View More
To showcase που συναρπάζει πάνω μια δεκαετία τη γαλλική μουσική σκηνή έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Απριλίου στο Arch Club Live Stage. 
Είδαμε στο Θέατρο Σφενδονή την "Αφιέρωση", σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη: μια διεισδυτική ανάγνωση του Στράους σε μορφή οπερέτας και ροκ παράστασης. 
Το πιο διεισδυτικό μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου από την εποχή της "Λέσχης των Τιποτένιων" και του "Τι ωραίο πλιάτσικο!". Του Θανάση Μήνα.
Top story

Το τελευταίο τμήμα της rock όπερας τριών μερών του συγκροτήματος είναι εδώ και ξέρουμε την ημερομηνία κυκλοφορίας της

Αφού ο ίδιος εισήχθη στο Rock & Roll Hall Of Fame την περασμένη χρονιά μαζί με τον κριτή της εκπομπής, Lionel Richie

Το πιο καυτό νέο indie-rock συγκρότημα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα πλαισιώσει τους headliners, Madrugada, σε μια σπουδαία φεστιβαλική βραδιά

Όλα όσα δήλωσε ο θρυλικός καλλιτέχνης για την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης ακόμη και στο κομμάτι της τέχνης

Τα πιο διάσημα μουστάκια της Γαλλίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Το Creators Equity Fund δημιουργήθηκε το 2022 μετά τις αντιδράσεις που δημιούργησε το περιεχόμενο του Spotify-exclusive podcast του Joe Rogan

Ο οποίος θα συμμετέχει και στην επίβλεψη της μουσικής στην part-live-action, part-CGI ταινία του κινηματογραφικού κολοσσού

Το “Tell Everybody! (21st Century Juke Joint Blues from Easy Eye Sound)” θα κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία του Dan Auerbach, Easy Eye Sound.

Ένα από τα πιο αγαπημένα θέατρα της πόλης επιστρέφει στη ζωή των Αθηναίων, ανοίγοντας ξανά τις πύλες του μετά από επτά χρόνια

Thantifaxath - Sacred White Noise

metal.team
metal.team

thantifaxathΤο 2011 ήταν οι Liturgy με το “Aesthetica”. Πέρυσι οι Deafheaven με το “Sunbather”. Φέτος είχε διαφανεί πως ο δίσκος που εμφανίστηκε στα χιπστεροραντάρ και θα κάνει και τον τελευταίο άσχετο να προσθέσει ένα black metal άλμπουμ στη λίστα με τις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς, θα είναι το “Sacred White Noise” των Καναδών Thantifaxath. Τους ανακάλυψε, βλέπετε, και το VICE, μεταξύ άλλων ηλεκτρονικών εντύπων, τα οποία μόνο εξαιρετικά επιφανειακή σχέση έχουν με το είδος. Τέλος πάντων, ο δίσκος κυκλοφόρησε στα μέσα Απριλίου, και για την ώρα φαίνεται πως πέρασε λίγο στα ψιλά (σε σχέση με το μέγεθος του συσσωρευμένου hype). Από τη μια κρίμα, γιατί πρόκειται για μια από τις καλύτερες μέχρι τώρα φετινές κυκλοφορίες. Από την άλλη η ίδια η μπάντα θέλει να διατηρήσει την obscure ανωνυμία της (το μόνο που ξέρουμε για τους Thantifaxath είναι το ότι αποτελούνται από 3 μέλη, τα οποία στα live εμφανίζονται με «τελετουργικό» σύνολο ρόμπα/κουκούλα), και μάλλον δε φαίνεται να επιθυμεί κάποιο μεγάλο breakthrough.

Πριν το full length, οι Καναδοί είχαν βγάλει ένα ομώνυμο ep, το 2011,μέσω της Dark Descent Records στο οποίο αποκρυσταλλώθηκε το ύφος τους. Σκοτεινό, χαοτικό black metal, με αναφορές τόσο στο USBM (των Krallice κυρίως), αλλά και στο κιθαριστικό σκοτάδι των πρώιμων Emperor. Το εν λόγω ep, μέσα σε 15 λεπτά είπε όσα άλλοι δε μπορούν να μεταφέρουν σε τριπλάσιας διάρκειας κυκλοφορίες. Θεματολογικά, με μπούσουλα τους τίτλους (καθώς οι στίχοι δεν υπάρχουν κάπου), το ep κινούταν σε μονοπάτια υπαρξιακής αναζήτησης (βλ. “Freedom is Depression”). Αυστηρά κασετική η πρώτη κοπή του, ενώ λίγους μήνες αργότερα βγήκε και σε βινύλιο από τη Media Tree Recordings (παρεμπιπτόντως τσεκάρετε το demo των Æsahættr από την ίδια).

Το “Sacred White Noise” κοσμείται από ένα ασπρόμαυρο εξώφυλλο, το οποίο όμως δεν έχει παραδοσιακή black αισθητική. Είναι κατά βάση μια ματιά στην απομόνωση και την απελπισία, με φωτογραφική νοοτροπία, η οποία θα μπορούσε να βρίσκεται στη «βιτρίνα» ενός πιο χαλαρά σχετιζόμενου με το black metal δίσκου. Εντός του άλμπουμ όμως, βρίσκουμε ατόφιο μαύρο μέταλλο, το οποίο παρά τις πειραματικές διαθέσεις δεν αρνείται τις καταβολές του, αλλά αντίθετα τις τιθασεύει και καλπάζει επί αυτών.

Αναλυτικότερα, από το πρώτο κομμάτι (“The Bright White Nothing at the End of the Tunnel”), βλέπουμε ότι οι Thantifaxath πήγαν τον ήχο του ep αρκετά βήματα παραπέρα. Τα -στην πλειοψηφία τους- tremolo picked riffs ανακαλύπτουν την ασφυξία και το εφιδρωτικό τρέξιμο σε αστρικές ταχύτητες, χωρίς να λυπούνται τις στάσεις mid tempo δέησης. Τα φωνητικά έρχονται κατ' ευθείαν από τον ουρανίσκο, και φτύνουν πικρόχολο δηλητήριο. Τα τύμπανα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, χωρίς βέβαια να επιτελούν με μεμπτό τρόπο το ρόλο τους. Η όλη συνθετική δομή θυμίζει τις σκάλες του Escher• δίνει την εντύπωση σκαμπανεβάσματος, χωρίς ουσιαστικά να μετακινείται από το σημείο αφετηρίας – το οροπέδιο της συνειδησιακής απελπισίας. Εδώ ικανοποιούνται και οι νορβηγοαναθρεμμένοι παραδοσιακοί ακροατές (τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα να ακούσουν κομμάτια με πάνω από 1-2 ευκολομνημόνευτα ριφ), αλλά και οι επιθυμούντες την περιπέτεια του νεωτερισμού. Ο οποίος νεωτερισμός παρουσιάζεται μέσω ατονικών θεμάτων που κουράζουν τον τουρίστα, αλλά ανταμείβουν τον εμβριθή ακροατή. Το σύνολο δένεται με τις δυσαρμονικές πινελιές στις άκρες των κυρίως ειπείν δομών, που στηλιτεύουν κάθε υποψία χαλάρωσης.

Στα μισά του δίσκου υπάρχει το “Eternally Falling”, μια instrumental space ανάσα, η οποία σε κατεβάζει ύπουλα στην τροπόσφαιρα, πριν την εκτόξευση που ακολουθεί, το “Panic becomes Despair”, που είναι η νοητή κορύφωση του δημιουργήματος. Τεταμένο riffing που μας είχε λείψει (χωρίς να το ξέρουμε), η αποκορύφωση των κακιασμένων φωνητικών, το ανώτατο (κυριολεκτικά) σημείο της πορείας. Το “Sacred White Noise” κλείνει με το 11λεπτο “Lost in Static between Worlds”, μια ηχητική και θεματική σύνοψη όσων προηγήθηκαν, το οποίο εμπεριέχει τους πιο γενναίους πειραματισμούς του άλμπουμ, καταλήγοντας εν τέλει σε απλό static θόρυβο, στη μάζα που μετατρέπεται σε ενέργεια και τούμπαλιν.

Οι Thantifaxath απλώνουν μπροστά μας μια οπτική για το black metal του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας τα τελείως απαραίτητα μέσα. Το “Sacred White Noise” δεν πασχίζει να γίνει δίσκος ολκής μόνο και μόνο με το ανάστημά του τραβάει εμπρός τη σκηνή, δίχως να χρειάζεται media δεκανίκια. Τα ανώνυμα μέλη της μπάντας εσκεμμένα περνούν σε δεύτερο λόγο, καταβροχθιζόμενα από το δημιούργημά τους. Το 2014 είναι ένα εξαιρετικό έτος για τη μουσική μας. Τα λέμε σε λίγα χρόνια.

Top story

To showcase που συναρπάζει πάνω μια δεκαετία τη γαλλική μουσική σκηνή έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Απριλίου στο Arch Club Live Stage. 

Είδαμε στο Θέατρο Σφενδονή την "Αφιέρωση", σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη: μια διεισδυτική ανάγνωση του Στράους σε μορφή οπερέτας και ροκ παράστασης. 

Το πιο διεισδυτικό μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου από την εποχή της "Λέσχης των Τιποτένιων" και του "Τι ωραίο πλιάτσικο!". Του Θανάση Μήνα.

«Δυστυχώς ή ευτυχώς κάθε φορά που αυτή η χώρα βιώνει μια τραγωδία βλέπουμε να ανακυκλώνεται η κοινωνική πλευρά των κομματιών μας.»

Ανταπόκριση από την εντυπωσιακή και πρώτη επί ελληνικού εδάφους εμφάνιση των Φλαμανδών garage punkers.

Οι 5 στιγμές που το αυστριακό δίδυμο συγκλόνισε το μουσικό σύμπαν.

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει κάθε εβδομάδα τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες και τις παρουσιάζει μέσω podcast, Spotify playlist και YouTube videos. Πατήστε play.

Ο Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο σημερινό Listomania επιλέγει και ιεραρχεί τους 15 καλύτερους δίσκους του τριμήνου Ιανουάριος-Μάρτιος 2023.

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο -άρτι αφιχθείς από Παρίσι- ακούει μεταξύ άλλων τα νέα άλμπουμ των Gorillaz και της Monika και αναφωνεί «είναι τρελοί αυτοί οι Γάλλοι!»

Εντυπώσεις από την έλευση του DVS1 και του The Wall of Sound στην Αθήνα, στον νεοσύστατο industrial συναυλιακό χώρο EON Athens.

Τι λέει τελικά η νέα adult animated σειρά του Netflix, που βλέπει τον βασιλιά του rock ‘n’ roll να μεταμορφώνεται σε μυστικός πράκτορας;

Στο νέο του Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος ξεκινάει από το Ανδρομέδα FM και προσγειώνεται σε μια πιο άγρια εκδοχή του από τα Γιάννενα του 1990 με τις σκοτεινές ευλογίες της δεκαετίας του '80. 

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του album Γεννηθήκαμε Χθες  και λίγο πριν την πρώτη ζωντανή παρουσίαση του στο ΙΛΙΟΝ Plus στις 24 Μαρτίου ο Μπάμπης Παπαδόπουλος μας μιλάει για την ποίηση, τη μελοποίηση και κάποια σημεία των καιρών και της τέχνης. 

Με αφορμή την επιστροφή της στον αγγλικό στίχο, εννέα ολόκληρα χρόνια μετά το Secret In The Dark, η Monika μιλά στην Εύη Χουρσανίδη για το τι σημαίνει για εκείνη αυτό το comeback, για τη χορτάτη ζωή της σε Ελλάδα και Αμερική, για περηφάνεια και προκαταλήψεις, για το high της επιτυχίας και για τις αλλαγές που έφερε στη ζωή της η μητρότητα.

Top