news.team

Ήταν 2007 όταν μερικοί ιδιοκτήτες δισκοπωλείων στη Βαλτιμόρη είπαν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να θεσπίσουν μια παγκόσμια ημέρα για τα δισκάδικα, παίρνοντας την έμπνευση από τα όσα είχαν ήδη κάνει οι κομιξάδες συνάδελφοί τους.

Σήμερα, η Record Store Day είναι πια ένα ετήσιο event παγκόσμιας εμβέλειας, με πολλές συμμετέχουσες χώρες και πληθώρα ειδικών κυκλοφοριών, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ακροατών, αλλά και των συλλεκτών.

Έτσι, όπως είναι φυσικό, έχουν προγραμματιστεί πολλά ωραία πράγματα και για φέτος, καθώς βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για τη Record Store Day 2019: θα λάβει χώρα το Σάββατο 13 Απριλίου.

Η ημερομηνία συμπίπτει με τα γενέθλια του Iggy Pop, ο οποίος δήλωσε με την ευκαιρία ότι η μουσική ήταν πάντα γι' αυτόν ένα βάλσαμο ενάντια στη μοναξιά: «ήταν στο δισκοπωλείο, εκεί στις προσφορές, όπου βρήκα τον τρόπο να συνδέομαι με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ήμουν 18 χρονών». Εννοείται βέβαια ότι συμμετέχει κιόλας, με ένα σπέσιαλ 7ιντσο single σε σκούρο πράσινο χρώμα, που έχει το "The Villagers" στην πρώτη πλευρά και το "Pain And Suffering" ως b-side (αμφότερα από το Zombie Birdhouse του 1982).

Όσον αφορά τη διεθνή εικόνα, οι κυκλοφορίες που θα διατεθούν ειδικά για την ημέρα σε βινύλιο και σε κασέτα είναι πάρα πολλές. Πατώντας εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε σε pdf την πλήρη λίστα (27 σελίδες). Εμείς διαλέγουμε εδώ μια ενδεικτική δεκάδα για όλα τα γούστα, που νομίζουμε ότι αξίζει της προσοχής σας:

BINGO HAND JOB: Live At The Borderline 1991

45f-2.jpg

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν οι Bingo Hand Job. Είναι οι R.E.M. Οι οποίοι πίσω στο 1991 μπορεί να είχαν χαλάσει κόσμο με το "Losing My Religion", όμως δεν ήθελαν να περιοδεύσουν για το άλμπουμ Out Of Time. Έκαναν μόνο μία παρασπονδία, όταν έσκασαν μύτη με το ψευδώνυμο Bingo Hand Job στο Borderline του Λονδίνου, για ένα secret gig. Εννοείται ότι έγινε χαμός έκτοτε με τα bootlegs από τη βραδιά. Αλλά φέτος έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε, επιτέλους, την επίσημη ηχογράφηση της συναυλίας.

DESMOND DEKKER & THE ACES: Pretty Africa

45f-7.jpg

Ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1973, αλλά, για άγνωστους λόγους, δεν εκδόθηκε ποτέ και έμεινε χαμένο στα αρχεία της Trojan μετά τον θάνατο του Dekker το 2006. Τώρα, όμως, βρέθηκε και επιτέλους εκδίδεται για πρώτη φορά, σε απαλό κίτρινο βινύλιο. Θεωρείται το άλμπουμ που θα κυνηγήσουν φέτος οι φίλοι της reggae -και δικαίως.

DURAN DURAN: As The Lights Go Down

45f-12.jpg

Το 1984 οι Duran Duran βρίσκονταν στα ντουζένια τους και έπαιξαν για 150.000 κόσμου στο Oakland Coliseum της Καλιφόρνια, για 3 συνεχόμενα βράδια. Συνεργείο βιντεοσκόπησε τις συναυλίες για κάποιες σπέσιαλ προβολές στην τηλεόραση, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια επίσημη ηχογράφηση από τις συναυλίες. Το κενό καλύπτεται τώρα με 11 επιλογές -μεταξύ τους και το "Save A Prayer" βέβαια, με τον Simon Le Bon να μιλάει στην αρχή στο πλήθος, αφιερώνοντάς το στον Marvin Gaye.

ELTON JOHN: Live From Moscow 1979 With Ray Cooper

45f-3.jpg

Κοντεύουν 40 χρόνια από τότε που ο Elton John πήγε στη Σοβιετική Ένωση για 8 ιστορικές συναυλίες -4 στο τότε Λένινγκραντ και άλλες 4 στο Rossya Hotel της Μόσχας, με τον ίδιο στο πιάνο και μόνο συνοδό τον Ray Cooper στα ντραμς. Εδώ έχουμε τη συναυλία της 28ης του Μάη στη Μόσχα, καθώς είχε μεταδοθεί και στη Βρετανία από το ραδιόφωνο του BBC (η πρώτη δορυφορική διασύνδεση της Δύσης με την Ε.Σ.Σ.Δ.), οπότε υπήρχε επίσημη ηχογράφηση στα αρχεία. Ως τώρα είχε κυκλοφορήσει μόνο σε bootlegs, τώρα βγαίνει σε επίσημο διπλό βινύλιο 180 γραμμαρίων, με remastered ήχο από τον Bob Ludwig.

FELA KUTI & ROY AYERS: Music Of Many Colours

45f-10.jpg

Ο Fela Kuti είναι από τις βασικές αιτίες που άνοιξε ο διάλογος Αφρικής και Δύσης στον 20ό αιώνα, οδηγώντας έπειτα στις κομβικές ηχογραφήσεις του Paul Simon, αλλά και σε γκρουπ σαν τους Vampire Weekend. Εδώ βρισκόμαστε στα 1979, όταν ο Kuti έκανε 3 εβδομάδες περιοδεία στην πατρίδα του Νιγηρία, με τον Roy Ayers να παίζει support. Δεν είχε ποτέ κυκλοφορήσει κάτι από τη συγκεκριμένη τουρνέ, το κάνει λοιπόν τώρα η Knitting Factory.

GREEN DAY: LIVE! WOODSTOCK 1994

45f-5.jpg

Το 1994, ήταν τα 25 χρόνια του Woodstock, του πιο μυθικού φεστιβάλ της μουσικής ιστορίας. Και γιορτάστηκε με το τριήμερο Woodstock '94: Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 του Αυγούστου, στη Winston Farm, στο Saugerties της (πολιτείας της) Νέας Υόρκης. Μυθικοί επιζήσαντες του ορίτζιναλ line-up όπως οι Band, ο Joe Cocker και οι Santana ένωσαν δυνάμεις με επίκαιρους αστέρες σαν τους Nine Inch Nails, τον Aphex Twin και τους Red Hot Chili Peppers, αλλά την παράσταση έκλεψαν τελικά οι Green Day, καθώς ο Billy Joe Armstrong ξεκίνησε μια ανεπανάληπτη ...λασπομαχία με το κοινό! Το πλήρες live set του αμερικάνικου γκρουπ κυκλοφορεί τώρα για πρώτη φορά σε 6.800 κόπιες, σε βινύλιο 140 γραμμαρίων.

MASTODON: Stairway To Nick John

45f-6.jpg

Ειδικό 10ιντσο βινύλιο, σε 1.500 κόπιες, με μια στούντιο εκδοχή της διασκευής τους στο περίφημο "Stairway To Heaven" των Led Zeppelin στην πρώτη πλευρά και μια live εκδοχή της ως b-side. Την αφιερώνουν στον μάνατζέρ τους Nick John, που πέθανε τον Σεπτέμβρη του 2018. «Ήταν στην πραγματικότητα ο Μπαμπάς της μπάντας μας», δήλωσαν, «πάντα εκεί για μας, τόσο στις μεγάλες δόξες όσο και στις πιο χάλια στιγμές. Αγαπούσε ιδιαίτερα τους Gojira και τους Led Zeppelin ως ακροατής, οπότε τον τιμούμε με αυτήν τη διασκευή -όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην έρευνα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου».

PRINCE - The Versace Experience

45f-11.jpg

Βγήκε μόνο σε κασέτα πίσω στο 1995, την οποία μπορούσατε να αποκτήσετε μόνο αν σας είχε καλέσει η Versace στο Fashion Week εκείνης της χρονιάς στο Παρίσι, με αποτέλεσμα οι λίγοι τυχεροί να καταλήξουν με ένα πολύ σπάνιο απόκτημα -πρόσφατα, κάποιος πούλησε μια τέτοια κασέτα στο Discogs για 3.634 ευρώ. Περιέχει ηχογραφήσεις του Prince με τους New Power Generation και Madhouse, αλλά και remixes σε τραγούδια του άλμπουμ The Gold Experience, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. 

SALVADOR DALÍ: Dalí In Venice

45f-9.jpg

Ποιος είπε ότι οι δίσκοι πρέπει να περιέχουν μονάχα μουσική; Η Decca δεν συμφωνεί, και έτσι ανοίγει το αρχείο της και ρίχνει στο τραπέζι μια ιντριγκαδόρικη εμφάνιση του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου στο Teatro La Fenice της Βενετίας, τον Αύγουστο του 1961 (σε 600 αντίτυπα). Στη μία λοιπόν πλευρά, ακούμε μια συνέντευξη του Dalí, ενώ στην άλλη ακούμε μια ζωντανή ηχογράφηση της στιγμής που έκατσε στο μπαλκόνι του θεάτρου και ζωγράφισε τον πίνακα Hommage To Venice.

TANGERINE DREAM: Poland - Thw Warsaw Concert

45f-8.jpg

Ηχογραφήθηκε στο Torwar Hall της Βαρσοβίας το 1984, σε μια περίοδο που η μπάντα είχε υποχωρήσει σε δημοτικότητα, εντούτοις θεωρείται από τα καλά της σημεία στη δεκαετία του 1980. Έχει βέβαια κυκλοφορήσει ξανά, ωστόσο πάντα κόβονταν διάφορα σημεία της συναυλίας -τώρα, για πρώτη φορά, θα περιέχεται η πλήρης διάρκεια αυτής, σε διπλό βινύλιο, περιορισμένο σε 700 αντίτυπα.

TEENAGE FANCLUB: The King

45f-4.jpg

Βγήκε στις 27 Αυγούστου 1991 ως το 2ο τους άλμπουμ και ...διαγράφηκε μέσα στην ίδια μέρα! Πρόλαβε να πουλήσει αρκετές κόπιες για να μπει στο #53 των βρετανικών charts, έκτοτε όμως εκείνες οι κόπιες κατέληξαν να αλλάζουν χέρια για συχνά γελοία χρηματικά ποσά. Να η ευκαιρία, λοιπόν, για να αποκτηθεί σε πιο λογική τιμή, σε περιποιημένη βινυλιακή επανέκδοση.

{youtube}_2BQLlJfQVA{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured