Μπαίνοντας στο τραγούδι το 1939, στα 17 της, στη «χρυσή εποχή» της big band τζαζ και κλείνοντας τους λογαριασμούς της με αυτό το 2011, στα 89 της, με το άλμπουμ My Heart (Η.Π.Α. #135, Βρετανία #9, Γερμανία #45), η Doris Day συμπλήρωσε μια ζηλευτή καριέρα σχεδόν 80 χρόνων. Η οποία της χάρισε κάμποσα νούμερο 1 τραγούδια και μεγάλες διεθνείς δόξες, καθιστώντας τη μία από τις πιο αγαπημένες γυναικείες φωνές του 20ού αιώνα.

Γεννημένη ως Doris Kappelhoff στο Σινσινάτι του Οχάιο, από γονείς που είχαν έρθει μετανάστες από τη Γερμανία, έδειξε αρχικά ενδιαφέρον για τον χορό -μέχρι που ένας τραυματισμός σε τροχαίο το 1937, έληξε αυτά της τα όνειρα. Έτσι όμως ανακάλυψε την κλίση της στο τραγούδι, την οποία και καλλιέργησε συστηματικά, φτάνοντας να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς μα και πιο καλοπληρωμένες τραγουδίστριες στην Αμερική της δεκαετίας του 1950.

Παράλληλα, άρχισε και μια κινηματογραφική καριέρα, η οποία πήρε πραγματικά τα πάνω της το 1951, με το μιούζικαλ I'll See You In My Dreams, σε σκηνοθεσία Michael Curtiz. Το 1956 πρωταγωνίστησε στο The Man Who Knew Too Much του Άλφρεντ Χίτσκοκ, όπου τραγούδησε το πιο γνωστό της άσμα "Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)", κερδίζοντας Όσκαρ Τραγουδιού. Το 1959 προτάθηκε και για Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου για το Pillow Talk του Michael Gordon.

Παρά τη λαμπρή της καριέρα, ανακάλυψε σοκαρισμένη το 1968 ότι είχε πτωχεύσει: ο μόλις αποθανών 3ος της σύζυγος Martin Melcher, της είχε φάει όλη την περιουσία, μαζί με τον δικηγόρο της Jerome Rosenthal. Η Doris Day πήγε τότε στα δικαστήρια, θα έπρεπε όμως να φτάσει 1979 για να βγάλει τελικά κάποια άκρη και να λάβει αποζημίωση από τον τελευταίο. Στο μεταξύ, η καλλιτέχνιδα σώθηκε χάρη στο τηλεοπτικό The Doris Day Show, που υπήρξε επιτυχία για την περίοδο 1968-1973, πριν τα γούστα της μεγάλης μάζας αλλάξουν άρδην, ωθώντας τη επί της ουσίας να αποσυρθεί, βρίσκοντας ένα νέο ενδιαφέρον στη φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα.

Μετά την απόσυρσή της από τον κόσμο του θεάματος και το τελευταίο της διαζύγιο (1982), η Doris Day μετακόμισε στο Carmel-by-the-Sea της Καλιφόρνια και έζησε αρκετά μοναχικά ύστερα από τον θάνατο του μοναχογιού της, του τραγουδοποιού και παραγωγού Terry Melcher (2004). Ο Clint Eastwood σχεδόν την έπεισε το 2015 να κάνει μια εκ νέου εμφάνιση σε δική του ταινία, όμως τελικά αρνήθηκε την πρόταση.

Όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα που η ίδια χρηματοδότησε για τα αδέσποτα ζώα, η Doris Day πέθανε χθες, στο σπίτι της στο Carmel-by-the-Sea, από πνευμονία, «περιστοιχισμένη από λίγους μα καλούς φίλους». Ήταν 97 ετών. 

{youtube}3FKA-3uRdQY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured