Ποτέ δεν ξέρεις τελικά, μπορεί να ήρθε όντως από την Αϊτή. Γεγονός είναι πως ο Ζαν Ρομπέρ (Jean Robert) δεν ήταν Έλληνας. Παρόλα αυτά και καριέρα έκανε στην Ελλάδα και δισκογράφησε ένα πολύ ωραίο long player στην Lyra.

Και δεν ήταν ο μόνος. Απλά η περίπτωση του Ρομπέρ είναι τελείως μα τελείως διαφορετική. Δεν κατάφερε ποτέ όμως την επιτυχία που έκανε ο Τόνι Πινέλλι στη χώρα μας, ως ξένος τραγουδιστής. Το έτος, 1974. Το Έρχομαι Απ' Την Αϊτή είναι ένα τελείως άγνωστο άλμπουμ στους περισσότερους. Αυτό από μόνο του το κάνει αρκετά γοητευτικό για όλους τους diggers. Για να μην σχολιάσω το καταπληκτικό μουσικό του περιεχόμενο.

71zzDg_2.jpg

Πρόκειται για ένα άκρως ιδιαίτερο LP, με φοβερά φρέσκες ιδέες και ήχο πέρα από το ελληνικό πλαίσιο. Ιδίως για εκείνη την εποχή. Ξεκάθαρα. Ο Αλέξης Παπαδημητρίου υπογράφει τη μουσική, με την κατάλληλη μπάντα βεβαίως-βεβαίως. Κοφτερές μπασογραμμές, γρήγορα τύμπανα, wah-wah κιθάρες, φλάουτα και πνευστά σε πονηρές rhythm sections. Σωστός μεσογειακός blaxploitation ήχος. Απο την άλλη, το funk και οι fuzz κιθάρες ακροβατούν άρτια με τα ηλεκτρονικά στοιχεία (π.χ. τα moog), τα οποία ζουν και βασιλεύουν σε αυτόν τον ποικιλόμορφο 1970s δίσκο.

{youtube}HUg9apPBEPg{/youtube}

Προσθέτουμε τη φωνή του Ρομπέρ, που είναι φανταστική, αισθαντική κλπ. Αν βέβαια ξεπεράσει κανείς την προφορά –κάτι αρκετά σύνηθες στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Οι μισοί ήταν Έλληνες και τραγουδάγανε σαν ξένοι και οι άλλοι μισοί ήταν ξένοι και προσπαθούσαν να τραγουδήσουν σαν Έλληνες. Τραγικό, αλλά τόσο γλυκό συνάμα.

Πολλές οι καλές στιγμές αυτού του δίσκου. Ξεχωρίζω τα "Γιατί Να 'Ρθεις Εχθές" και "Είπες Να 'Ρθεις Μα Δεν Ήρθες" για τη φρεσκάδα τους και τη δυνατότητα χρήσης τους από έναν σύγχρονο DJ. Πραγματικό diggin διαμάντι made in Greece, με παγκόσμια δύναμη.

{youtube}Yq-fOHEAnz4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured