View More
Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Εύη Χουρσανίδη ...
Η Μάρω Αγγελοπούλου βουτάει στη διαχρονική επιρροή του αριστουργήματος της Amy Winehouse.
Το Avopolis πήγε στο Europavox Festival στη Γαλλία, γνωστό και ως σημείο συνάντησης για νέες μπάντες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είδαμε, ακούσαμε και ...
Top story

Ακούστε ένα previously unreleased demo του ομώνυμου κομματιού του δίσκου

Δείτε βίντεο της κοινής τους εμφάνισης, αλλά και επιπλέον υλικό όπου οι thrash pioneers ερμηνεύουν το John Bush-era cut του "Only"

Υπεύθυνος για επιτυχίες των The Supremes, The Four Tops, The Isley Brothers κ.α. R.I.P.

Ο John Travolta αποχαιρέτησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο την πάλαι ποτέ συμπρωταγωνίστριά του που πέθανε στα 73 της

Alex K & VMan υπογράφουν ένα κομμάτι για τον George Floyd, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του

Για να τιμήσουν τον πρωτοπόρο των desert blues, Ali Farka Touré, το αγαπημένο συγκρότημα και ο μουσικός γιος του δημιούργησαν έναν νέο δίσκο που έρχεται αυτό το φθινόπωρο

Mogwai - Rave Tapes

Η λέξη «rave» δηλώνει μια ανάταση, μια ροπή για γιορτή και χορό. Ως μέρος πάντως του τίτλου του όγδοου (στουντιακού) δίσκου των Mogwai, θα πρέπει μάλλον να ειδωθεί ως απόπειρα αυτοσαρκασμού, καθώς, πέρα από το “Remurdered” –το οποίο πριν λίγους μήνες θόλωσε κάπως τα νερά σχετικά με το περιεχόμενο της κυκλοφορίας– δεν υπάρχει εδώ κάτι άλλο που να έχει προφανή σχέση με οτιδήποτε το «ανεβαστικό». Τα παιχνίδια βέβαια των Σκωτσέζων με τους τίτλους τα έχουμε πια συνηθίσει από καιρό.

Μιχάλης Τσαντίλας
Μιχάλης Τσαντίλας

Η λέξη «rave» δηλώνει μια ανάταση, μια ροπή για γιορτή και χορό. Ως μέρος πάντως του τίτλου του όγδοου (στουντιακού) δίσκου των Mogwai, θα πρέπει μάλλον να ειδωθεί ως απόπειρα αυτοσαρκασμού, καθώς, πέρα από το “Remurdered” –το οποίο πριν λίγους μήνες θόλωσε κάπως τα νερά σχετικά με το περιεχόμενο της κυκλοφορίας– δεν υπάρχει εδώ κάτι άλλο που να έχει προφανή σχέση με οτιδήποτε το «ανεβαστικό». Τα παιχνίδια βέβαια των Σκωτσέζων με τους τίτλους τα έχουμε πια συνηθίσει από καιρό.

Ένα τυπικό μογκουαϊκό άλμπουμ είναι λοιπόν το RaveTapes, με τα 10 κομμάτια του να συντίθονται από ψηφίδες προερχόμενες από το σύνολο των υποκατευθύνσεων που έχει κατά καιρούς ακολουθήσει το γκρουπ. Σαν διάθεση, ωστόσο, δεν ανήκει στις εκρηκτικού ταμπεραμέντου δουλειές τους (τύπου HardcoreWillNeverDie, ButYouWill) αλλά μάλλον στην έτερη υποκατηγορία, όντας σαφώς εσωστρεφές και χαμηλότονο. Κατά τα λοιπά, από τους θερμούς παλμούς του εναρκτήριου “Heard About You Last Night” μέχρι τα βοκοντεριλίκια και τους συνθετικούς ήχους του ακροτελεύτιου “The Lord Is Out Of Control” το άλμπουμ κυλάει όπως θα περίμενε κανείς: χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή ανατροπές.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, το RaveTapes έχει να προσφέρει ευχάριστες ακροάσεις –όχι μόνο στον νεοφώτιστο στη δισκογραφία των Mogwai, μα και στον καλό γνώστη της πορείας τους. Το “Remurdered” ας πούμε είναι ένα πράγματι ενδιαφέρον, κραουτροκίζον κομμάτι, ενώ στο “Repelish” η αντίθεση ανάμεσα στα λόγια ενός ιερέα που κυρήττει εναντίον του “Stairway To Heaven” και στη νηφάλια μουσική δημιουργεί μια περιέργως ενδιαφέρουσα αίσθηση. Όσο κι αν σε πολλά σημεία νιώθεις έτοιμος να απορρίψεις τα πάντα (σκεπτόμενος ότι τα έχεις ξανακούσει στο παρελθόν, σε καλύτερες εκδοχές), υπάρχουν εδώ διάσπαρτες στιγμές που σε κάνουν να τους τη χαρίζεις τελικά.

Ακούγοντας ξανά όλα τα άλμπουμ των Mogwai στη σειρά για τις ανάγκες αυτής της δισκοκριτικής, δεν μπόρεσα να απωθήσω τη σκέψη ότι οι περίφημες μουσικές ταμπέλες (για τις οποίες γκρινιάζουν συνήθως οι καλλιτέχνες) μοιάζουν να αποτελούν ευλογία για ένα τέτοιο γκρουπ. Γιατί οι Σκωτσέζοι έχουν τόσο βολευτεί μέσα στα όρια του ιδιώματος που κάποτε συνέβαλαν τα μάλλα στο να χαρτογραφηθεί, ώστε πια αρκούνται απλώς στη μικρομετρική μεταβολή κάποιων παραμέτρων για να συνεχίζουν την παραγωγή τους. Αυτή βέβαια η λιμνάζουσα κατάσταση –η οποία επιβεβαιώνεται με κάθε νέα κυκλοφορία τους– κάθε άλλο παρά απογοητεύει τους φαν, οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης στα post-rock εχέγγυα. Κάπως έτσι, μένουν όλοι ευχαριστημένοι και το αλισβερίσι συνεχίζεται ακάθεκτο.

[Με αυτά τα δεδομένα, φαντάζομαι ότι μια σωστή μελλοντική κίνηση για τη μπάντα θα ήταν να συνεργαστεί με μια δυνατή ομάδα προγραμματιστών, με σκοπό την κατασκευή του Mogwai Generator (κλέβω την ιδέα από όσα έγραψε πρόσφατα ο συνάδελφος Μάνος Μπούρας εδώ), ενός λογισμικού δηλαδή που θα μπορεί να παράγει συνθέσεις «τύπου Mogwai» κατά παραγγελία...]

Top story

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Εύη Χουρσανίδη εκπνέει διαβάζοντας πολλά βιβλία και ξεκοκαλίζοντας τις λίστες του NPR και του Pitchfork. 

Η Μάρω Αγγελοπούλου βουτάει στη διαχρονική επιρροή του αριστουργήματος της Amy Winehouse.

Το Avopolis πήγε στο Europavox Festival στη Γαλλία, γνωστό και ως σημείο συνάντησης για νέες μπάντες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είδαμε, ακούσαμε και καταγράψαμε τους καλλιτέχνες που πιθανότατα να μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

Μια ονειρική τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού comic του Neil Geiman που έμοιαζε ακατόρθωτη, πιστή στην καρδιά των χάρτινων αναζητήσεων του Ονείρου. 

Η Μάρω Αγγελοπούλου μετράει σημαντικές στιγμές σε ένα ακλόνητο brand name. (“Bow down, bitches!”)

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο, η Ναταλία Πετρίτη ακούει Wet Leg και Siouxsie and the Banshees, προσποιείται ότι θα διαβάσει στην παραλία του Ρούκουνα και πακετάρει το backpack της βλέποντας The Bear.

Μια τηλεοπτική σειρά - love letter στο αριστούργημα του Francis Ford Coppola και στους απανταχού φίλους του The Godfather  που θα γίνει αφορμή για νέες επισκέψεις στις κινηματογραφικής περιπέτειες της Μαφίας του Mario Puzzo. 

Ο Βαγγέλης Κυριακάκης στήνει μια ακόμα μουσική λίστα για τις θερινές ώρες. 

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζει βαλίτσα, παραδοσιακά,  τελευταία στιγμή και πετάει μέσα Σtella, The Smile, Twin Peaks και Kleir Stefan. 

Οι Sisters of Mercy στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν εν μέρει τις κακές φήμες που συνοδεύουν τα live τους, καταφέρνοντας ωστόσο να παραδώσουν ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το αναμενόμενο. 

Βρεθήκαμε στο Sani Festival, απολαύσαμε μία από τις πιο απρόσμενα μαγευτικές εμφανίσεις της χρονιάς από τον Bob Geldof και ακούσαμε για ποιο λόγο η αντίδραση δεν μπορεί να έλθει πλέον μέσα από τη μουσική.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυανεμενόμενης τηλεοπτικής μεταφοράς του "Sandman" του Neil Geiman ο Βασίλης Σπανός ανατρέχει σε ένα top 5 αγαπημένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στιγμών του σπουδαίου συγγραφέα του φανταστικού - και όχι μόνο,

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Άγγελος Κλειτσίκας ακούει tropicalia, θέτει ευγενείς αναγνωστικούς στόχους και περιμένει τις  τελευταίες τηλεοπτικές περιπέτειες του Saul Goodman.

Οι Calexico στα πρόθυρα των διακοπών, στην Τεχνόπολη, μας χάρισαν δύο ώρες γεμάτες με τραγούδια, μουσικές και συναισθήματα που μάταια τόσα χρόνια προσπαθούν οι δισκογραφικές εταιρίες και οι mainstream ραδιοφωνικοί σταθμοί  να κολλήσουν πάνω τους ετικέτες. 

Το Netflix αποτυγχάνει να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την πλατφόρμα στο ψυχαγωγικό σινεμά αξιώσεων ενώ το σκηνοθετικό δίδυμο των αδελφών Russo χάνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους Mission Impossible. 

 Oι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Άννα Γεωργάτου πάει Σάμο - Χάλκη και Παρίσι Τέξας, βλέπει Αντονιόνι και Συζητήσεις με Φίλους, διαβάζει Καραγάτση και Ezra Pound και ακούει Dury Dava, Noda Pappa και Julee Cruise.

Σειρές που θα σε ξεγελάσουν μεταφέροντάς σε νοητά στην παραλία, ακόμη κι αν έχεις ξεμείνει φέτος στην έρημη πόλη

Οι συντάκτες του Avopolis πήγαν σε πάρα πολλές συναυλίες, άκουσαν μουσική, μαγεύτηκαν, χόρεψαν, στριμώχτηκαν, συγκινήθηκαν, ταξίδεψαν και εδώ προσπαθούν να διαλέξουν το αγαπημένο τους στιγμιότυπο από τα βράδια αυτού του τόσο πλούσιου, φετινού, μεγάλου συναυλιακού καλοκαιριού που τόσο είχαμε ανάγκη. 

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζεται για διακοπές με τα μαγικά πνευστά των Prince Lasha Quintet και Sonny Simmons στο The Cry!. 

Top