View More
Ο Ανδρέας Κύρκος είδε το The Haunting of Bly Manor και το remake του Ρεβέκκα στη δημοφιλή πλατφόρμα. Ίσως δεν τρόμαξε όσο θα ήθελε.
Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να ...
Άσματα (δευτερο) παγκοσμιοπολεμικής εμψύχωσης - σε έναν πόλεμο που είχε και ιδεολογική χροιά.
Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, επιστρέφει στο σχολιασμό της ...
Top story

Ακούστε το “Mork N Mindy" από το επερχόμενο Spare Ribs, στο οποίο συναντάμε τη Billy Nomates -και καθόλου εντύπωση δεν μας κάνει...

Στη 13:00, καλεσμένοι στην εκπομπή Incoming  με τον Δημήτρη Λιλή.

Το Lost Themes III: Alive After Death θα είναι ο τρίτος δίσκος με μη κινηματογραφική μουσική του «άρχοντα του τρόμου». Ακούστε το "Weeping Ghost".

«Δεκαεφτά μονόλογοι για ένα γυμναστήριο που δεν υπάρχει πουθενά».

Ακούστε το "Fever" στο οποίο μας συστήνει τη βελγίδα τραγουδίστρια, Angèle.

Ακούστε τη συνεργασία των δύο μουσικών στη διασκευή της κλασικής επιτυχίας του David Bowie και των Queen.

Δείτε το νέο βίντεο κλιπ του μουσικού.

Άλλη μια φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε αυτοβούλως μουσική για προεκλογικούς σκοπούς και ο δημιουργός της δεν το πήρε πολύ καλά...

Η ποπ σταρ έπαιξε το κομμάτι της "XS" στο The Tonight Show.

Λίγο μετά τις 12:00 θα βρίσκεται ζωντανά στο στούντιο της Ασκληπιού και την εκπομπή Incoming με τον Δημήτρη Λιλή.

Επίδομα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με δυνατότητα παράτασης για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Όλες οι λεπτομέρειες και η διαδικασία λήψης της ...

Elton John - The Diving Board

Μιχάλης Τσαντίλας
Μιχάλης Τσαντίλας

Ο βατήρας του τίτλου αποτελεί εφαλτήριο για μια βουτιά στο παρελθόν. Γιατί είναι η νοσταλγία που κρατάει το τιμόνι στο νέο –τριακοστό πρώτο παρακαλώ– στούντιο άλμπουμ του Elton John. Ο οποίος δεν είναι, βέβαια, ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος καλλιτέχνης που στα 60φεύγα του γυρνάει να κοιτάξει πίσω. Όταν όμως μιλάμε για τον συγκεκριμένο, έναν άνθρωπο ο οποίος έζησε τη ζωή που έζησε, έχουμε να κάνουμε με έναν ωκεανό αναμνήσεων. Το υπονοεί και το εξώφυλλο.

Το Diving Board άρχισε να υλοποιείται σαν ιδέα έπειτα από την ολοκλήρωση του Union τρία χρόνια πριν, της συνεργασίας δηλαδή του Elton John με τον Leon Russell και τον παραγωγό T-Bone Burnett. Ο Burnett, ο οποίος και πρότεινε την επιστροφή του βετεράνου τραγουδοποιού στο αρχετυπικό σχήμα πιάνο/μπάσο/ντραμς, είναι παρών και εδώ. Ή μάλλον βρίσκεται ωσεί παρών, αφού είναι τόσο ελαφρύ το χέρι του στην παραγωγή, τόσο λιτό το ενορχηστρωτικό και ηχητικό περιβάλλον, ώστε σπάνια ασχολείσαι μαζί του. Όλα λειτουργούν για να μην τραβούν την προσοχή μακριά από τον μοναχικό καβαλάρη και το πιάνο του.

Αυτό το καδράρισμα, μαζί με τη μελαγχολική διάθεση που διέπει τα τραγούδια, κάνει τελικά το Diving Board να μην πιάνει μεγάλο σκορ στη βαθμολογία. Από τη μία, η φωνή του Elton John δεν διαθέτει πια μεγάλη συχνοτική γκάμα κι επομένως οι μελωδίες αναγκαστικά περιορίζονται αναλόγως. Από την άλλη, οι διακριτικές ενορχηστρωτικές παρεμβάσεις (κάποια γυναικεία φωνητικά εδώ, μερικές κιθάρες εκεί, λίγα έγχορδα παραπέρα κ.ο.κ.) δεν καταφέρνουν να σπάσουν τη γραμμικότητα της μπαλαντιέρικης φόρμας, η οποία και κυριαρχεί. Έτσι, από ένα σημείο και μετά, το όλο πράγμα χάνει τη δυναμική του.

Βέβαια, επειδή ακριβώς μιλάμε για τον συγκεκριμένο μελωδό, είναι προφανές ότι υπάρχει κι εδώ ικανός αριθμός συνθέσεων που αξίζουν της προσοχής μας. Το εισαγωγικό “Oceans Away”, ας πούμε, ή το αμέσως επόμενο “Oscar Wilde Gets Out”, ή το μπλουζάτο “Mexican Vacation (Kids In The Candlelight)” –μία από τις λίγες κάπως πιο ενεργητικές συνθέσεις– είναι μόνο κάποιες από τις πολύ καλές στιγμές του δίσκου. Αν τώρα βάλετε στην εξίσωση και την αειθαλή πένα του Bernie Taupin, έχετε μια καθ’ όλα άξια προς ακρόαση δουλειά.

Είναι τελικά ως σύνολο που δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά το Diving Board του Elton John. Η υπερβολικά μεγάλη διάρκειά του (περιέχει 15 τραγούδια), σε συνδυασμό με τη μονοδιάστατη ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι δεν κρύβει ουσιαστικές εκπλήξεις, τού αφαιρούν αρκετούς πόντους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Βρετανός τραγουδοποιός έχει στο παρελθόν –ακόμα και στο πιο πρόσφατο– παραδώσει άλμπουμ πολύ πιο περιεκτικά και ενδιαφέροντα από το συγκεκριμένο.

 

 

 
Top story

Ο Ανδρέας Κύρκος είδε το The Haunting of Bly Manor και το remake του Ρεβέκκα στη δημοφιλή πλατφόρμα. Ίσως δεν τρόμαξε όσο θα ήθελε.

Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Στο νέο του Snap(shots), εκφράζει τις υπαρξιακές του ανησυχίες μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου και τη μικρή οθόνη.

Άσματα (δευτερο) παγκοσμιοπολεμικής εμψύχωσης - σε έναν πόλεμο που είχε και ιδεολογική χροιά.

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, επιστρέφει στο σχολιασμό της επικαιρότητας.

«Παράξενα φρούτα» και μηχανές που σκοτώνουν φασίστες

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος χάνεται στα αυλάκια του Primal Prayer του Bevery Glenn Copeland.

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια σχολιάζει το τραγούδι «Ανθρωποφάγοι», στο οποίο συναντά τη Λένα Πλάτωνος και τη Μυρτώ Κοντοβά και δεν μπορεί να κρύψει πως «η χαρά είναι απερίγραπτη. Απερίγραπτη».

Το Behaviour των Pet Shop Boys είναι από τις περιπτώσεις διαχρονικών άλμπουμ που επισκέπτεσαι ξανά και ξανά σε διαφορετικές περιόδους στη ζωή σου. Από την αρχή του, άλλωστε, δηλώνει ξεκάθαρα ότι παρακολουθεί τη ζωή: τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, μέχρι τον θάνατο.

H μίνι σειρά 2 επεισοδίων του Showtime σε αναγκάζει είτε να μηδενίσεις το πολιτικό σου φίλτρο ή να πας με τα νερά της ατζέντας της. Για τον Ανδρέα Κύρκο, πάντως, δύσκολα κινείται πέρα από την απολιτίκ πρακτική του "good guy"/"bad guy".

Στο νέο του Incoming, ο Δημήτρης Λιλής αναρωτιέται γιατί όσα φρέσκα συμβαίνουν έξω, δεν φτάνουν πάντα στα εγχώρια αυτιά -και μαζί, παρουσιάζει τέσσερις περιπτώσεις καλλιτεχνών που ενισχύουν αυτό το «Γιατί;».

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, τα λέει καλά, τα εξηγεί ωραία με τον Άρη Λάμπο των System Decay, αλλά και δημιουργό του comic Μεταλλάδες.

Iδιάζοντα σύμβολα μίας καταπιεσμένης σεξουαλικότητας;

Είκοσι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την πρεμιέρα της… pretty pretty pretty good κωμικής σειράς του Larry David και ο Ανδρέας Κύρκος βρίσκει τους λόγους για να γίνει το comfort comedy που θα σας συνοδεύσει -αν αυτό δεν συμβαίνει ήδη.

Από το “Pop Club” του Γιάννη Πετρίδη και το “Ρόδα, Τσάντα Και Κοπάνα”, ως την Εφημερίδα των Συντακτών

Instagram

Top