Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να ...
Στο τελευταίο του Incoming για τον Αύγουστο, ο Δημήτρης Λιλής κοιτά με απορία την επικαιρότητα και ψάχνει τη θέση των μουσικών σε αυτή.
Στο τελευταίο του Diggin' πριν τις διακοπές, ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το The Mosaic of  Transformation της Kaitlyn Aurelia Smith.
Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Virginie Despentes που χτίζει ένα σύμπαν γεμάτο αντι-ήρωες και πολλή μουσική στο φόντο. ...
Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, σας εύχεται καλές διακοπές με ένα ...
Top story

Στο οποίο θα δείτε, μεταξύ άλλων, την Kylie Jenner, τη Rosaliá και τη Normani.

Κι αυτό γιατί η Lady Gaga ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Apple Music.

Μετά από μια σεζόν, το Hulu ακυρώνει τη σειρά με την Zoë Kravitz.

Το φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.

Μιας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε χωρίς άδεια μουσική του Καναδού.

Στα credits του Club Future Nostalgia θα δούμε ονόματα όπως αυτά της Madonna, της Gwen Stefani και της Missy Elliott.

Από το φθινόπωρο, τη θέση του θα πάρει σταδιακά το YouTube Music, με περισσότερα από 60 εκατομμύρια κομμάτια.

Beck - Morning Phase

Μιχάλης Τσαντίλας
Μιχάλης Τσαντίλας

Θυμάστε το SeaChange; Μα τι ρωτάω, φυσικά και το θυμάστε... Έστω κι αν έχουν περάσει 12 χρόνια από την κυκλοφορία του, μιλάμε για έναν από τους πλέον λατρεμένους δίσκους του Beck, για ένα άλμπουμ χωρισμού από αυτά που έκαναν θραύση στον καιρό τους. Μπορείτε να χαρείτε, λοιπόν, καθώς με το MorningPhase ο Αμερικανός καλλιτέχνης καταθέτει το δισκογραφικό αδερφάκι του.

Δεν χρειάζεται καν να διαβάσεις την επίσημη «ομολογία» στο δελτίου τύπου, ούτε να μάθεις ότι παίζουν και εδώ οι ίδιοι μουσικοί που είχαν παίξει και στο Sea Change για να καταλάβεις τις ομοιότητες μεταξύ των δύο εργασιών. Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του (σχεδόν) εναρκτήριου “Morning” γίνεται πλήρως αντιληπτό ότι ο Beck βρίσκεται, μουσικά τουλάχιστον, ξανά σε εκείνη τη folk rock διάθεση· ότι επικαλείται και πάλι το πνεύμα των τραγουδοποιών του L.A., ενίοτε και του Nick Drake. Πράγματι, ολόκληρο το MorningPhase κυλάει παραδομένο στους ζεστούς ακουστικούς τόνους της κιθάρας, των εγχόρδων, του μπάντζο και των ψυχεδελικών διπλο-τριπλο-και-τετραπλο-γραμμένων φωνητικών.

Θεματολογικά, πάντως, υπάρχουν διαφορές. Απουσιάζει για παράδειγμα η βαριά κατάθλιψη που απέπνεαν οι στίχοι του SeaChange, έχοντας δώσει τη θέση της σε φιλοσοφημένες –και κάπως αποστασιοποιημένες– παρατηρήσεις πάνω στη ζωή του οικογενειάρχη την οποία ζει πια ο Beck και στο ανθρώπινο γίγνεσθαι γενικότερα. Επίσης, ακολουθείται μια πολύ πιο συνεκτική, σχεδόν ασφυκτική, γραμμή υφολογικά: είναι σαν ο Αμερικανός να πήρε την παλέτα του "The Golden Age" (του εναρκτήριου τραγουδιού του SeaChange) και να έστησε μια ντουζίνα παραλλαγές του.

Αυτό που σώζει το MorningPhase από τη μεσοβέζικη βαθμολόγιση με 6 είναι ότι διαθέτει τρεις συνθέσεις –δύο στην αρχή και μία στο τέλος του– που πραγματικά σαγηνεύουν: τα "Morning", "Heart Is A Drum", και "Country Down" είναι τόσο μαγικά μέσα στην απλότητά τους, ώστε αποδεικνύονται ικανά να σου χαρίσουν εκείνη την καθαρή και άμεση απόλαυση, που συναντάς σπάνια. Από την άλλη, το 8 μοιάζει πολύ για έναν δίσκο που ως σύνολο είναι υπερβολικά μονοδιάστατος και (επομένως) κάνει στο μέσο του μια εμφανή κοιλιά, έστω κι αν δεν χάνει ποτέ τον βηματισμό του (άλλωστε μόνο έναν τέτοιο μοιάζει να διαθέτει και να ακολουθεί).

Με λίγα λόγια, έχουμε εδώ έναν Beck ο οποίος έχει επιτύχει μεν πολύ καλή ανταποδοτικότητα στο πάρε-δώσε μεταξύ αυθορμητισμού και εμπειρίας, μοιάζει όμως σε αρκετές στιγμές να ισορροπεί οριακά ανάμεσα στο στυλ και στην ουσία. Όπως και να 'χει, η επιστροφή του με μια «κανονική» κατάθεση μετά από αρκετά χρόνια δεν απογοητεύει.

Top story

Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Στο τελευταίο Snap(shots) του καλοκαιριού, ταξιδεύει από την Ιρλανδία μέχρι το Palm Springs.

Στο τελευταίο του Incoming για τον Αύγουστο, ο Δημήτρης Λιλής κοιτά με απορία την επικαιρότητα και ψάχνει τη θέση των μουσικών σε αυτή.

Στο τελευταίο του Diggin' πριν τις διακοπές, ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το The Mosaic of  Transformation της Kaitlyn Aurelia Smith.

Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Virginie Despentes που χτίζει ένα σύμπαν γεμάτο αντι-ήρωες και πολλή μουσική στο φόντο. Κάτι, δηλαδή, σαν την σκοτεινή εκδοχή του High Fidelity...

Ο αγαπημένος σεφ δεν έχει μόνο αγάπη για την κουζίνα, αλλά και για την καλή μουσική και την καλή ελληνική μπύρα.

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, σας εύχεται καλές διακοπές με ένα καλοκαιρινό διήγημα.

Κάθε μήνα το Avopolis θα συγκεντρώνει τους δίσκους που έμειναν λίγο παραπάνω στα ακουστικά του. Λίγο πριν πακετάρουμε για καλοκαιρινές διακοπές, βγάλαμε το καπέλο σε μερικές κυρίες της μουσικής βιομηχανίας -και όχι μόνο.

Φεγγάρι, ψυχεδελικός φωτισμός, κατανυκτική ατμόσφαιρα, ένας ήχος άλλοτε απογυμνωμένος, άλλοτε ήρεμος και διαλογιστικός και άλλοτε κλειστοφοβικός ή καταιγιστικός ήταν οι πρωταγωνιστές των 110 περίπου λεπτών που χρειάστηκαν για να απολαύσουμε ζωντανά ένα δύσκολο άλμπουμ με ιδιαίτερες διασκευές.

O Θανάσης Μήνας αποχαιρετά τον βρετανό σκηνοθέτη που πέθανε στα 76 του χρόνια, «ξαναβλέποντας» 7 ταινίες του. 

Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Στο νέο του Snap(shots), σταχυολογεί την indie επικαιρότητα, σιγοτραγουδώντας Taylor Swift.

Η γερμανική σειρά είναι ένα ασυμμάζευτο αίνιγμα με πολλά επίπεδα που ολοκληρώθηκε με τον τρίτο κύκλο και προκαλεί τους θεατές να το αποκρυπτογραφήσουν από την αρχή.

O Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο νέο του Listomania, με αφορμή τον δίσκο-έκπληξη, Folklore, ανατρέχει στη δισκογραφία μιας από τις μεγαλύτερες pop stars της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Λίγο πριν την απονομή των τηλεοπτικών βραβείων της βρετανικής ακαδημίας (31/7), ο Ανδρέας Κύρκος ρίχνει μια ματιά στις υποψηφιότητες της κατηγορίας μίνι σειρών, που αποτελούν και τον κρυμμένο άσσο στο μανίκι της φετινής διοργάνωσης.

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το soundtrack της τελευταίας ταινίας του The Boy. 

Στις 26 και 27 Ιουλίου του 1985 στο Καλλιμάρμαρο έλαβε χώρα μία από τις θρυλικότερες συναυλιακές στιγμές της χώρας. Τρεισήμισι δεκαετίες μετά, 8 άνθρωποι που τις έζησαν μπροστά ή πίσω από τη σκηνή, αφηγούνται στην Ελένη Τζαννάτου ένα μουσικό οδοιπορικό, με τα καλά και τα κακά του, που θα λένε και στα εγγόνια τους.

Instagram

Top