πολύ με την ιστορία του WW II και διαβάζει κάθε σχετικό βιβλίο που θα πέσει στα χέρια του. Όταν διαλέγει ένα θέμα για το album εμβαθύνει πλήρως  και δεν ξεκινάει να γράφει στίχους αν πρώτα δεν μάθει τα πάντα γύρω από αυτό. Οι υπόλοιποι στη μπάντα δεν είμαστε τόσο φανατικοί. Είναι δουλειά του Martin.
 
To “The Rommel Chronicles” προφανώς αναφέρεται στον Έρβιν Ρόμελ. Δεν νομίζεις ότι ήταν ένα λίγο «επικίνδυνο» θέμα μιας και βρισκόταν στο πλευρό των Ναζί;

Όχι, καθόλου. Οι στίχοι του Martin είναι πάντα περιγραφικοί και ουδέτεροι. Δεν θα εξυμνούσε ποτέ τον πόλεμο ή τις ναζιστικές ιδέες. Όποιος έχει αμφιβολίες για αυτό μπορεί απλά να διαβάσει τους στίχους και να κρίνει περί τίνος πρόκειται. Αν ακόμα και τότε δεν αισθάνεται σίγουρος είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Ακόμα και το artwork του cd προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε ουδέτερο αλλιώς ενδεχομένως να μας δημιουργούσε πρόβλημα στη Γερμανία.
 
Έχετε μήπως καμιά ιστορία έτοιμη και για το επόμενο album;

Ο Martin έχει συνεχώς ιδέες και είμαι σίγουρος ότι κάτι έχει στο μυαλό του για τον επόμενο δίσκο αλλά αυτή τη στιγμή δεν θέλω να το σκέφτομαι περισσότερο. Ίσως να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό την επόμενη φορά αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από τον Martin. 
HOB_vertical21
Έχεις κάνει και την παραγωγή του δίσκου. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να είσαι παραγωγός στη δική σου μπάντα;

Το να γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θέλεις να ακούσεις. Επιπλέον γράφω και μεγάλο μέρος της μουσικής οπότε είναι αρκετά ενοχλητικό όταν κάποιος άλλος κάνει την παραγωγή και το αποτέλεσμα δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με αυτό που ήλπιζες. Όταν κατευθύνω τους άλλους στις ηχογραφήσεις μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα πάρω όλα τα takes που θέλω κάτι που είναι υπέροχο. Το μειονέκτημα είναι ότι κυριολεκτικά δουλεύω πάνω στο album για ένα ολόκληρο χρόνο ενώ  τα άλλα μέλη της μπάντας  τελειώνουν σε λίγες εβδομάδες. Αλλά πραγματικά μου αρέσει αυτό που κάνω οπότε δεν παραπονιέμαι.
 
Αν δεν κάνω λάθος οι HAIL OF BULLETS ξεκίνησαν ως project band. Ήταν στα αρχικά σας σχέδια να το πάτε όσο πιο μακριά γίνεται ή εκ των υστέρων και βλέποντας την αποδοχή των οπαδών είπατε να το συνεχίσετε;

Πράγματι, πολλοί μας αποκαλούσαν ως project μπάντα αλλά εμείς απ’όσο θυμάμαι δεν το θεωρήσαμε ποτέ έτσι. Σίγουρα θέλαμε να βρούμε γρήγορα συμβόλαιο και να βγάλουμε δίσκο αλλά ακόμα και τότε υπήρχε μια σιωπηρή παραδοχή από όλους μας ότι δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Τότε ήμουν ακόμα στους GOREFEST που τους θεωρούσα την κύρια μπάντα μου αλλά όταν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά και οι GOREFEST διέλυσαν οι HAIL OF BULLETS πήραν αυτόματα τη θέση τους. Γιορτάζουμε την 7η επέτειό μας αυτή τη χρονιά και θεωρώ ότι τα γερασμένα μας κορμιά μπορούν να συνεχίσουν για λίγα χρόνια ακόμα!
 
Μέλη της μπάντας συμμετέχουν επίσης στους ASPHYX και τους GRAND SUPREME BLOOD COURT. Μην με παρεξηγείς, μου αρέσουν αρκετά οι HAIL OF BULLETS. Αλλά τι το διαφορετικό έχουν να προσφέρουν από τα δύο προαναφερθέντα groups; Τι θα απαντούσες σε ένα νέο οπαδό;

Ίσως σε κάποιους να φανεί αστείο αλλά για πραγματικά για μένα οι HAIL OF BULLETS δεν έχουν καμία ηχητική σχέση  με τους ASPHYX ή τους GRAND SUPREME BLOOD  COURT. Η σύνθεση των κομματιών είναι τελείως διαφορετική, υπάρχει περισσότερη μελωδία και περίπλοκες ενορχηστρώσεις αν και προσπαθούμε πάντα να κρατάμε μια συγκεκριμένη απλή δομή. Το μόνο που είναι ίδιο είναι η φωνή του Martin αλλά ακόμα και αυτός τραγουδάει εντελώς διαφορετικά στους HAIL OF BULLETS. Νομίζω ότι είναι μια κοντόφθαλμη οπτική όταν ορισμένοι βάζουν στο ίδιο τσουβάλι και τις 3 αυτές μπάντες και ισχυρίζονται ότι ακουγόμαστε το ίδιο. Ναι, παίζουμε όλοι death metal αλλά η προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική. 
HOB2large1
Το νέο σας cd μπήκε στα charts της Γερμανίας. Πόσο περήφανος μπορεί να αισθάνεται ένας death metal μουσικός για αυτό;

Πολύ περήφανος, ειδικά στις μέρες μας που ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι αγοράζουν cds. Το είχαμε καταφέρει και με το On Divine Winds αλλά όχι σε τόσο υψηλή θέση. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι ορισμένοι θεωρούν τη μουσική σου άξια για να την αγοράσουν και όχι απλά να την «κατεβάσουν». 
 
Είσαι μέρος της death metal σκηνής εδώ και αρκετά χρόνια. Περίμενες  ότι αυτή θα ήταν τόσο ενεργή σχεδόν 25 χρόνια μετά από το ξεκίνημά της;

Πραγματικά, όχι. Αν και σε κάποιο σημείο στα 90’s το death metal ήταν το μοναδικό επιτυχημένο metal είδος χα χα! Βέβαια για αρκετά χρόνια μετά ήταν εκτός προσκηνίου και για να είμαι ειλικρινής αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ξεκινήσαμε τους HAIL OF BULLETS. Μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο τώρα αλλά πριν 7 χρόνια δεν υπήρχαν και τόσες πολλές old school death metal μπάντες.
 
Η πρώτη έκδοση του cd περιέχει και ένα bonus dvd. Είναι αυτός ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε το παράνομο downloading;Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;

Κατά κάποιο τρόπο ναι. Επίσης είναι ένας τρόπος να δώσουμε κάτι extra στους πιστούς οπαδούς μας για τα χρήματα που έδωσαν για να αγοράσουν το cd μας. Για μένα το downloading είναι κλεψιά. Δεν μπορώ πραγματικά να το θέσω αλλιώς. Δεν θέλω να ακουστώ υπερβολικός αλλά είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτό και ακόμα και σήμερα αγοράζω πάρα πολλά cds.Δεν υπάρχει ούτε ένα «κατεβασμένο» album στον υπολογιστή μου. Δεν έχει καμία αξία για μένα. Είναι …αέρας …ένα τίποτα.
HOB-Ed1
Ως παραγωγός και metal μουσικός ποια είναι η γνώμη σου για όλα αυτές τις μπάντες που ακούγονται τόσο “overproduced” και χρησιμοποιούν διάφορα tricks στις ηχογραφήσεις;

Όλοι χρησιμοποιούν tricks και αν δεν το κάνεις ακούγεσαι σαν μια ερασιτεχνική μπάντα που κάνει πρόβα. Οπότε δεν είμαι ενάντια στη χρήση τους. Εξαρτάται απλά από το πώς θα τα χρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα όταν ηχογραφώ τα drums ποτέ δεν παίζω ένα ολόκληρο τραγούδι από την αρχή μέχρι το τέλος. Αντιθέτως το σπάω σε μικρά κομμάτια έτσι ώστε να μπορώ να δώσω την ίδια ενέργεια σε καθένα από αυτά. Συνήθως και οι κιθάρες ηχογραφούνται με τον ίδιο τρόπο και αυτό σου δίνει μεγαλύτερο έλεγχο και κάνει τα πάντα να ακούγονται καλύτερα. Η χρήση των tricks γίνεται αμφισβητήσιμη όταν συρράπτεις ένα riff νότα προς νότα ή όταν καταλήγεις να προγραμματίσεις τα μέρη των drums γιατί ο drummer δεν μπορεί να παίξει τόσο γρήγορα. Πιστεύω ότι στους HAIL OF BULLETS έχουμε βρει την ιδανική ισορροπία. Θέλουμε φυσικά  τα albums μας να έχουν μοντέρνο ήχο αλλά διατηρούμε και ένα σταθερό επίπεδο τραχύτητας. Δεν θέλουμε να ακουγόμαστε σαν μια μπάντα από τα 80’s γιατί η τεχνολογία ηχογράφησης έχει εξελιχθεί πάρα πολύ από τότε.
 
Στο site σας είδα ότι υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις μόνο σε ορισμένα festivals.Υπάρχουν σχέδια για κανονική περιοδεία; Θα ήταν πολύ ωραίο να σας  δούμε στην Ελλάδα.  

Όχι, ποτέ δεν περιοδεύουμε. Όλοι έχουμε καθημερινές δουλειές οπότε είναι αδύνατον να μπούμε σε ένα tour bus για εβδομάδες και να γυρνάμε από χώρα σε χώρα. Εξάλλου τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι περιοδείες κάποτε απέφεραν κέρδος αλλά πλέον τα πάντα έχουν ακριβύνει τόσο πολύ που δεν αξίζει τον κόπο. Είσαι αναγκασμένος να παίζεις και  επιπλέον μέρες εκτός από τα σαββατοκύριακα κάτι που σημαίνει ότι δεν έρχονται πολλοί  στο show σου. Αλλά συχνά κάνουμε μεμονωμένες εμφανίσεις και έχουμε βρεθεί στην Ελλάδα οπότε αν έχουμε μια καλή προσφορά σίγουρα θα ξανάρθουμε.
 
Ποια είναι η μεγαλύτερή σου φιλοδοξία για τους HAIL OF BULLETS;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη, για να είμαι ειλικρινής. Είμαι ευχαριστημένος που έχουμε βγάλει 3 albums, που περνάμε καλά και διασκεδάζουμε. Οπότε θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο σημείο που θα έπρεπε. Υποθέτω ότι θα ήταν ωραίο να είμαστε λίγο μεγαλύτεροι αλλά τότε θα έπρεπε να περιοδεύουμε τακτικά και μετά όλο αυτό μετατρέπεται σε κανονική δουλειά και φτάνεις στο σημείο να μισείς την μπάντα και τους συνεργάτες σου. Έτσι λοιπόν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με ότι έχουμε καταφέρει.
 
Ως συνήθως τα τελευταία σχόλια είναι δικά σου. Σε ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι τα καλύτερα.

Σε ευχαριστώ και εγώ. See you somewhere on the road!