search

ΔΙΕΘΝΗ

Όλα τα κλασικά κι αγαπημένα συστατικά του κεκτημένου ήχου τους είναι εδώ, σε συνδυασμούς που δεν εκπλήσσουν, αλλά και δεν δυσαρεστούν...

Label | ESL Music/Rockarolla
Κυκλοφορία | 5/2018
Βαθμολογία | 6,5

Reggae, dub, τσιλάρισμα και πάσης φύσεως τσιγάρα.  Από το καλοκαίρι του 1995 –όταν και συναντήθηκαν οι δύο ανθρώπινες συνιστώσες των Thievery Corporation στον αμερικανικό ομφαλό της Ουάσινγκτον, κάνοντας το Eighteenth Street Lounge κέντρο της δικής τους ηχητικής ύπαρξης και μελλοντικής πορείας– μέχρι το καλοκαίρι του 2018, που το "Letter Το Τhe Editor" δονεί κόσμο και κοσμάκη στα αραχτάδικα beach bars, λίγα και ασήμαντα πράγματα έχουν αλλάξει στο σύμπαν του ντούο που μετουσίωσε τη διαστημική και ηλεκτρονική εκδοχή της πλούσιας βραζιλιάνικης κουλτούρας σε μουσική θρησκεία, την οποία ασπάστηκαν χιλιάδες ανά την υφήλιο.

Πράγματι, ο χρόνος μοιάζει να μην έχει περάσει πάνω από τους Rob Garza & Eric Hilton· και με το Treasures From The Temple πιάνουν το πράγμα από εκεί που το άφησαν πέρυσι με το The Temple Of I & I. Το ας το πούμε 2ο μέρος αυτού ηχογραφήθηκε στα τζαμαϊκανά Geejam Studios και διατηρεί όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του προκατόχου. Κομίζει ωστόσο μια εντονότερη ηλεκτρονική διάθεση, μέσω της οποίας αναδεικνύεται σε διακριτό μέρος ενός δίπτυχου μουσικού σεναρίου, και όχι σε απόπειρα δισκογραφικής αξιοποίησης περισσευόμενων κομματιών.Τα εισαγωγικά κομμάτια δίνουν όντως την εντύπωση ότι το The Temple Of I & I διέθετε και μια τρίτη, αναξιοποίητη πλευρά. Την ατόφια reggae του "San San Rock" διαδέχεται το chill out ραπάρισμα του παλιού γνώριμου Mr. Lif και το drum 'n' bass twist του "Music Τo Make You Stagger". Σαφής συνδετικός αρμός με το περσινό πόνημα (και σοφά τοποθετημένο στη μέση της ροής του δίσκου), το δυναμικό remix στο "Letter Το Τhe Editor", το οποίο και παρασύρει θετικότατα, με τα φωνητικά-δυναμίτη της Raquel Jones ν' αυξάνουν την ακροαματική ευφορία, σφραγίζοντας εισιτήριο νοερού ταξιδιού σε καραϊβικές ακτές.

Από εκεί και πέρα η reggae/dub διάθεση υποχωρεί σταδιακά τόσο-όσο, χάριν πιο ηλεκτρονικών προτάσεων, όπως το "Guidance" και το "Voyage Libre"· τα οποία μας θυμίζουν, ότι εκτός από ορκισμένοι fans του Sergio Mendes, οι Garza & Hilton έχουν υπάρξει (και παραμένουν) αμετανόητοι clubbers. Μετά κι από αυτό, οι τελευταίες στροφές είναι πια κοντά: ύστερα από ένα αξιόλογο trip hop τρίλεπτο πάλι με τον Mr. Lif στο τιμόνι ("Joy Ride") το Treasures From The Temple θα εκβάλει στα roots ενός ακόμα remix –στο "Road Block" αυτήν τη φορά– και του "Waiting Too Long".

«Οι αιώνιοι Thievery Corporation», είναι η πρώτη σκέψη που θα σου έρθει στο μυαλό, προσπαθώντας να αποτιμήσεις σε μία φράση την ακρόαση του νέου τους άλμπουμ. Μοιραία, οι εποχές του The Richest Man In Babylon (2002) και του Radio Retaliation (2008) έχουν περάσει, όμως η τεχνογνωσία του γκρουπ διοχετεύεται ακόμα αξιοπρεπέστατα σε μια δισκογραφία η οποία συνεχίζει να έχει λόγο ύπαρξης. Στο Treasures From The Temple συναντιούνται λοιπόν όλα τα κλασικά κι αγαπημένα συστατικά του λατρεμένου τους κεκτημένου, σε συνδυασμούς που δεν εκπλήσσουν, αλλά και δεν δυσαρεστούν. Και μπορεί η συνοχή να μην είναι το ίδιο ιδανική με προηγούμενους δίσκους ή να μην εκλύεται κατά την ακρόαση ο ίδιος ενθουσιασμός που ενέπνευσε το The Temple Of I & I, πάντως για ακόμη μία φορά ο θησαυρός των Thievery Corporation δεν είναι άνθρακες, αλλά ένα όμορφο soundtrack για ένα «καλό καλοκαίρι». 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…