View More
Λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens 2023, ο Nicholaus Arson ή κατά κόσμον Niklas Almqvist των Hives μιλά στη Ναταλία Πετρίτη για τη μεγάλη δισκογραφική επιστροφή του συγκροτήματος.
Πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές πρεμιέρες, νέες τηλεοπτικές εμμονές, άχαστα live, ολοκαίνουργια εστιατόρια και μπαρ.
Η αθηναϊκή μπάντα φόρεσε μάσκες και περούκες, ναύλωσε ένα τουριστικό λεωφορείο, μοίρασε στους επιβάτες του μαντήλια και ωτασπίδες και  τους «ξενάγησε» σε μια τελετουργική διαδρομή από την Ελευσίνα ...
Top story

 Η Beyoncé από την αρχή της καριέρας της δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό της στη βασίλισσα του rock'n'roll

Η εναλλακτική σειρά συναυλιών του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει στα Πανοραμικά Σκαλιά την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 21.00

Από το τελευταίο άλμπουμ του, "May Your Dreams Come True"

Δείτε video από την εμφάνισή τους στο Bristol της Αγγλίας

Ο Waters ανακοίνωσε στην ίδια συναυλία ότι δεν θα φορούσε τη ναζιστική στολή που είχε φορέσει προηγουμένως κατά τη διάρκεια της περιοδείας του

Και παρουσιάζουν στο κοινό τον νέο τους drummer, Josh Freese

Το Release Athens παρουσιάζει τους εγχώριους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη φετινή διοργάνωση

Η ίδια συνεχίζει να δίνει μάχη για την υγεία της, έχοντας διαγνωσθεί προ ολίγων μηνών με το σύνδρομο Stiff Person

Ακούστε το “Medicine”, από τον δέκατο δίσκο του Clark με τίτλο Sus Dog

Δείτε υλικό από την πρώτη εμφάνιση της περιοδείας των Britpop icons

Χάρης Λαμπράκης Quartet - Μετέωρα

Διονύσης Κοτταρίδης
Διονύσης Κοτταρίδης

Για τον σταθερό τους τ(ρ)όπο φτάνουν και δεν περισσεύουν οι τέσσερις εσωκλειόμενες γραμμές του Νίκου Σιδηροκαστρίτη:

Μετέωροι, μνημονεύουμε τον τόπο, εκεί που συναντήθηκε η προσευχή με τον μόχθο η ζωή πάνω και κάτω από τα σύννεφα για να μη χαθούμε

Εάν μάλιστα έχεις ακροαστεί και την προ διετίας Θέα ή/και τους έχεις πετύχει σε επί τόπια σύμπλεξη, τότε οι πιθανότητες έκπληξης μειώνονται δραματικά. Όχι πως φαίνεται να τους αφορά η έκπληξη –να την ιεραρχούν ψηλά τουλάχιστον. Προς τι άλλωστε, όταν υφίσταται άπλετος χώρος κάθετων κινήσεων μεταξύ τζαζ και παράδοσης; Παραλείπω επί τούτου το «ελληνικής», διότι οι εθνικού τύπου προσδιορισμοί φέρουν περίεργες απλουστεύσεις, δυστυχώς μη διαχειρίσιμες για πολλούς. Κι εικάζω εδώ πως ο «τόπος» του Σιδηροκαστρίτη δεν είναι εθνικός• ούτε η προσευχή, ούτε ο μόχθος, ούτε η τέχνη ασφαλώς.

Μικρές διαφοροποιήσεις δύναμαι να καταθέσω μεταξύ Θέας και Μετεώρων  –εδώ το δεύτερο ενυπάρχει στο πρώτο. Όχι ντε και καλά ασήμαντες, και με τη σύγκριση μονάχα ως απτή αφορμή... Η σχέση με τον χώρο, για παράδειγμα. Με κάποιον τρόπο απαιτούν περισσότερο χώρο τα Μετέωρα, του επιβάλλονται. Κι ας αποτελεί το κουαρτέτο πρότυπο ανάλαφρων πατημάτων, κι ας προεξάρχει και πάλι το νέϋ του Χάρη Λαμπράκη, αβρό από τη φύση του, πριν καν πιάσουμε το φύσημα δηλαδή. Του λόγου μου τουλάχιστον θα προτιμήσω εκείνη την πιο αβίαστη ένταξη της Θέας στον χώρο που της προσφέρεται. Θα προτιμήσω και την πιο «περίπου» παραγωγή της, η οποία δεν μπλέκει την ευκρίνεια με την ελαφρά επιτήδευση...

Πιθανώς να μην γίνεται κι αλλιώς, τώρα που το σκέφτομαι –κι αυτή η μη απαιτητική αγωγιμότητα να θυσιάζεται έτσι εκ των πραγμάτων στον αναπτυξιακό βωμό. Γιατί πώς να ξεμακρύνεις, να εμπλουτίσεις, να γίνεις λεπτομερής, ξεκάθαρος και την ίδια στιγμή να διαφυλάξεις μέχρι κεραίας το κλίμα; Αγκαλιά δεν πάνε τούτα; Συνήθως... Κι εδώ οι προθέσεις του κουαρτέτου λαλάνε από νωρίς. Λαλάει το νέϋ του Λαμπράκη, το οποίο  μετεωρίζει γνώριμα βουκολικά θέματα –μια πιο κοντά για να τα ξεχωρίζεις ολοσχερώς και μια μακριά, τόσο που να νομίζεις πως αλλάζουν μορφή. Αυτή τη φορά δε με τις διαδρομές πιο ευκρινείς, πιο πυκνές, πιο γοητευτικές, πιο μακρινές. Αν και σε επίπεδο ακροατικής αντίληψης οι μεταβάσεις είναι γρήγορες, είναι και υποδειγματικά φυσικές. Τα δημιουργικά φίλτρα ακυρώνουν στην πράξη τη θεωρητική απόσταση μεταξύ βουκολικών σκοπών και free περασμάτων κι εκεί ανάμεσα ο Λαμπράκης εμπλουτίζει συνεχώς την κατακτημένη λαλιά του.

Μια πρόσκαιρη μονάχα ρήξη με τον τ(ρ)όπο επιχειρείται εκεί πάνω στα τρία τέταρτα του άλμπουμ, ωστόσο οι abstract εσοχές των “Ιερών” ηχούν τόσο παράταιρες υφολογικά και τόσο απ’ το πουθενά σε επίπεδο ροής, ώστε θαρρείς πως η αναχώρηση δημιουργείται επί τούτου μόνο και μόνο για να βιωθεί πιο έντονα η αγαλλίαση της (επικείμενης) επιστροφής. Λες;

Διόλου τυχαία, πάντως, τούτες είναι απ’ τις λίγες στιγμές που το νέϋ αποσύρεται και οι υπόλοιποι προτάσσουν τις αιχμηρές γωνίες της πειραματικής Δύσης. Όχι πως αυτό αποτελεί και καμιά μομφή για τη συνολικότερη άνεση των κινήσεών τους, ίσα-ίσα. Το πιάνο του Θεοχάρη –όντας ο δεύτερος σολιστικός πυλώνας– λειτουργεί με μια ακόμα βαθύτερη γνώση των ισορροπιών, αποδεχόμενο το όχι και τόσο αυτονόητο γεγονός πως δεν χρειάζεται να πρωταγωνιστεί για να κάνει τη διαφορά. Ενώ οι ήρεμες ρυθμικές δυνάμεις των Σιδηροκαστρίτη & Τσεκούρα αλωνίζουν αγκαζέ τα μήκη και τα πλάτη. Ειδικά ο πρώτος παραδίδει ιδιαίτερα αυθύπαρκτου παιξίματος και ρυθμικής χρηστικότητας – λες και ορίζει κομμάτια χώρου προσκαλώντας τους υπόλοιπους να τα ζήσουν.

Εν ολίγοις και παρά τις όποιες παράπλευρες ενστάσεις, στα Μετέωρα η τετράδα του Χάρη Λαμπράκη απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη μνήμη απ’ τη νεύρωση και πλέον στέκει ως σημαίνουσα οντότητα της εγχώριας δημιουργίας. Για πολλούς λόγους.

 

Top story
Στο δεύτερο επεισόδιο του Meet Me In The Bathroom podcast η Τάνια Σκραπαλιώρη συναντάει στο studio του Avopolis τη Φώφη Τσεσμελή σε μια κουβέντα που ξεκινά από την ορατότητα και τη συμπερίληψη στη μουσική βιομηχανία, κατεβαίνει στο Pride, πειραματίζεται στην Ελευσίνα και καταλήγει -που αλλού;- στην Αθήνα τη νύχτα.

Πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές πρεμιέρες, νέες τηλεοπτικές εμμονές, άχαστα live, ολοκαίνουργια εστιατόρια και μπαρ.

 «Ο δίσκος αυτός έχει 100% ταυτότητα ελληνική ακόμα και αν εγώ δεν έχω την εθνική μας ταυτότητα»

Η αθηναϊκή μπάντα φόρεσε μάσκες και περούκες, ναύλωσε ένα τουριστικό λεωφορείο, μοίρασε στους επιβάτες του μαντήλια και ωτασπίδες και  τους «ξενάγησε» σε μια τελετουργική διαδρομή από την Ελευσίνα μέχρι την Αθήνα. Της Άννας Γεωργάτου.

Στο νέο του Diggin o Ζώης Χαλκιόπουλος παθαίνει κρίση υπογλυκαιμίας.

Ο Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο σημερινό Listomania ανατρέχει στην indie δισκογραφία των αρχών της περασμένης δεκαετίας και παρουσιάζει singles της εποχής που σήμερα είναι από πολλούς ξεχασμένα.

Λίγο πριν την πρώτη τους, πολυαναμενόμενη εμφάνιση στην Ελλάδα την Πέμπτη 1 Ιουνίου, οι Lewis Maynard και Florence Shaw μιλάνε στο Avopolis για το «ευτυχές ατύχημα» που τους έφερε στο μουσικό προσκήνιο ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες και ουσιαστικές περιπτώσεις της νέας UK post-punk σκηνής. 

Ο Δημήτρης Λιλής ξεχωρίζει κάθε εβδομάδα τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες και τις παρουσιάζει μέσω podcast, Spotify playlist και YouTube videos. Πατήστε play.

 Με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Γερμανία με τον Roger Waters, ένα οδοιπορικό σε πρόσφατα γεγονότα που δείχνουν πως η ελευθερία της έκφρασης αλλά η αποδοχή των καλλιτεχνικών έργων σε σχέση με την εποχή που παρήχθησαν βρίσκονται σε κίνδυνο που όλο και μεγαλώνει.  

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, μεταξύ άλλων, κριντζάρει με το "influencing" που παράγουν οι Έλληνες πολιτικοί στο Tik Tok.

Ο Αμερικανός ράπερ, γέννημα-θρέμμα του Buffalo και καμάρι της Griselda Records, εμφανίστηκε στο Fuzz με opening act τους Hatemost & Κανών.  

 O Sean Nicholas Savage εμφανίζεται ζωντανά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την Τετάρτη 31 Μαΐου και με αφορμή το γεγονός μίλησε με τον Βαγγέλη Κυριακάκη.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του, «Μέινστριμ», και λίγο πριν τη live εμφάνισή του στο closing event του AMW, συναντήσαμε το Παιδί Τραύμα στην Τεχνόπολη για να μάθουμε ποιο είναι το αντίδοτο στη midlife crisis και να διαπιστώσουμε αν όντως παίζει το music marketing στα δάχτυλα.

 Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εμφάνιση των Deep Purple στο Rockwave Festival στις 7 Ιουλίου έχει ξεκινήσει. Ώρα για προθέρμανση.

«Στην Βραζιλία από γενιά σε γενιά έχουν μάθει να γιορτάζουν την μουσική.
Top