View More
Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια σχολιάζει το τραγούδι «Ανθρωποφάγοι», στο οποίο συναντά τη Λένα Πλάτωνος και τη Μυρτώ Κοντοβά και δεν μπορεί να κρύψει πως «η χαρά είναι ...
Το Behaviour των Pet Shop Boys είναι από τις περιπτώσεις διαχρονικών άλμπουμ που επισκέπτεσαι ξανά και ξανά σε διαφορετικές περιόδους στη ζωή σου. Από την αρχή του, ...
H μίνι σειρά 2 επεισοδίων του Showtime σε αναγκάζει είτε να μηδενίσεις το πολιτικό σου φίλτρο ή να πας με τα νερά της ατζέντας της. Για τον Ανδρέα Κύρκο, πάντως, ...
Στο νέο του Incoming, ο Δημήτρης Λιλής αναρωτιέται γιατί όσα φρέσκα συμβαίνουν έξω, δεν φτάνουν πάντα στα εγχώρια αυτιά -και μαζί, παρουσιάζει τέσσερις περιπτώσεις ...
Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, τα λέει καλά, τα εξηγεί ωραία με τον Άρη ...
Top story

Ακούστε το κομμάτι «Ανθρωποφάγοι» σε στίχους Μυρτώς Κοντοβά και μια από τις πιο απρόσμενες συνεργασίες που μπορούσαμε να ακούσουμε.

Συντονιστείτε στη 13:00 και την εκπομπή Incoming με τον Δημήτρη Λιλή.

Το ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στο Apple TV+ θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με κομβικές προσωπικότητες της εποχής.

Ο ιδρυτής των The Spencer Davis Group, με επιτυχίες όπως το "Gimme Some Lovin" και το "Keep On Running", πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

O «νονός του chill out», γνωστός για τα σετ του στο Café Del Mar, ήταν 64 ετών.

Το Segreto θα είναι η πρώτη μετά θάνατον κυκλοφορία με υλικό του σπουδαίου συνθέτη, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν 7 εντελώς ακυκλοφόρητες ...

Την απάντηση έδωσε ο Angus Young σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Γιώτα Νέγκα & Θέμης Καραμουρατίδης

Η φωνή της Νέγκα αντηχεί γλυκά στ' αυτιά σου πολλές ώρες μετά την παράσταση. Και ο Καραμουρατίδης είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να εξελιχθεί στη φωνή του μοντέρνου λαϊκού τραγουδιού...

Ανδρέας Κύρκος
Ανδρέας Κύρκος

Η φωνή της Νέγκα αντηχεί γλυκά στ' αυτιά σου πολλές ώρες μετά την παράσταση. Και ο Καραμουρατίδης είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να εξελιχθεί στη φωνή του μοντέρνου λαϊκού τραγουδιού...

 

Η συζήτηση για το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι μπορεί να μην έχει τελειωμό, αλλά εγώ θα βρίσκομαι πάντα φανατικά στην πλευρά των πολέμιών του: στην πλευρά δηλαδή όσων νιώθουν θυμωμένοι και παντελώς ξένοι με το σινάφι που αλληλοθαυμάζεται με άγονο τρόπο και με τους διάσημους εκφραστές του, οι οποίοι φέρονται σαν εστεμμένοι.

Κάποια πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Και σ' αυτά συγκαταλέγεται το σπάνιο χάρισμα της Γιώτας Νέγκα, το οποίο την τοποθετεί στη λίστα με τις ελάχιστες λαϊκές τραγουδίστριες που διαθέτουν τόσο καλλιεργημένη και αισθαντική φωνή. Όσο για τον Θέμη Καραμουρατίδη, θα τολμήσω να πω ότι κάνει με ευκολία τους ομοίους του της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής να τρώνε τη σκόνη του. Όχι μόνο γιατί διαθέτει μια γνήσια «old soul», αλλά γιατί έχει πραγματική αγάπη για τη μουσική και έχει –σαν ακροατής– συντονισμένα τα αυτιά του σε όσα γίνονται και στο εξωτερικό. Ενώ υπέγραψε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μποφίλιου, μα και άξια τραγούδια για τη Γαλάνη ή για την Τσανακλίδου, διαθέτει αιχμή. Πράγμα που του δίνει ένα σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Negkar_3

Το άλμπουμ που έφτιαξαν φέτος Καραμουρατίδης και Νέγκα μαζί ονομάζεται Καινούριο Φιλί. Δεν το είχα ακούσει πριν βρεθώ τη Δευτέρα στον Σταυρό Του Νότου (Plus), πέραν του «ραδιοφωνικού» hit "Σε Ευθεία Γραμμή" (δεν το έχω σαν προτεραιότητα, είπαμε, ανήκω στους πολέμιους). Παρακολουθώντας τους ωστόσο να παίζουν με γενναιόδωρο τρόπο τραγούδια όπως τα "Μέρες Αδέσποτες", "Έχω Ένα Σχέδιο", "Επεμβαίνεις" ή "Θα Κλείσω το Παράθυρο" και παρατηρώντας τους να εκτελούν με πειθαρχία και πειθώ κομμάτια όπως το εξαιρετικό "Θρυψαλάκι", αντιλήφθηκα όχι μόνο ότι ο Καραμουρατίδης έχει παραλάβει τη σκυτάλη από τον Σταμάτη Κραουνάκη (από την πρώτη του εποχή, φυσικά), αλλά και ότι είναι η ψυχή αυτών των ζωντανών παραστάσεων: οργανώνει με γνώση και χαρακτηριστική σεμνότητα όλες τις μεταλλάξεις στη setlist, ενώ κρατάει σφιχτή τη συνοχή του προγράμματος, περνώντας μάλιστα και ο ίδιος στο μικρόφωνο –σε περιπτώσεις π.χ. όπως το "Εν Λευκώ".

Negkar_4

Από το "Έχω Άνθρωπο" πήγαμε στο "Η Πιο Μεγάλη Ώρα", αλλά και σε όσα κομμάτια της Ζουγανέλη και της Μποφίλιου η Γιώτα Νέγκα έχει υιοθετήσει με διακριτική σιγουριά, επικοινωνώντας το ειδικό βάρος της κάθε λέξης στο κοινό που βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Νέο Κόσμο. Η φωνή της αντηχεί γλυκά στα αυτιά σου για αρκετές ώρες μετά το τέλος της παράστασης. Πέρα δε από όσα τραγούδια ακούστηκαν στον Σταυρό, πέρα από το κοινό και τη ζεστή Δευτεριάτικη –αποδεσμευμένη από τον ψυχαναγκασμό του Παρασκευοσάββατου– λαϊκή θαλπωρή που χτίστηκε εκεί με προσπάθεια και με εμπειρία, θα ήθελα ο Καραμουρατίδης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον σεβασμό και την κατανόηση την οποία διαθέτει για το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, ώστε να έρχεται σε επαφή με το ένστικτό του στην ανάδειξη γυναικείων φωνών.

Negkar_5

Θα ήθελα δηλαδή να μην παρασυρθεί από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του mainstream ελληνικού ραδιοφώνου. Θα ήθελα να εξελίξει το πάθος που βάζει πίσω από το πιάνο του σε μικρές ή μεγάλες μουσικές σκηνές και να μην αναλωθεί σε τηλεοπτικά τραπεζώματα με ανόητες προπόσεις. Θα ήθελα να κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες των ελαφρολαϊκών, οι οποίοι διψάνε για «αρσενικές ζεϊμπεκιές» και τσιφτετέλια με καλλιτεχνικό άλλοθι. Θα ήθελα να αγνοήσει τους έντεχνους με τα «μινοράκια» τους. Θα ήθελα να εξελιχθεί στη φωνή του μοντέρνου λαϊκού τραγουδιού, αποδομώντας την καλοχωνεμένη παράδοση –την οποία κατέχει– και ανασυσταίνοντας την από τα κομμάτια της. Είναι ίσως ο μόνος που μπορεί.

Negkar_6

Γιατί αυτή η θετική ενέργεια ενός ανθρώπου που ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω επιμένει να είναι τόσο γειωμένος, δεν τη συναντάς συχνά. Κι έτσι οφείλεις να την υπερασπιστείς από οποιοδήποτε μετερίζι, ακόμα κι από ένα μικρό άρθρο σαν κι αυτό...

 

 

 
Top story

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια σχολιάζει το τραγούδι «Ανθρωποφάγοι», στο οποίο συναντά τη Λένα Πλάτωνος και τη Μυρτώ Κοντοβά και δεν μπορεί να κρύψει πως «η χαρά είναι απερίγραπτη. Απερίγραπτη».

Το Behaviour των Pet Shop Boys είναι από τις περιπτώσεις διαχρονικών άλμπουμ που επισκέπτεσαι ξανά και ξανά σε διαφορετικές περιόδους στη ζωή σου. Από την αρχή του, άλλωστε, δηλώνει ξεκάθαρα ότι παρακολουθεί τη ζωή: τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, μέχρι τον θάνατο.

H μίνι σειρά 2 επεισοδίων του Showtime σε αναγκάζει είτε να μηδενίσεις το πολιτικό σου φίλτρο ή να πας με τα νερά της ατζέντας της. Για τον Ανδρέα Κύρκο, πάντως, δύσκολα κινείται πέρα από την απολιτίκ πρακτική του "good guy"/"bad guy".

Στο νέο του Incoming, ο Δημήτρης Λιλής αναρωτιέται γιατί όσα φρέσκα συμβαίνουν έξω, δεν φτάνουν πάντα στα εγχώρια αυτιά -και μαζί, παρουσιάζει τέσσερις περιπτώσεις καλλιτεχνών που ενισχύουν αυτό το «Γιατί;».

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, τα λέει καλά, τα εξηγεί ωραία με τον Άρη Λάμπο των System Decay, αλλά και δημιουργό του comic Μεταλλάδες.

Iδιάζοντα σύμβολα μίας καταπιεσμένης σεξουαλικότητας;

Είκοσι ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται από την πρεμιέρα της… pretty pretty pretty good κωμικής σειράς του Larry David και ο Ανδρέας Κύρκος βρίσκει τους λόγους για να γίνει το comfort comedy που θα σας συνοδεύσει -αν αυτό δεν συμβαίνει ήδη.

Από το “Pop Club” του Γιάννη Πετρίδη και το “Ρόδα, Τσάντα Και Κοπάνα”, ως την Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Δημήτρης Λιλής παρακολούθησε τη συναυλία των Future Islands σε ζωντανή μετάδοση από τη Βαλτιμόρη και μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Και τώρα που τελειώνουμε με τους εγκληματίες, καιρός είναι να ψαχτούμε γύρω μας. Η ελληνική κοινωνία είναι βαθύτατα ρατσιστική.

Ποιον απασχολεί σήμερα η Indie μουσική;

Από το νέο βιβλίο του Jo Nesbo μέχρι το κλασικό αμερικάνικο μυθιστόρημα Λαγέ Τρέξε του John Updike, η Τάνια Σκραπαλιώρη ξεχωρίζει επτά νέες εκδόσεις που αξίζει να σας κρατήσουν συντροφιά αυτό το φθινόπωρο.

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, πιάνει κουβεντούλα με τον Γιώργο Απαλοδήμα και μπασίστα των Sacred Outcry.

Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Αυτές τις μέρες πανηγυρίζει για τις ιστορικές εξελίξεις, με τις HAIM και τους Working Men's Club στα ακουστικά.

Από την μία, ένα πολύχρωμο blaxploitation κοκτέιλ που λυσσάει να μας εντυπωσιάσει σε κάθε σκηνή κι από την άλλη, ένα μείγμα των κοινωνικών αγωνιών του Mr. Robot με τους συμβολισμούς του Alice in Wonderland. Στην μέση, ο Ανδρέας Κύρκος που τα βάζει στη ζυγαριά.

Instagram

Top