View More
Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Ζώης Χαλκιόπουλος ...
Οι Sisters of Mercy στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν εν μέρει τις κακές φήμες που συνοδεύουν τα live τους, καταφέρνοντας ωστόσο να ...
Βρεθήκαμε στο Sani Festival, απολαύσαμε μία από τις πιο απρόσμενα μαγευτικές εμφανίσεις της χρονιάς από τον Bob Geldof και ακούσαμε για ποιο λόγο η ...
Top story

Το κομμάτι που ακούστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στο Mad Cool Festival της Μαδρίτης είναι και το πρώτο δείγμα μουσικής του συγκροτήματος μετά το Pressure Machine του 2021

Ο πρώτος full-length δίσκος του συγκροτήματος εδώ και 10 χρόνια είναι γεγονός

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαφανίζονται τα εισιτήρια της συναυλίας

Το δεύτερο preview του συνεργατικού τους LP με τίτλο Reset είναι εδώ

Honey Dijon, will.i.am, Terry Hunter και Nita Aviance αναλαμβάνουν τις εναλλακτικές εκδοχές του lead single του Renaissance

Στο Life Moves Pretty Fast box set θα περιλαμβάνονται μουσικές που αγαπήθηκαν από τις ταινίες Pretty in Pink, Ferris Bueller's Day Off, The Breakfast Club και πολλές ακόμη

Ένα κομμάτι που σύμφωνα με τον Brett Anderson έχει να κάνει με την πρώτη φορά που ένας άνθρωπος ερωτεύεται

Neil Finn - Dizzy Heights

Μιχάλης Τσαντίλας
Μιχάλης Τσαντίλας

Φαινόταν από τον τίτλο κιόλας του πρώτου σόλο δίσκου του (Try Whistling This, 1998) ότι ο Neil Finn δεν είχε σκοπό να κινηθεί στα μεγάλης εμπορικής απήχησης μονοπάτια των Crowded House. Όχι ότι φανέρωσε σε αυτήν την παράλληλη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του διαδρομή κάποια ιδιαίτερα πειραματική φλέβα –μην ξεχνάμε άλλωστε πως μιλάμε για έναν άνθρωπο που όταν ήταν μικρός έπεσε στη χύτρα με τις μπητλικές μελωδίες– φρόντιζε πάντως να ακολουθεί φόρμες ελαφρώς αποκλίνουσες από τη νόρμα. Ό,τι δηλαδή συνεχίζει να κάνει κι εδώ, με τα 11 τραγούδια του Dizzy Heights.

Ο Finn δεν είναι ξένος ως προς το να ανακατεύει μέλη της οικογένειάς του στα διάφορα πρότζεκτ του, όμως τούτη τη φορά πήγε το πράγμα ένα βήμα παρακάτω, επιστρατεύοντας τη γυναίκα του στο μπάσο και τους δύο γιους του σε κιθάρα και τύμπανα. Αυτή η κίνηση προσδίδει στο Dizzy Heights μια χειροποίητη αίσθηση: υπάρχει μια οργανικότητα στον ήχο, μια αίσθηση ζωντανού παιξίματος. Από την άλλη, η επίβλεψη των ηχογραφήσεων από τον David Fridmann (MGMT, Flaming Lips κ.ά.) προσθέτει παστέλ συχνοτικές αποχρώσεις και φροντίζει για το επαγγελματικό αποτέλεσμα του όλου πράγματος.

Ως ατμόσφαιρα, το Dizzy Heights βάζει πλάι στη γνωστή ποπ ευαισθησία του Finn μια ψυχεδελική συνιστώσα, η οποία μάλιστα καταφέρνει να εδραιωθεί ως η κύρια αίσθηση της δουλειάς –και δικαίως, καθότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται και εκτελούνται οι πινκφλοϋδικές ιδέες ηχεί απόλυτα λειτουργικός και πιστευτός. Όμως ο Finn δεν μένει εκεί: φτιάχνει ένα αρκετά συνεκτικό χαρμάνι, ενσωματώνοντας στοιχεία από κλασική μουσική, από τζαζ, καθώς και από χιπ χοπ ρυθμικότητες. Επίσης, τραγούδια όπως το εισαγωγικό “Impressions” –με τις υπνωτιστικές χαμηλές συχνότητές του– το “Flying In The Face Of Love”, που είναι ό,τι πιο κοντά στους Crowded House εδώ ή το υπέροχο “Better Than TV”, αποδεικνύουν πως ο τραγουδοποιός βρίσκεται για ακόμα μία φορά σε μεγάλη μελοποιητική φόρμα.

Από την άλλη, το παρών στο Dizzy Heights δίνουν και μερικά από τα μόνιμα πλην της γραφής του Finn. Οι στίχοι του, ας πούμε, έχουν πολλάκις επικριθεί για το περιεχόμενο και τις ευκολίες τους, κάτι που θα πρέπει να επαναληφθεί και τώρα. Βέβαια, η αγγλοσαξονική σχολή τραγουδιού έχει αποδείξει ότι μια δυνατή μελωδία μπορεί να εξισορροπήσει τις στιχουργικές αδυναμίες (μη με βάλετε να απαριθμήσω παραδείγματα, να χαρείτε) και ο Finn ήταν πάντα μάστορας σε κάτι τέτοιο –πράγμα που εξακολουθεί να ισχύει. Όταν ωστόσο απουσιάζουν τα μεγάλα μουσικά θέλγητρα, όπως σε μια/δυο περιπτώσεις εδώ, το αποτέλεσμα προκύπτει φτωχό...

Σαν τελική αίσθηση, πάντως, το Dizzy Heights είναι ένα άξιο άλμπουμ. Μπορεί να μην αγγίζει τα ζαλιστικά ύψη των καταθέσεων του Finn με τους Crowded House και με τους Split Enz, μάλλον όμως κερδίζει στα σημεία τις δύο προηγούμενες σόλο προσπάθειές του· κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διάθεσης που επιδεικνύει εδώ για ηχητικό και συνθετικό «ξεστράτισμα». Το 7άρι δεν το αξίζει, αλλά ένα 6,5 το 'χει με άνεση. Διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα για έναν καλλιτέχνη της ηλικίας και των ρυθμών του Finn.

 

Top story
Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζει βαλίτσα, παραδοσιακά,  τελευταία στιγμή και πετάει μέσα Σtella, The Smile, Twin Peaks και Kleir Stefan. 

Οι Sisters of Mercy στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν εν μέρει τις κακές φήμες που συνοδεύουν τα live τους, καταφέρνοντας ωστόσο να παραδώσουν ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το αναμενόμενο. 

Βρεθήκαμε στο Sani Festival, απολαύσαμε μία από τις πιο απρόσμενα μαγευτικές εμφανίσεις της χρονιάς από τον Bob Geldof και ακούσαμε για ποιο λόγο η αντίδραση δεν μπορεί να έλθει πλέον μέσα από τη μουσική.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυανεμενόμενης τηλεοπτικής μεταφοράς του "Sandman" του Neil Geiman ο Βασίλης Σπανός ανατρέχει σε ένα top 5 αγαπημένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στιγμών του σπουδαίου συγγραφέα του φανταστικού - και όχι μόνο,

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Άγγελος Κλειτσίκας ακούει tropicalia, θέτει ευγενείς αναγνωστικούς στόχους και περιμένει τις  τελευταίες τηλεοπτικές περιπέτειες του Saul Goodman.

Οι Calexico στα πρόθυρα των διακοπών, στην Τεχνόπολη, μας χάρισαν δύο ώρες γεμάτες με τραγούδια, μουσικές και συναισθήματα που μάταια τόσα χρόνια προσπαθούν οι δισκογραφικές εταιρίες και οι mainstream ραδιοφωνικοί σταθμοί  να κολλήσουν πάνω τους ετικέτες. 

Το Netflix αποτυγχάνει να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την πλατφόρμα στο ψυχαγωγικό σινεμά αξιώσεων ενώ το σκηνοθετικό δίδυμο των αδελφών Russo χάνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους Mission Impossible. 

 Oι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Άννα Γεωργάτου πάει Σάμο - Χάλκη και Παρίσι Τέξας, βλέπει Αντονιόνι και Συζητήσεις με Φίλους, διαβάζει Καραγάτση και Ezra Pound και ακούει Dury Dava, Noda Pappa και Julee Cruise.

Σειρές που θα σε ξεγελάσουν μεταφέροντάς σε νοητά στην παραλία, ακόμη κι αν έχεις ξεμείνει φέτος στην έρημη πόλη

Οι συντάκτες του Avopolis πήγαν σε πάρα πολλές συναυλίες, άκουσαν μουσική, μαγεύτηκαν, χόρεψαν, στριμώχτηκαν, συγκινήθηκαν, ταξίδεψαν και εδώ προσπαθούν να διαλέξουν το αγαπημένο τους στιγμιότυπο από τα βράδια αυτού του τόσο πλούσιου, φετινού, μεγάλου συναυλιακού καλοκαιριού που τόσο είχαμε ανάγκη. 

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζεται για διακοπές με τα μαγικά πνευστά των Prince Lasha Quintet και Sonny Simmons στο The Cry!. 

Μια κουβέντα με τον frontman των Black Midi, Geordie Greep με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου album τους Hellfire,  που προσθέτει ένα ακόμα ορόσημο στο πειραματικό μουσικό τους όραμα. 

Οι Slipknot έκλεισαν ιδανικά και ισοπεδωτικά αυτό το πλούσιο συναυλιακό καλοκαίρι τη δωδέκατη, τελευταία και πολυπληθέστερη ημέρα του φετινού Release Athens Festival, παρέα με τους ορεξάτους Sepultura, τους άξιους Jinjer, και support acts από Vended,  Maplerun και τους Renegade και ποιος καλύτερος ανταποκριτής από τον Επίτροπο για αυτή τη ...

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο πάει New Long Fest και ετοιμάζεται να γράψει τον επίλογο του πιο πλούσιου συναυλιακού καλοκαιριού των τελευταίων ετών. 

 Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Stefan Olsdal και τη διάθεση του κόσμου η συγκυρία φαίνεται να μην ευνόησε τον Brian Molko και τους Placebo που σε μια "χλιαρή" βραδιά απέδειξαν τη μειωμένη δυναμική τους. 

Α night to remember τόσο για τους οπαδούς των Epica και Blind Guardian, όσο και για τους πολυπληθέστατους οπαδούς των Sabaton.

 Όλα όσα έγιναν στη δέκατη μέρα του φετινού Release Athens Festival με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Clutch και τους The Hellacopters και δυναμικές εμφανίσεις από Blues Pills, Deaf Radio και ΛΔΛΜ.

Ένα κερδισμένο στοίχημα με ένα διαφορετικό, σκοτεινό παραμύθι για την "πριγκίπισσα του λαού".

O Μάκης Μηλάτος επιλέγει 5 επανεκδόσεις, κασετίνες και ειδικές κυκλοφορίες για το κατακαλόκαιρο γιατί οι συλλογές δεν σταματούν ποτέ. 

Top