View More
Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Εύη Χουρσανίδη ...
Η Μάρω Αγγελοπούλου βουτάει στη διαχρονική επιρροή του αριστουργήματος της Amy Winehouse.
Το Avopolis πήγε στο Europavox Festival στη Γαλλία, γνωστό και ως σημείο συνάντησης για νέες μπάντες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είδαμε, ακούσαμε και ...
Top story

Ακούστε ένα previously unreleased demo του ομώνυμου κομματιού του δίσκου

Δείτε βίντεο της κοινής τους εμφάνισης, αλλά και επιπλέον υλικό όπου οι thrash pioneers ερμηνεύουν το John Bush-era cut του "Only"

Υπεύθυνος για επιτυχίες των The Supremes, The Four Tops, The Isley Brothers κ.α. R.I.P.

Ο John Travolta αποχαιρέτησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο την πάλαι ποτέ συμπρωταγωνίστριά του που πέθανε στα 73 της

Alex K & VMan υπογράφουν ένα κομμάτι για τον George Floyd, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του

Για να τιμήσουν τον πρωτοπόρο των desert blues, Ali Farka Touré, το αγαπημένο συγκρότημα και ο μουσικός γιος του δημιούργησαν έναν νέο δίσκο που έρχεται αυτό το φθινόπωρο

Arthur Brown: Ήμουν ένας δερβίσης μέσα σε μάσκα. Μετά έβγαλα τη μάσκα και φόρεσα μέικ-απ, σαν κι αυτό που δανείστηκε κατόπιν ο Alice Cooper…

Γιάννης
Γιάννης "Πίκπας" Ιωάννου

Η φωτιά εξακολουθεί να καίει, κι όχι μόνο πάνω από το κεφάλι του Arthur Brown. Μοναδική φιγούρα, με τη δική του θέση στην ιστορία της μουσικής, ο επιδραστικός Άγγλος έρχεται από τα μέρη μας αυτή την Παρασκευή, 9 Μαρτίου (στο Gagarin 205) και με την ευκαιρία μας διηγείται μερικές ιστορίες από τον «τρελό του κόσμο»...

O περισσότερος κόσμος σας γνωρίζει από τη τεράστια επιτυχία του “Fire”. Νιώσατε ποτέ υποτιμημένος για αυτό;

Όχι. Για την ακρίβεια, το “Fire” είναι ευλογία! Σαμπλαρίστηκε από τόσους καινούργιους καλλιτέχνες, με πρώτους τους Prodigy, ώστε με σύστησε σε νέες γενιές ακροατών. Η φωτιά καίει λοιπόν ακόμη και φέρνει νέους φίλους προς τη μουσική μου. Ψάχνουν το site μου, μαθαίνουν για μένα. Η νέα γενιά έχει μια τάση να απορρίπτει τη μασημένη γνώση. Ψάχνεται και αναζητά μόνη της…

Σαν πρωτοπόρος των drum machines, πώς βλέπετε την ολοένα κι αυξανόμενη αλληλεπίδραση της μουσικής με την τεχνολογία; Μήπως κάπου χάθηκε ο παράγοντας άνθρωπος;

Τουναντίον. Από την εποχή του krautrock και των Kraftwerk ως την εποχή που χρησιμοποίησα drum machines και συνθεσάιζερ, η μουσική τεχνολογία προόδευσε και οι σημερινές δυνατότητές της είναι απεριόριστες. Υπάρχει ανεξάντλητη δυνατότητα ρυθμικής, τονικής και δειγματοληπτικής μουσικοπαραγωγής και πολλοί φρέσκοι ήχοι –από το progressive house μέχρι το dubstep– είναι ενδιαφέροντες. Μόνο η έλλειψη φαντασίας και δημιουργικότητας περιορίζει τον ανθρώπινο παράγοντα. Το παρελθόν βέβαια λειτουργεί πάντα και σαν έμπνευση και σαν πηγή δανεισμού.

Όλη αυτή τη σκηνική παρουσία, αλήθεια, πώς την εμπνευστήκατε;

O συνδυασμός μασκών και φλεγόμενων καπέλων, χμ… Το φλεγόμενο κράνος προέκυψε από ένα κράνος με κεριά που άφησε κάποιος έξω από το δωμάτιό μου στο Παρίσι, μετά από ένα πάρτι με πουτάνες. Οι Γάλλοι το λάτρεψαν! Το κράνος με κέρατα τώρα προέκυψε μετά από συζητήσεις με έναν φίλο μου τότε, τον Mike Reynolds –νομίζω ζει στον Καναδά πλέον. Οι μάσκες εμπνεύστηκαν από το ενδιαφέρον μου για γιαπωνέζικες ταινίες όπως το Onibaba και για τις παραδοσιακές θεατρικές παραστάσεις των Ιαπώνων. Τόσα διαφορετικά επίπεδα ταυτότητας! Ήμουν ένας δερβίσης μέσα σε μάσκα. Μετά έβγαλα τη μάσκα και φόρεσα μέικ-απ, σαν κι αυτό που δανείστηκε κατόπιν ο Alice Cooper… Μαύριζα και όλοι εκείνη την εποχή έβλεπαν μια μαύρη φάτσα και μια ροκ/μπλουζ/γκόσπελ φωνή. Με περνούσαν για Αφροαμερικανό! Μετά είδαν το πρόσωπό μου. Τόσα διαφορετικά επίπεδα ταυτότητας…

Brown_2

Μπορείτε να μοιραστείτε καμιά εμπειρία φωτιάς; Κινδυνέψατε ποτέ να καείτε με όλο αυτό το πράγμα στο κεφάλι;

Στο Winsdor Blues & Jazz Festival, στην πρώτη μου σημαντική εμφάνιση σε φεστιβάλ, πήρε φωτιά το κεφάλι μου. Ευτυχώς το κοινό έριξε πάνω μου ποτήρια αφρισμένης μπύρας και σώθηκα… Μια άλλη φορά πήρα ολόκληρος φωτιά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της πυροσβεστικής να τρέξουν με κουβέρτες για να με σώσουν. Το κοινό βέβαια το βρήκε αστείο ότι συνέχισα να χορεύω κουκουλωμένος με μια κουβέρτα. Show must go on!

Μελλοντικά σχέδια;

Είναι μια δημιουργική χρονιά, κάνουμε ηχογραφήσεις με την τρέχουσα σύνθεση του Crazy World. Θα κυκλοφορήσει ένα βινύλιο με ζωντανές μας ηχογραφήσεις καθώς κι ένα DVD με συναυλίες, με τίτλο Live In Astoria. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια φτιάχνω επίσης έναν δίσκο με τον Rick Patten. Θα είναι θεματικός, γύρω από την ιδέα του ώτο-στοπ, και θα κυμαίνεται σε πειραματικό/ηλεκτρονικό ύφος.

Brown_3

Ήθελα να σας ρωτήσω επίσης αν στην ηλικία που βρίσκεστε αισθάνεστε γερασμένος…

Όταν εμφανίζομαι ζωντανά νιώθω ότι έχω την ενέργεια 30άρη. Περιστοιχίζομαι κι από νέους μουσικούς, συνεπώς η όλη ενέργεια που εκπέμπουμε είναι ζωντανή και νεανική. Το ίδιο εισπράττουν κι όσοι μας βλέπουν, ακόμη κι εκείνοι της ηλικίας μου! Πρόσφατα πάντως συνειδητοποίησα, περνώντας μια ίωση, ότι δεν μπορούσα να αποχωριστώ το κρεβάτι και τις πιτζάμες μου. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι αυτό δεν είναι σημάδι γηρατειών: το ίδιο έκανα περνώντας μια ίωση κι όταν ήμουνα νέος!

Τι μήνυμα στέλνετε στο κοινό της Ελλάδος;

Σηκώνω την κούπα της ενέργειας και πίνω στην υγεία όλων των Ελλήνων. Ας πιούμε όλοι από την ίδια κούπα όταν ο «Τρελός Κόσμος του Άρθουρ Μπράουν» σας επισκεφτεί…

Top story

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Εύη Χουρσανίδη εκπνέει διαβάζοντας πολλά βιβλία και ξεκοκαλίζοντας τις λίστες του NPR και του Pitchfork. 

Η Μάρω Αγγελοπούλου βουτάει στη διαχρονική επιρροή του αριστουργήματος της Amy Winehouse.

Το Avopolis πήγε στο Europavox Festival στη Γαλλία, γνωστό και ως σημείο συνάντησης για νέες μπάντες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είδαμε, ακούσαμε και καταγράψαμε τους καλλιτέχνες που πιθανότατα να μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

Μια ονειρική τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού comic του Neil Geiman που έμοιαζε ακατόρθωτη, πιστή στην καρδιά των χάρτινων αναζητήσεων του Ονείρου. 

Η Μάρω Αγγελοπούλου μετράει σημαντικές στιγμές σε ένα ακλόνητο brand name. (“Bow down, bitches!”)

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο, η Ναταλία Πετρίτη ακούει Wet Leg και Siouxsie and the Banshees, προσποιείται ότι θα διαβάσει στην παραλία του Ρούκουνα και πακετάρει το backpack της βλέποντας The Bear.

Μια τηλεοπτική σειρά - love letter στο αριστούργημα του Francis Ford Coppola και στους απανταχού φίλους του The Godfather  που θα γίνει αφορμή για νέες επισκέψεις στις κινηματογραφικής περιπέτειες της Μαφίας του Mario Puzzo. 

Ο Βαγγέλης Κυριακάκης στήνει μια ακόμα μουσική λίστα για τις θερινές ώρες. 

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζει βαλίτσα, παραδοσιακά,  τελευταία στιγμή και πετάει μέσα Σtella, The Smile, Twin Peaks και Kleir Stefan. 

Οι Sisters of Mercy στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν εν μέρει τις κακές φήμες που συνοδεύουν τα live τους, καταφέρνοντας ωστόσο να παραδώσουν ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το αναμενόμενο. 

Βρεθήκαμε στο Sani Festival, απολαύσαμε μία από τις πιο απρόσμενα μαγευτικές εμφανίσεις της χρονιάς από τον Bob Geldof και ακούσαμε για ποιο λόγο η αντίδραση δεν μπορεί να έλθει πλέον μέσα από τη μουσική.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυανεμενόμενης τηλεοπτικής μεταφοράς του "Sandman" του Neil Geiman ο Βασίλης Σπανός ανατρέχει σε ένα top 5 αγαπημένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στιγμών του σπουδαίου συγγραφέα του φανταστικού - και όχι μόνο,

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Άγγελος Κλειτσίκας ακούει tropicalia, θέτει ευγενείς αναγνωστικούς στόχους και περιμένει τις  τελευταίες τηλεοπτικές περιπέτειες του Saul Goodman.

Οι Calexico στα πρόθυρα των διακοπών, στην Τεχνόπολη, μας χάρισαν δύο ώρες γεμάτες με τραγούδια, μουσικές και συναισθήματα που μάταια τόσα χρόνια προσπαθούν οι δισκογραφικές εταιρίες και οι mainstream ραδιοφωνικοί σταθμοί  να κολλήσουν πάνω τους ετικέτες. 

Το Netflix αποτυγχάνει να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την πλατφόρμα στο ψυχαγωγικό σινεμά αξιώσεων ενώ το σκηνοθετικό δίδυμο των αδελφών Russo χάνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους Mission Impossible. 

 Oι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Άννα Γεωργάτου πάει Σάμο - Χάλκη και Παρίσι Τέξας, βλέπει Αντονιόνι και Συζητήσεις με Φίλους, διαβάζει Καραγάτση και Ezra Pound και ακούει Dury Dava, Noda Pappa και Julee Cruise.

Σειρές που θα σε ξεγελάσουν μεταφέροντάς σε νοητά στην παραλία, ακόμη κι αν έχεις ξεμείνει φέτος στην έρημη πόλη

Οι συντάκτες του Avopolis πήγαν σε πάρα πολλές συναυλίες, άκουσαν μουσική, μαγεύτηκαν, χόρεψαν, στριμώχτηκαν, συγκινήθηκαν, ταξίδεψαν και εδώ προσπαθούν να διαλέξουν το αγαπημένο τους στιγμιότυπο από τα βράδια αυτού του τόσο πλούσιου, φετινού, μεγάλου συναυλιακού καλοκαιριού που τόσο είχαμε ανάγκη. 

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζεται για διακοπές με τα μαγικά πνευστά των Prince Lasha Quintet και Sonny Simmons στο The Cry!. 

Top