Μπορεί φέτος να μην νιώσαμε πολύ τις Αλκυονίδες Μέρες, αλλά όλα θα πάνε κατ' ευχήν. Ο δυνατός χειμώνας φέρνει και δυνατό καλοκαίρι, λένε. Κάθε λίγο και λιγάκι, άλλωστε, καθώς η λιακάδα χτυπά σαν όαση μες το κρύο τοπίο, το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου είναι το καλοκαίρι. Κάπως έτσι λειτουργεί και η μουσική και ό,τι πρεσβεύει. Αν ξεφυλλίζατε δηλαδή δίσκους και πέφτατε πάνω σε ελληνικά, τουριστικά εξώφυλλα, αυτή θα ήταν η πρώτη σας σκέψη.

57bDgn_2.jpg

Το μαγικό εξώφυλλο του δίσκου Το Αγκίστρι κάποτε πέρναγε απαρατήρητο. Μέχρι που άρχισε να συζητιέται στους μουσικούς κύκλους –και όχι αδίκως. Μπορεί και να είναι η πρώτη φορά που ένας δίσκος ελληνικής κοπής στέκεται με ευκολία στο εξωτερικό. Μιλάμε δηλαδή για ένα κομψοτέχνημα με παγκόσμιο ενδιαφέρον· για το πιο «πονηρό» LP του Γιώργου Χατζηνάσιου. Πρόκειται για το soundtrack του για ένα σχεδόν άγνωστο θρίλερ του Ερρίκου Ανδρέου, το οποίο βγήκε στις αίθουσες το 1976.

«Ο Κώστας είναι ένας πανίσχυρος μεγιστάνας, ερωτευμένος με τη γυναίκα του Ηρώ, πρώην μοντέλο, η οποία όμως τον απατά μ' έναν νεαρό, τον Νίκο. Οι δύο εραστές σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον Κώστα, και πιστεύουν ότι η ευκαιρία παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα, πιστεύοντας ότι το έγκλημα μπορεί να θεωρηθεί ως ατύχημα».

57bDgn_3.jpg

Έρωτας, περιπέτεια, πάθος και δόλος, σε συγκλονιστική απόδοση. Εδώ ο Χατζηνάσιος έγραψε library μουσική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνη της μάνας Αμερικής. Blaxploitation ρυθμοί, ξεκάθαρο funk και μετρονομικά breaks, τα οποία θα τρελάνουν κάθε πεπειραμένο DJ αυτί. Δυνατές μελωδίες, επίσης, που προσδίδουν ταυτόχρονα αγάπη και μυστήριο, αλλά και επαναλαμβανόμενα μελωδικά μοτίβα, που χτίζουν φοβερές ατμόσφαιρες.

Synths, κιθάρες, φωνές, πιάνο και μπασογραμμές από μια διαφορετική σφαίρα. Καθαρή 1970s ατμόσφαιρα. Score που μυρίζει καλοκαίρι, όπως και το εξώφυλλό του. Στο μεγάλο label της Philips, χωρίς επανέκδοση. Πράγμα που σημαίνει αρκετά ευρώ. Mε laminated front cover, όπως μας αρέσει. Το σωστό ελληνικό dig.

{youtube}sMl0uYU8K_8{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured