Μια σπουδαία συναυλία εγκαινιάζει το πρόγραμμα της κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο για φέτος το καλοκαίρι.
Ημερομηνία Εκδήλωσης | 17-06-2019 21:00 |
Τοποθεσία | Ωδείο Ηρώδου Αττικού |
Ποια είναι η Yuja Wang
Δείτε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=ZZyokBXgEJY
Το άστρο της Yuja Wang (Γιούτζα Γουανγκ) ανέτειλε το 2007, όταν η 20χρονη τότε καλλιτέχνης κλήθηκε να αντικαταστήσει εκτάκτως την Μάρτα Άργκεριχ ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης. Η δυναμική ερμηνεία της Wang εντυπωσίασε, συζητήθηκε και αποτέλεσε τελικά την αρχή για μία λαμπρή πορεία σε όλο τον κόσμο, με το κοινό να αναμένει με ενθουσιασμό την επόμενη εμφάνισή της. Η Yuga Wang έχει συνεργαστεί με μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες στον κόσμο, όπως οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου και του Μονάχου, του Λος Άντζελες και της Βιέννης, συμπράττοντας με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι Yuri Temirkanov, Esa-Pekka Salonen, Gustavo Dudamel, Gautier Capucon, Λεωνίδας Καβάκος, Romnan Simovic κ.α., ενώ ηχογραφεί με την Deutsche Grammophon. Για τη σαιζόν 2018-19, η Yuja Wang υπήρξε artist in residence στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου.
Μία σούπερ σταρ του πιάνου
Η Wang φημίζεται για την εκρηκτική σκηνική παρουσία και όχι μόνο για τις εξεζητημένες ενδυματολογικές της επιλογές, με φορέματα που ράβονται ειδικά γι αυτήν: «Τι είναι πιο προσβλητικό; Το φόρεμα ή η στενομυαλιά των κριτικών;» έγραφε η Washington Post το 2011, «Ξεχάστε το φόρεμα, η πιανίστρια Yuja Wang παίζει “πολύχρωμη” μουσική στο Hollywood Bowl», έγραφε η Los Angeles Daily News το 2016. Υπάρχουν όμως πολλοί περισσότεροι λόγοι που η Wang έχει αναδειχθεί σε μία από τις γνωστότερες και καλύτερες πιανίστριες της γενιάς της, αφού συνδυάζει τη συναρπαστική ερμηνεία και την εξαιρετική δεξιοτεχνία της με μία απροσδόκητη για τον κόσμο της κλασικής μουσικής παρουσία.
Η Wang αποτελεί πρότυπο για τη γυναικεία ανεξαρτησία και έμπνευση για μία ολόκληρη γενιά νέων μουσικών, που προκαλούν την κατεστημένη εικόνα του κλασικού καλλιτέχνη, με αντισυμβατική εμφάνιση και έντονη παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου ιδρύθηκε το 1933 και σήμερα απαρτίζεται από 98 μουσικούς, καταγόμενους από περισσότερες από 20 χώρες. Με πλήθος βραβείων στην πορεία της ((Grammy Award, Grand Prix Charles Cros, Preis der deutschen Schallplattenkritik, BBC Music Choice, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique κ.ά), η ορχήστρα αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της κουλτούρας της χώρας. Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, ενώ από το 2005 στεγάζεται στο κτίριο της Philharmonie Luxembourg, που φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική του. Η ορχήστρα αναπτύσσει επίσης έντονη δράση με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και με παραστάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία. Υπό τη διεύθυνση του Gustavo Gimeno (Γκουστάβο Χιμένο), που διανύει την τέταρτη θητεία του ως αρχιμουσικός, η ορχήστρα έχει δώσει έμφαση στην ευρύτητα του ρεπερτορίου της και έχει ξεκινήσει τη δισκογραφική συνεργασία της με την Pentatone.
Η βραδιά στο Ηρώδειο
Το πρόγραμμα της μοναδικής αυτής σύμπραξης, που θα είναι και η πρώτη μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει στο α΄ μέρος τα έργα Τρικυμία, Συμφωνική φαντασία - εισαγωγή, έργο 18 σε φα ελάσσονα του Τσαϊκόφσκι και Γαλάζια ραψωδία του Τζωρτζ Γκέρσουιν, ενώ στο β΄ μέρος το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα μείζονα, έργο 102 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και το Πουλί της φωτιάς - Σουίτα του Στραβίνσκι.
To Ηρώδειο κτίσθηκε μεταξύ των ετών 160 και 174 μ.Χ. από τον πάμπλουτο Ηρώδη Αττικό, φιλόσοφο και γόνο παλιάς αθηναϊκής οικογένειας, στη μνήμη της συζύγου του Ρήγιλλας.
Τηλ: 210 3241807
Πρόσβαση
Το Ωδείο του Ηρώδη Αττικού, ευρύτερα γνωστό ως «Ηρώδειο», βρίσκεται στη Νότια κλιτύ της Ακρόπολης, επί της σημερινής οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η είσοδος γίνεται από τον πεζόδρομο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Καθώς ο χώρος βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, η πρόσβαση είναι εξαιρετικά εύκολη.
Μεταφορά
Με μετρό
Σταθμός «Ακρόπολη» (Γραμμή 2)
www.ametro.gr
Με λεωφορείο
Στάση «Ερεχθείου» ή τέρμα διαδρομής (Αρ. Γραμμής 230)
www.oasa.gr
Πούλμαν
Στο χώρο στάθμευσης μπροστά από το εστιατόριο «Διόνυσος».
Στάθμευση
Αυτοκίνητο
Υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή. Πολύ εξυπηρετικός, αν και πιο μακριά, είναι ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων «Συγγρού-Φιξ» στη ομώνυμη στάση του μετρό (Γραμμή 2).
Αν χρησιμοποιήσετε το μετρό για να επιστρέψετε από το Ηρώδειο, με την επίδειξη του εισιτηρίου του μετρό στα ταμεία του μετρό θα πληρώσετε τη μισή τιμή για τη στάθμευση του αυτοκινήτου.
ΑΜΕΑ
Για την αυτόνομη μετακίνηση των ατόμων με αμαξίδιο, ο χώρος έχει εξοπλιστεί με ράμπα που διαθέτει αντιολισθητικό ξύλο και εκτείνεται από την είσοδο των Καλλιτεχνών μέχρι την Α1 κερκίδα του θεάτρου. Στα W.C. του κοινού έχει κατασκευασθεί ειδική τουαλέτα.
Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με αναπηρίες μπορούν να φτάσουν μέχρι την πλατεία του θεάτρου από το πλαϊνό δρομάκι που ξεκινά από το τέρμα της συμβολής των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Ροβέρτου Γκάλλι. Για καλύτερη εξυπηρέτηση η μετακίνηση είναι καλό να γίνεται μεταξύ 19:30 και 20:15.
Η τιμή του εισιτηρίου για άτομα με αναπηρίες και για έναν συνοδό ορίζεται στην κατώτερη τιμή (φοιτητικό).
Για άτομα με αμαξίδια διατίθενται έως 8 θέσεις στην Α1 κερκίδα του κάτω διαζώματος η οποία είναι διαμορφωμένη ειδικά, κάθε άτομο με αμαξίδιο έχει δικαίωμα ενός συνοδού, ο οποίος κάθεται στην Α2 κερκίδα πίσω του.
Για τα άτομα με αναπηρίες χωρίς αμαξίδιο διατίθενται οι υπόλοιπες διαθέσιμες θέσεις στην Α2 κερκίδα και έχουν δικαίωμα ενός συνοδού.Το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων στην Α2 κερκίδα είναι 13.
Δεν επιτρέπονται
1. H είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, παρά μόνο στο διάλειμμα, εφόσον προβλέπεται.
2. Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών – εκτός από τις παραστάσεις που απευθύνονται σε αυτά.
3. Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο.
4. Τα ψηλά τακούνια.
5. Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
6. Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
7. Το φιλοδώρημα.
Θερμά παρακαλούνται οι θεατές να χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων για να πετούν διάφορα άχρηστα αντικείμενα (τσίκλες κτλ). Οι βλάβες που προκαλούνται από αυτά στις επιφάνειες του μνημείου είναι ανεπανόρθωτες.