Μιχάλης Ανδριόπουλος

Τα '90s που θυμόμαστε έχουν χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα» όπως το τηλέφωνο που σηκωνόταν την ώρα που ήσουν συνδεδεμένος στο internet, τα άνευ νοήματος αξεσουάρ, τους «πιουρίστες» που μας μιλούσαν για μουσικά «ξεπουλήματα», τα cd player που δεν αναγνώριζαν πάντα το «καμένο» μουσικό cd σου... Αλλά έχουν μαζί και τα «μπασκετικά» ή «running» παπούτσια που φορούσες μέρα και νύχτα, τα one-hit πυροτεχνήματα που σήμερα μπορεί να μοιάζουν παρωχημένα αλλά πάντα θα χορεύεις στο άκουσμά τους, την επιθετική είσοδο της grunge και την εισαγωγή πολλών νέων τάσεων στο στυλ.

C21480_FW18_AZTREK_Imagery_Product_3201_low.jpg

Η Βαβέλ του στυλ!

Όπως έχουμε πει και στο αντίστοιχο αφιέρωμα στα στυλ κάθε δεκαετίας, στις αρχές των ’90s το street style παρουσίαζε τη μεγαλύτερη ποικιλία φυλών της ιστορίας του (Ravers, Technos, Cyberpunks, Travellers, Indie Kids, Skaters, B-Boys, Goths, Pervs, Grungies, Acid Jazzers, Raggamuffins κ.ά): ένα ουράνιο τόξο από υποκουλτούρες και υβρίδια παλιότερων τάσεων. Η αρμονική συνύπαρξη υποτιθέμενα αντιδιαμετρικά αντίθετων -ιδεολογικά και στυλιστικά- φυλών στα ολονύχτια dance πάρτι και στα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ, άμβλυνε την αίσθηση μοναδικότητας κάθε τάσης. Τα πάντα ήταν διαθέσιμα και προσιτά.

Η πολυσυλλεκτικότητα των '90s... σήμερα.

Όσο θυμόμαστε τη δεκαετία του '90, όσο τη φέρνουμε στο μυαλό μας και την αναλύουμε, τόσο βρίσκουμε ομοιότητες με το σήμερα. Τα '90s έχουν επιστρέψει πιο θριαμβευτικά από ποτέ. Και όταν λέμε επιστροφή δεν εννοούμε κανενός είδους νοσταλγικό «κόλλημα» με συσκευές τηλεφώνων, βιντεοκασέτες και ρούχα από εκείνη την εποχή, μολονότι κάποια αυτά τα κρατάμε ως αντικείμενα που μας έχουν συντροφεύσει. Τα «'90s στα '10s» είναι μια αρκετά διαφορετική υπόθεση από μια στείρα επανάληψη τάσεων και γι' αυτό το λόγο έχουν ενδιαφέρον και γίνονται μέρος της αισθητικής του σήμερα.

FJKSG.jpg

Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα είναι και μια σημερινή πραγματικότητα που για πρώτη φορά βιώνουν περισσότερες από μία γενιά: και οι παλιοί, που ζήσανε αυτή τη δεκαετία, αλλά και οι νέοι που, λόγω των πολύ περισσότερων ερεθισμάτων, θεωρούν κάτι εντελώς φυσικό. Κι αυτό συμβαίνει τόσο στη μουσική, όσο και στη τη street κουλτούρα, τη μόδα, το στιλ. Κι έτσι, brands όπως αυτό της Reebok, που συνδέθηκαν με το στυλ αυτής της δεκαετίας, κατορθώνουν όχι μόνο να μοιάζουν επίκαιρα, αλλά και να φέρνουν εμβληματικά μοντέλα εκείνης της δεκαετίας στο σήμερα, κάνοντάς τα μέρος και των σημερινών μας βιωμάτων.

Christian Tresser: από επαγγελματίας παίκτης του αμερικάνικου football, σχεδιαστής θρυλικού sneaker!

Για να γίνουν τα '90s μια δεκαετία στυλιστικής απελευθέρωσης, πειραματισμού και επιλογών, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα brands που τη στιγμάτισαν. Η ίδια η Reebok τα είδε ως δεκαετία επανάστασης και μεταμόρφωσης, αντιλαμβανόμενη το τέλος των δομών, την έναρξη του πειραματισμού και του fusion σε είδη και στυλ και μέσα από αυτό το πρίσμα πέρασε την υπερβολή και την τόλμη της να κάνει ό,τι δεν τολμούσε κανένας άλλος. Χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ο Christian Tresser σχεδίασε για τη Reebok το πιο εμβληματικό παπούτσι. Το Aztrek.

reebazt_2.jpg

Για όσους δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται, να πούμε ότι ο Tresser διακρίθηκε ως επαγγελματίας παίκτης του αμερικάνικου football, αλλά προτίμησε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να ακολουθήσει νέα καριέρα που θα του χάριζε επίσης νέους οπαδούς, σε ένα διαφορετικό πεδίο. Βρέθηκε, λοιπόν, στη Reebok και έλαχε ο κλήρος σ' αυτόν να σχεδιάσει το επόμενο παπούτσι της εταιρείας, που έμελλε να γίνει διάσημο χάρη στην ανομοιομορφία και την αντισυμβατικότητά του. Σημείωση: ήταν το πρώτο sneaker που σχεδίασε ο Christian Tresser και παρόλα αυτά κατόρθωσε να έχει τεράστια επιτυχία και να θεωρείται ακόμα και σήμερα εμβληματικό. Δείγμα του έμφυτου ταλέντου του, αλλά μέρος μιας πολιτικής της Reebok που έψαχνε το νέο και το διαφορετικό, τόσο ώστε σήμερα να συμφωνούμε ότι τα '90s ήταν η πιο πρωτοποριακή και ευρηματική δεκαετία της.

C21480_FW18_AZTREK_Imagery_Product_3111_low.jpg

Τα old-school sneakers στη street κουλτούρα του σήμερα...

Reebok_Aztrek_ΝΕWWW.jpg

Η επανεμφάνιση του iconic sneaker σήμερα, ανανεωμένου πια, με στοιχεία που το έκαναν διάσημο στην πιο ετερόκλητη δεκαετία της ζωής μας και με κλείσιμο του ματιού στο design του σήμερα, αποδεικνύει πως η σχεδιαστική κληρονομιά της Reebok συνεχίζει ακόμα να επηρεάζει τις εξελίξεις.

Σήμερα, βέβαια, η παλέτα αυτών που το κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους και του στυλ τους, ξεκινάει από τους runners και φτάνει στις βαθμίδες των απανταχού fashionistas που συνδυάζουν πλέον old-school sneakers με πολλά και διαφορετικά looks.

Δεν είναι μόνο ότι το ίδιο σπάει το φράγμα του training και κατακτά τη street κουλτούρα, αλλά και το γεγονός ότι αθλητικά outfits, floral φορέματα, έως και formal ντυσίματα για το γραφείο, «παντρεύονται» πια ιδανικά με sneakers, θυμίζοντας σε όλους ότι τα '90s δεν έφυγαν ποτέ στ’ αλήθεια. Αν, λοιπόν, θέλεις να αναβαθμίσεις το στιλ σου με τη '90s πινελιά που του αξίζει, η επιστροφή του θρυλικού παπουτσιού είναι η καλύτερη πρόταση...

Μάθε περισσότερα για το Aztrek στο http://fitness.reebok.gr/aztrek/ και αναζήτησε το στο www.reebok.com/gr και σε επιλεγμένα sneaker stores.

reebazt_3.jpg

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured