View More
Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Ζώης Χαλκιόπουλος ...
Οι Sisters of Mercy στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν εν μέρει τις κακές φήμες που συνοδεύουν τα live τους, καταφέρνοντας ωστόσο να ...
Βρεθήκαμε στο Sani Festival, απολαύσαμε μία από τις πιο απρόσμενα μαγευτικές εμφανίσεις της χρονιάς από τον Bob Geldof και ακούσαμε για ποιο λόγο η ...
Top story

Το κομμάτι που ακούστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στο Mad Cool Festival της Μαδρίτης είναι και το πρώτο δείγμα μουσικής του συγκροτήματος μετά το Pressure Machine του 2021

Ο πρώτος full-length δίσκος του συγκροτήματος εδώ και 10 χρόνια είναι γεγονός

Με ταχύτατους ρυθμούς εξαφανίζονται τα εισιτήρια της συναυλίας

Το δεύτερο preview του συνεργατικού τους LP με τίτλο Reset είναι εδώ

Honey Dijon, will.i.am, Terry Hunter και Nita Aviance αναλαμβάνουν τις εναλλακτικές εκδοχές του lead single του Renaissance

Στο Life Moves Pretty Fast box set θα περιλαμβάνονται μουσικές που αγαπήθηκαν από τις ταινίες Pretty in Pink, Ferris Bueller's Day Off, The Breakfast Club και πολλές ακόμη

Ένα κομμάτι που σύμφωνα με τον Brett Anderson έχει να κάνει με την πρώτη φορά που ένας άνθρωπος ερωτεύεται

Beck - Morning Phase

Μιχάλης Τσαντίλας
Μιχάλης Τσαντίλας

Θυμάστε το SeaChange; Μα τι ρωτάω, φυσικά και το θυμάστε... Έστω κι αν έχουν περάσει 12 χρόνια από την κυκλοφορία του, μιλάμε για έναν από τους πλέον λατρεμένους δίσκους του Beck, για ένα άλμπουμ χωρισμού από αυτά που έκαναν θραύση στον καιρό τους. Μπορείτε να χαρείτε, λοιπόν, καθώς με το MorningPhase ο Αμερικανός καλλιτέχνης καταθέτει το δισκογραφικό αδερφάκι του.

Δεν χρειάζεται καν να διαβάσεις την επίσημη «ομολογία» στο δελτίου τύπου, ούτε να μάθεις ότι παίζουν και εδώ οι ίδιοι μουσικοί που είχαν παίξει και στο Sea Change για να καταλάβεις τις ομοιότητες μεταξύ των δύο εργασιών. Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του (σχεδόν) εναρκτήριου “Morning” γίνεται πλήρως αντιληπτό ότι ο Beck βρίσκεται, μουσικά τουλάχιστον, ξανά σε εκείνη τη folk rock διάθεση· ότι επικαλείται και πάλι το πνεύμα των τραγουδοποιών του L.A., ενίοτε και του Nick Drake. Πράγματι, ολόκληρο το MorningPhase κυλάει παραδομένο στους ζεστούς ακουστικούς τόνους της κιθάρας, των εγχόρδων, του μπάντζο και των ψυχεδελικών διπλο-τριπλο-και-τετραπλο-γραμμένων φωνητικών.

Θεματολογικά, πάντως, υπάρχουν διαφορές. Απουσιάζει για παράδειγμα η βαριά κατάθλιψη που απέπνεαν οι στίχοι του SeaChange, έχοντας δώσει τη θέση της σε φιλοσοφημένες –και κάπως αποστασιοποιημένες– παρατηρήσεις πάνω στη ζωή του οικογενειάρχη την οποία ζει πια ο Beck και στο ανθρώπινο γίγνεσθαι γενικότερα. Επίσης, ακολουθείται μια πολύ πιο συνεκτική, σχεδόν ασφυκτική, γραμμή υφολογικά: είναι σαν ο Αμερικανός να πήρε την παλέτα του "The Golden Age" (του εναρκτήριου τραγουδιού του SeaChange) και να έστησε μια ντουζίνα παραλλαγές του.

Αυτό που σώζει το MorningPhase από τη μεσοβέζικη βαθμολόγιση με 6 είναι ότι διαθέτει τρεις συνθέσεις –δύο στην αρχή και μία στο τέλος του– που πραγματικά σαγηνεύουν: τα "Morning", "Heart Is A Drum", και "Country Down" είναι τόσο μαγικά μέσα στην απλότητά τους, ώστε αποδεικνύονται ικανά να σου χαρίσουν εκείνη την καθαρή και άμεση απόλαυση, που συναντάς σπάνια. Από την άλλη, το 8 μοιάζει πολύ για έναν δίσκο που ως σύνολο είναι υπερβολικά μονοδιάστατος και (επομένως) κάνει στο μέσο του μια εμφανή κοιλιά, έστω κι αν δεν χάνει ποτέ τον βηματισμό του (άλλωστε μόνο έναν τέτοιο μοιάζει να διαθέτει και να ακολουθεί).

Με λίγα λόγια, έχουμε εδώ έναν Beck ο οποίος έχει επιτύχει μεν πολύ καλή ανταποδοτικότητα στο πάρε-δώσε μεταξύ αυθορμητισμού και εμπειρίας, μοιάζει όμως σε αρκετές στιγμές να ισορροπεί οριακά ανάμεσα στο στυλ και στην ουσία. Όπως και να 'χει, η επιστροφή του με μια «κανονική» κατάθεση μετά από αρκετά χρόνια δεν απογοητεύει.

Top story
Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζει βαλίτσα, παραδοσιακά,  τελευταία στιγμή και πετάει μέσα Σtella, The Smile, Twin Peaks και Kleir Stefan. 

Οι Sisters of Mercy στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν εν μέρει τις κακές φήμες που συνοδεύουν τα live τους, καταφέρνοντας ωστόσο να παραδώσουν ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το αναμενόμενο. 

Βρεθήκαμε στο Sani Festival, απολαύσαμε μία από τις πιο απρόσμενα μαγευτικές εμφανίσεις της χρονιάς από τον Bob Geldof και ακούσαμε για ποιο λόγο η αντίδραση δεν μπορεί να έλθει πλέον μέσα από τη μουσική.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυανεμενόμενης τηλεοπτικής μεταφοράς του "Sandman" του Neil Geiman ο Βασίλης Σπανός ανατρέχει σε ένα top 5 αγαπημένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στιγμών του σπουδαίου συγγραφέα του φανταστικού - και όχι μόνο,

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Άγγελος Κλειτσίκας ακούει tropicalia, θέτει ευγενείς αναγνωστικούς στόχους και περιμένει τις  τελευταίες τηλεοπτικές περιπέτειες του Saul Goodman.

Οι Calexico στα πρόθυρα των διακοπών, στην Τεχνόπολη, μας χάρισαν δύο ώρες γεμάτες με τραγούδια, μουσικές και συναισθήματα που μάταια τόσα χρόνια προσπαθούν οι δισκογραφικές εταιρίες και οι mainstream ραδιοφωνικοί σταθμοί  να κολλήσουν πάνω τους ετικέτες. 

Το Netflix αποτυγχάνει να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την πλατφόρμα στο ψυχαγωγικό σινεμά αξιώσεων ενώ το σκηνοθετικό δίδυμο των αδελφών Russo χάνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους Mission Impossible. 

 Oι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Άννα Γεωργάτου πάει Σάμο - Χάλκη και Παρίσι Τέξας, βλέπει Αντονιόνι και Συζητήσεις με Φίλους, διαβάζει Καραγάτση και Ezra Pound και ακούει Dury Dava, Noda Pappa και Julee Cruise.

Σειρές που θα σε ξεγελάσουν μεταφέροντάς σε νοητά στην παραλία, ακόμη κι αν έχεις ξεμείνει φέτος στην έρημη πόλη

Οι συντάκτες του Avopolis πήγαν σε πάρα πολλές συναυλίες, άκουσαν μουσική, μαγεύτηκαν, χόρεψαν, στριμώχτηκαν, συγκινήθηκαν, ταξίδεψαν και εδώ προσπαθούν να διαλέξουν το αγαπημένο τους στιγμιότυπο από τα βράδια αυτού του τόσο πλούσιου, φετινού, μεγάλου συναυλιακού καλοκαιριού που τόσο είχαμε ανάγκη. 

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζεται για διακοπές με τα μαγικά πνευστά των Prince Lasha Quintet και Sonny Simmons στο The Cry!. 

Μια κουβέντα με τον frontman των Black Midi, Geordie Greep με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου album τους Hellfire,  που προσθέτει ένα ακόμα ορόσημο στο πειραματικό μουσικό τους όραμα. 

Οι Slipknot έκλεισαν ιδανικά και ισοπεδωτικά αυτό το πλούσιο συναυλιακό καλοκαίρι τη δωδέκατη, τελευταία και πολυπληθέστερη ημέρα του φετινού Release Athens Festival, παρέα με τους ορεξάτους Sepultura, τους άξιους Jinjer, και support acts από Vended,  Maplerun και τους Renegade και ποιος καλύτερος ανταποκριτής από τον Επίτροπο για αυτή τη ...

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο πάει New Long Fest και ετοιμάζεται να γράψει τον επίλογο του πιο πλούσιου συναυλιακού καλοκαιριού των τελευταίων ετών. 

 Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Stefan Olsdal και τη διάθεση του κόσμου η συγκυρία φαίνεται να μην ευνόησε τον Brian Molko και τους Placebo που σε μια "χλιαρή" βραδιά απέδειξαν τη μειωμένη δυναμική τους. 

Α night to remember τόσο για τους οπαδούς των Epica και Blind Guardian, όσο και για τους πολυπληθέστατους οπαδούς των Sabaton.

 Όλα όσα έγιναν στη δέκατη μέρα του φετινού Release Athens Festival με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Clutch και τους The Hellacopters και δυναμικές εμφανίσεις από Blues Pills, Deaf Radio και ΛΔΛΜ.

Ένα κερδισμένο στοίχημα με ένα διαφορετικό, σκοτεινό παραμύθι για την "πριγκίπισσα του λαού".

O Μάκης Μηλάτος επιλέγει 5 επανεκδόσεις, κασετίνες και ειδικές κυκλοφορίες για το κατακαλόκαιρο γιατί οι συλλογές δεν σταματούν ποτέ. 

Top