View More
Το Avopolis πήγε στο Europavox Festival στη Γαλλία, γνωστό και ως σημείο συνάντησης για νέες μπάντες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είδαμε, ακούσαμε και ...
Όχι, δεν έχει γίνει λάθος στον τίτλο. Αν κι είναι ίσως πιο δόκιμο το «’90s: Η Άνοδος και η Πτώση του Βασιλιά της Ποπ», ωστόσο προτιμήθηκε ένας τίτλος ...
Μια ονειρική τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού comic του Neil Geiman που έμοιαζε ακατόρθωτη, πιστή στην καρδιά των χάρτινων αναζητήσεων του ...
Top story

Ακούστε ένα previously unreleased demo του ομώνυμου κομματιού του δίσκου

Δείτε βίντεο της κοινής τους εμφάνισης, αλλά και επιπλέον υλικό όπου οι thrash pioneers ερμηνεύουν το John Bush-era cut του "Only"

Υπεύθυνος για επιτυχίες των The Supremes, The Four Tops, The Isley Brothers κ.α. R.I.P.

Ο John Travolta αποχαιρέτησε με τον πιο συγκινητικό τρόπο την πάλαι ποτέ συμπρωταγωνίστριά του που πέθανε στα 73 της

Alex K & VMan υπογράφουν ένα κομμάτι για τον George Floyd, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του

Για να τιμήσουν τον πρωτοπόρο των desert blues, Ali Farka Touré, το αγαπημένο συγκρότημα και ο μουσικός γιος του δημιούργησαν έναν νέο δίσκο που έρχεται αυτό το φθινόπωρο

Steve Gunn - Time Off

Διονύσης Κοτταρίδης
Διονύσης Κοτταρίδης

Παρέα με κάποιον κύριο Truscinski, μου έχουν κλέψει επανειλημμένα την καρδιά από καταβολής της συνύπαρξής τους ως ντουέτο, πίσω στα 2010. Με αφορμή δε την αρχική κλοπή, από τότε οδηγούμαι τόσο στη σόλο εργασία όσο και στις λοιπές συνεργασίες τούτου του χειρωνάκτη της ακουστικής.

Αναφέρω ως γέφυρα τη θέση του στους Violators του Kurt Vile και το σπλιτ με τους Sun City Girls, αν και για τους πιο λεοντόκαρδους (ή/και ελαφρώς καμένους) τα τρία κεφαλαία λατινικά GHQ ίσως να χτυπάνε μερικές συχνοτικές χορδές. Αναφέρω και ως άγκυρα τις αμερικάνικες roots καταβολές του αγαπητού κυρίου Steve Gunn, καθώς και τις έξεις του για ανοίγματα στα μήκη και στα πλάτη του παγκόσμιου ήχου, όπως άλλωστε ουκ ολίγοι εκ των συνασκητών και συμπατριωτών  του –απ’ τον μέγα John Aloysius Fahey μέχρι τον Sir Richard Bishop, για να βολευτούμε και πάλι με ονόματα τα οποία έχουν υπερκεράσει το θαλασσινό τείχος του Ατλαντικού.

Στη σόλο και Time Off προκείμενη, βέβαια, τα πράματα είναι πιο απλά και πιο προσβάσιμα. Δεν είναι ανάγκη δηλαδή να διαθέτεις ακροατική εμπειρία στους κώδικες του οργανικού τζαμαρίσματος, όπως για παράδειγμα συνέβαινε μέχρι ενός σημείο στο περσινό Ocean Parkway (ως Gunn-Truscinski Duo αυτό). Ούτε χρειάζεται να υπομείνεις την απομάκρυνση απ’ τη φόρμα του τραγουδιού και τις πιο ασφαλείς συχνότητες του μέσου όρου. Μ’ άλλα λόγια, το Time Off υπάρχει ως ένα άλμπουμ απ’ αυτά που λέμε singer/songwriter, με την προσθήκη μιας καθέτου και μιας ιδιότητας ακόμη: εκείνης του κιθαρίστα που γνωρίζει εξ ίσου το μάθημά του και το παιχνίδι με τις αισθήσεις, γνωρίζει και τα σημεία ισορροπίας μεταξύ τραγουδοποιίας και οργανοπαιξίας. Ας πούμε –και πάλι ολίγον απλουστευτικά– πως συνυπάρχουν εντός του ο Dylan και ο Fahey, ως κορυφές του παγόβουνου στο κόλπο του ο καθένας.

Στα πλαίσια αυτής ακριβώς της λογικής, η φωνή δρασκελίζει ελαφρώς προς τα πίσω στη μίξη και η κιθάρα στέκεται παραπάνω απ’ ότι συνήθως στη βασική διαδρομή των σπειροειδών ριφ. Όποτε μάλιστα ξεστρατίζει, το πράττει σχεδόν πάντα με γνώμονα τη λειτουργικότητα των τραγουδιών, αλλά δίχως να σκλαβώνεται στην εξ ορισμού αυστηρότητα της δομής τους, ψηλαφίζοντας συνεχώς σχέσεις και πιθανότητες.

Τουτέστιν, η σχετικότητα του χώρου του τραγουδιού αποδεικνύεται και στην πράξη, καθώς κιθάρα, μπάσο, ντραμς και φωνή επιδίδονται σ’ ένα χαμηλόφωνο, κοσμικό τελετουργικό, το οποίο απλά περνάει απέναντι δίχως να έχει ανάγκη της γνωστές ίντι παπάντζες του κουλ και της ανεξαρτησίας. Προσεγγίζοντας μάλιστα αυτό που αποκαλούμε «θεραπευτική ιδιότητα» της μουσικής, τόσο έντονα και με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην ντρέπομαι να δηλώσω ευθαρσώς την ύπαρξή της, ακόμα κι αν έτσι ζυγώνω εν γνώσει μου σε επικίνδυνες περιοχές.

 

Top story

Το Avopolis πήγε στο Europavox Festival στη Γαλλία, γνωστό και ως σημείο συνάντησης για νέες μπάντες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είδαμε, ακούσαμε και καταγράψαμε τους καλλιτέχνες που πιθανότατα να μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

Όχι, δεν έχει γίνει λάθος στον τίτλο. Αν κι είναι ίσως πιο δόκιμο το «’90s: Η Άνοδος και η Πτώση του Βασιλιά της Ποπ», ωστόσο προτιμήθηκε ένας τίτλος προς το Bowie-κότερο για να καταδείξει ότι η δεκαετία του 1990 υπήρξε για τον Michael Jackson η επιβεβαίωση των αρχικών μας υποψιών...

Μια ονειρική τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού comic του Neil Geiman που έμοιαζε ακατόρθωτη, πιστή στην καρδιά των χάρτινων αναζητήσεων του Ονείρου. 

Η Μάρω Αγγελοπούλου μετράει σημαντικές στιγμές σε ένα ακλόνητο brand name. (“Bow down, bitches!”)

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο, η Ναταλία Πετρίτη ακούει Wet Leg και Siouxsie and the Banshees, προσποιείται ότι θα διαβάσει στην παραλία του Ρούκουνα και πακετάρει το backpack της βλέποντας The Bear.

Μια τηλεοπτική σειρά - love letter στο αριστούργημα του Francis Ford Coppola και στους απανταχού φίλους του The Godfather  που θα γίνει αφορμή για νέες επισκέψεις στις κινηματογραφικής περιπέτειες της Μαφίας του Mario Puzzo. 

Ο Βαγγέλης Κυριακάκης στήνει μια ακόμα μουσική λίστα για τις θερινές ώρες. 

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζει βαλίτσα, παραδοσιακά,  τελευταία στιγμή και πετάει μέσα Σtella, The Smile, Twin Peaks και Kleir Stefan. 

Οι Sisters of Mercy στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν εν μέρει τις κακές φήμες που συνοδεύουν τα live τους, καταφέρνοντας ωστόσο να παραδώσουν ένα αποτέλεσμα καλύτερο από το αναμενόμενο. 

Βρεθήκαμε στο Sani Festival, απολαύσαμε μία από τις πιο απρόσμενα μαγευτικές εμφανίσεις της χρονιάς από τον Bob Geldof και ακούσαμε για ποιο λόγο η αντίδραση δεν μπορεί να έλθει πλέον μέσα από τη μουσική.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυανεμενόμενης τηλεοπτικής μεταφοράς του "Sandman" του Neil Geiman ο Βασίλης Σπανός ανατρέχει σε ένα top 5 αγαπημένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στιγμών του σπουδαίου συγγραφέα του φανταστικού - και όχι μόνο,

Οι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο ο Άγγελος Κλειτσίκας ακούει tropicalia, θέτει ευγενείς αναγνωστικούς στόχους και περιμένει τις  τελευταίες τηλεοπτικές περιπέτειες του Saul Goodman.

Οι Calexico στα πρόθυρα των διακοπών, στην Τεχνόπολη, μας χάρισαν δύο ώρες γεμάτες με τραγούδια, μουσικές και συναισθήματα που μάταια τόσα χρόνια προσπαθούν οι δισκογραφικές εταιρίες και οι mainstream ραδιοφωνικοί σταθμοί  να κολλήσουν πάνω τους ετικέτες. 

Το Netflix αποτυγχάνει να ανοίξει έναν νέο δρόμο για την πλατφόρμα στο ψυχαγωγικό σινεμά αξιώσεων ενώ το σκηνοθετικό δίδυμο των αδελφών Russo χάνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους Mission Impossible. 

 Oι συντάκτες του Avopolis πάνε διακοπές και πακετάρουν μουσική, εικόνες και λέξεις για τις θερινές ώρες. Σε αυτό το επεισόδιο η Άννα Γεωργάτου πάει Σάμο - Χάλκη και Παρίσι Τέξας, βλέπει Αντονιόνι και Συζητήσεις με Φίλους, διαβάζει Καραγάτση και Ezra Pound και ακούει Dury Dava, Noda Pappa και Julee Cruise.

Σειρές που θα σε ξεγελάσουν μεταφέροντάς σε νοητά στην παραλία, ακόμη κι αν έχεις ξεμείνει φέτος στην έρημη πόλη

Οι συντάκτες του Avopolis πήγαν σε πάρα πολλές συναυλίες, άκουσαν μουσική, μαγεύτηκαν, χόρεψαν, στριμώχτηκαν, συγκινήθηκαν, ταξίδεψαν και εδώ προσπαθούν να διαλέξουν το αγαπημένο τους στιγμιότυπο από τα βράδια αυτού του τόσο πλούσιου, φετινού, μεγάλου συναυλιακού καλοκαιριού που τόσο είχαμε ανάγκη. 

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος ετοιμάζεται για διακοπές με τα μαγικά πνευστά των Prince Lasha Quintet και Sonny Simmons στο The Cry!. 

Μια κουβέντα με τον frontman των Black Midi, Geordie Greep με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου album τους Hellfire,  που προσθέτει ένα ακόμα ορόσημο στο πειραματικό μουσικό τους όραμα. 

Top