Η μουσική ιστορία έγραψε δικαίως τον Αμερικανό κιθαρίστα και τραγουδοποιό Roger "Roky" Erickson ως έναν από τους ανθρώπους πίσω από την ψυχεδελική έκρηξη των 1960s. Κάτι που αργότερα, σε δύσκολα χρόνια λόγω των ψυχικών προβλημάτων που εκδήλωσε, θα του επέτρεπε να διατηρηθεί ως θρύλος, κερδίζοντας την προσοχή όσων νεότερων ακροατών έφταναν ξανά και ξανά στην ψυχεδέλεια μέσω των πολλαπλών της αναβιώσεων.

Ο Erickson ενδιαφέρθηκε από παιδί για τη μουσική, πρώτα για το πιάνο, ύστερα για την κιθάρα. Παράτησε το σχολείο το 1965 αρνούμενος να κόψει τα μακριά του μαλλιά και άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή του Τέξας (καταγόταν από το Austin) με το συγκρότημα The Spades. Προς τα τέλη όμως της ίδιας χρονιάς, θα γινόταν ένας από τους συνιδρυτές των θρυλικών 13th Floor Elevators, το ντεμπούτο των οποίων The Psychedelic Sounds Of (1966) διατηρεί αλώβητη την αίγλη του στον χρόνο.

Το γκρουπ έφτασε ωστόσο σε πρόωρο φινάλε όταν ο Erickson διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια (1968) και συνελήφθη κατόπιν (1969) από την αμερικανική αστυνομία για κατοχή μαριχουάνας, μένοντας μέχρι το 1972 έγκλειστος σε διάφορα νοσοκομεία, όπου υπέστη πολλά ηλεκτροσόκ, δεκτά τότε από την ιατρική της εποχής. 

Το 1974 επανεμφανίστηκε με το συγκρότημα Bleib Alien, που σύντομα μετονομάστηκε σε Roky Erickson & The Aliens, ενώ εγκαινίασε και μια σόλο καριέρα το 1977, με το single Bermuda/The Interpreter, η οποία καλά κράτησε μέσα στα επόμενα χρόνια, παρότι κατά καιρούς τα θέματα υγείας του θα χειροτερεύαν και πάλι -κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, όταν έπαθε μια εμμονή με το ταχυδρομείο, η οποία οδήγησε σε μια εκ νέου σύλληψή του το 1989, για κλοπή αλληλογραφίας.

Τελευταία παρουσία του Roky Erickson στη δισκογραφία ήταν το άλμπουμ True Love Cast Out All Evil του 2010, το οποίο ηχογράφησε με συνοδευτική μπάντα τους Okkervil River -πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε τι έγραψε τότε γι' αυτό στις σελίδες μας ο Στυλιανός Τζιρίτας. 

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί του στον αμερικανικό Τύπο, ο Roky Erickson πέθανε στο σπίτι του στο Austin. Ήταν 71 ετών.

{youtube}OZV1bwMX7bw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured