Ναταλία Πετρίτη

Στα 85 του χρόνια και ενώ ήταν ακόμη ενεργός στη μουσική βιομηχανία, έφυγε χθες από τη ζωή ο θρυλικός  Lee “Scratch” Perry, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Noel Holmes της Τζαμάικα.

Ο Lee “Scratch” Perry μαζί με την μπάντα του, τους Upsetters, αποτέλεσε το βασικό καλλιτέχνη που θα έκανε γνωστή παγκοσμίως τη τζαμαϊκανή μουσική, ενώ υπήρξε παραγωγός ιστορικών καλλιτεχνών, όπως οι Congos και οι Bob Marley & The Wailers. Υπήρξε επίσης βασική μουσική επιρροή για συγκροτήματα όπως οι Clash και οι Beastie Boys.

Ο Perry γεννήθηκε στην περιοχή Kendal της Τζαμάικα το 1936. Στη δεκαετία του ’50 ξεκίνησε να δουλεύει με τον Clement Coxsone Dodd πουλώντας δίσκους, ενώ στη συνέχεια δούλεψε στο στούντιο ηχογραφήσεων του ίδιου. Με την εμπειρία που απέκτησε εκεί θα ξεκινούσε λίγο αργότερα τη δική του δισκογραφική εταιρία, την Upsetter.

Το πρώτο του single, “People Funny Boy”, κυκλοφόρησε από την Upsetter, κάνοντας αμέσως γνωστή τη χαρακτηριστική του τεχνική ως προς την παραγωγή, ενώ οι πειραματισμοί του, που περιλάμβαναν πρώιμες χρήσεις του sampling και του remixing, θα βοηθούσαν στη δημιουργία ολόκληρου του genre της dub μουσικής.

Η μουσική του Lee “Scratch” Perry έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό τη δεκαετία του ΄80, όταν ο ίδιος συνεργάστηκε με τον Βρετανό μουσικό παραγωγό, Adrian Sherwood.

Μέχρι στιγμής, δεκάδες καλλιτέχνες όπως οι El-P, Flying Lotus και ο Dave Sitek των TV on the Radio έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την απώλεια του Lee “Scratch” Perry στα social media, μοιράζοντας ταυτόχρονα ιστορίες από τις μουσικές συναντήσεις τους.  

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured