Ο Joe Flannery μπορεί να μη σχετίστηκε για πολύ με τους Beatles, υπήρξε όμως ατζέντης τους σε ένα κομβικό κομμάτι της διαδρομής τους, με αποτέλεσμα να καταχωρηθεί στα κιτάπια της μουσικής ιστορίας ως το «Μυστικό Σκαθάρι» -απολαμβάνοντας φήμης ανάμεσα στους fans της μπάντας ακόμα και δεκαετίες μετά τη διάλυσή τους.

Γέννημα-θρέμμα του Λίβερπουλ, ο Flannery ήξερε από παιδί τον Brian Epstein και μπήκαν μαζί στον νέο κόσμο που άνοιγε η δράση των ροκ συγκροτημάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Αρχικά, ο Flannery δεν στόχευε σε πολλά -βοηθούσε απλά το γκρουπ του αδερφού του, τους Teenage Rebels, να κλείνουν συναυλίες στην πόλη. Όταν όμως ο Epstein έγινε μάνατζερ των Beatles, τον κάλεσε να έρθει για βοήθεια. Ο Flannery δέχτηκε και υπήρξε πράγματι πολύ αποτελεσματικός στο να διαδώσει την υπόθεση των Beatles το διάστημα 1962-1963. Σύντομα, τις υπηρεσίες του ζήτησαν μάλιστα και άλλοι καλλιτέχνες, σαν τους Gerry And The Pacemakers και τη Cilla Black.

Στη συνέχεια, ο Flannery ακολούθησε τους Beatles στη Γερμανία με τον τότε σύντροφό του Kenny Meek, δουλεύοντας μαζί τους τις εμφανίσεις στο περίφημο Star Club του Αμβούργου. Αποφάσισε όμως σε κάποιο σημείο ότι ήθελε να γυρίσει στο Λίβερπουλ, οπότε εκεί οι δρόμοι τους χώρισαν φιλικά. Έκτοτε, ο Flannery έδινε τακτικά το παρών σε εκδηλώσεις σχετικά με τα Σκαθάρια, γενόμενος σημείο αναφοράς στο Λίβερπουλ για τους νεότερους μελετητές της ιστορίας των Beatles. To 2013, μάλιστα, έγραψε και ο ίδιος τα απομνημονεύματά του από εκείνα τα καθοριστικά χρόνια, σε ένα βιβλίο με τον τίτλο Standing in the Wings: The Beatles, Brian Epstein and Me.

Όπως ανακοίνωσε ο ανιψιός του Norman Meek, ο Joe Flannery πέθανε στο σπίτι του στο Aigburth του Λίβερπουλ, στα 87 του χρόνια, από φυσικά αίτια. «Δεν ήταν πολύ καλά τελευταία», δήλωσε, «όμως έκανε σχέδια για το μέλλον. Πολλοί fans των Beatles του τηλεφωνούσαν και ήταν πάντοτε χαρούμενος να μιλάει μαζί τους».

{youtube}4JhKYwHyoYU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured