Το Bohemian Rhapsody του Bryan Singer μπορεί να μην άρεσε σε όλους (δείτε τι έγραψε στις δικές μας σελίδες η Μαρίνα Τσικλητήρα, εδώ), ωστόσο αναπροσδιόρισε θεαματικά το καθεστώς της μουσικής βιογραφίας στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία: τα περίπου 800.000.000 ευρώ που κέρδισε σε παγκόσμιο επίπεδο (με ένα μπάτζετ περίπου 45.000.000) και οι 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ -από τις οποίες κέρδισε τις 4 θυμίζουμε, με τον Rami Malek να παίρνει αγαλματάκι Α΄Ανδρικού Ρόλου για το πορτραίτο του Freddie Mercury- δημιουργούν ένα νέο κεκτημένο. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολλές ανάλογες ταινίες στα επόμενα χρόνια.

Καθώς όμως έφτασε τελικά και στην Κίνα, το Bohemian Rhapsody ήρθε να επισημάνει ότι, παρά τις υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και τη διάδοση της τεχνολογίας, ζούμε σε έναν πλανήτη ιδεολογικά διαιρεμένο.

Το κινέζικο κοινό ανταποκρίθηκε στο φιλμ, κάνοντάς του τζίρο της τάξης των 10.300.000 ευρώ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ωστόσο η ταινία που επιτράπηκε να προβληθεί στους κινέζικους κινηματογράφους, είναι μια διαφορετική ταινία από αυτήν την οποία παρακολούθησε ο υπόλοιπος κόσμος.

Εκ πρώτης όψης, η διαφορά δείχνει μικρή -το Bohemian Rhapsody που προβάλλεται στην Κίνα είναι 3 λεπτά μικρότερο από αυτό που ξέρουμε. Όπως όμως γράφουν οι New York Times, τα 3 επίμαχα λεπτά απαρτίζονται από α) τη σκηνή όπου ο Freddie Mercury συζητά τη σεξουαλικότητά του με την αρραβωνιαστικιά του β) μια σκηνή όπου οι Queen παίζουν ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και γ) τη σκηνή όπου εμφανίζεται ο μελλοντικός σύντροφος του Mercury, Jim Hutton.

Με λίγα λόγια, οι κινέζικες αρχές επέτρεψαν την προβολή της ταινίας μόνο εφόσον απαλείφονταν από αυτήν όλες οι νύξεις στις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις του Freddie Mercury. Αναρωτιέται βέβαια κανείς, τι έκαναν με το κεντρικής σημασίας θέμα του AIDS.

Εδώ λοιπόν αποφάσισαν να κρατήσουν τη σκηνή όπου ο Mercury αποκαλύπτει στα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ ότι πάσχει από την ασθένεια -μόνο που στην προβολή κόβουν τον ήχο και δεν παρέχουν υπότιτλους!

Παρότι οι New York Times ζήτησαν επίσημο σχόλιο από το στούντιο παραγωγής, την 20th Century Fox, η εταιρία αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Η Κίνα έπαψε μόλις το 1997 να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως αδίκημα, ωστόσο η δημόσια αναπαράστασή της εξακολουθεί να απαγορεύεται από τους λογοκριτές -χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα ήταν και το κόψιμο της ταινίας Call Me By Your Name από το Φεστιβάλ του Πεκίνου.

{youtube}27zlBpzdOZg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured