Πολλούς μουσικόφιλους στεναχώρησαν τα νέα για τον θάνατο του Scott Walker, που παρά τα 76 του χρόνια δεν ήταν μόνο ενεργός, αλλά και ένας μουσικός από τον οποίον μπορούσες να περιμένεις μια έκπληξη, ακόμα και μια πρόταση -κάτι που για πολλούς νεότερούς του, δεν ισχύει.

Αν και βρετανικής καταγωγής, γεννήθηκε στο Hamilton του Οχάιο του 1943 -το πραγματικό του όνομα ήταν Noel Engel. Έδειξε από μικρή ηλικία κλίση προς τη μουσική και μπήκε στη δισκογραφία μόλις στα 14 (1957), ως Scotty Engel, με το τραγούδι "When Is A Boy A Man". Ενώ όμως προοριζόταν να ακολουθήσει τα υπόλοιπα εφηβικά είδωλα της εποχής σε στυλ και κατεύθυνση, ως το 1959 που μετακόμισε με τη μητέρα του στο Λος Άντζελες το γούστο του στράφηκε προς την progressive jazz του Stan Kenton, καθώς και στο ευρωπαϊκό σινεμά. Στη συνέχεια, αφού πέρασε ένα διάστημα στους The Routers, συγκρότησε τους The Walker Brothers (1964) μαζί με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή John Maus -έκτοτε, θα χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Scott Walker.

Οι Walker Brothers γνώρισαν άμεση επιτυχία, όταν το "Make It Easy Οn Yourself" (1965) τους έστειλε στο #16 των Η.Π.Α. και στο #1 της Βρετανίας και κράτησαν ως το 1967, οπότε και ο Scott Walker στράφηκε προς σόλο μονοπάτια -θα επανασυνδέονταν ωστόσο ξανά την περίοδο 1975/1978.

Παρότι η σόλο καριέρα του Walker τα χρόνια εκείνα κινήθηκε στα πλαίσια της baroque pop της δεκαετίας του 1960 -έστω και αν προκάλεσε τα δεδομένα της, με διάφορους ευφυείς τρόπους- το άλμπουμ Climate Of Hunter του 1984 (Βρετανία #60), έθεσε μια διαφορετική διαδρομή. Παρότι δεν θα έβγαζε άλλο άλμπουμ στη συνέχεια της δεκαετίας, το αναγνωρίζουμε πλέον ως την αρχή της πιο πειραματικής του φάσης, στην οποία τον γνώρισε το νεότερο εναλλακτικό ακροατήριο πρώτα με το Tilt του 1995 (Βρετανία #27) και ύστερα με τις δουλειές του στον 21ο αιώνα. Τελευταία στη διαδρομή αυτή, το κινηματογραφικό soundtrack που πρόσφερε τον Δεκέμβριο του 2018 στην ταινία του Brady Corbet Vox Lux, που προβάλλεται αυτές τις μέρες και στα δικά μας σινεμά (δείτε την κριτική της Μαρίνας Τσικλητήρα γι' αυτήν, εδώ).

Την είδηση του θανάτου του Scott Walker ανακοίνωσε επισήμως η δισκογραφική του εταιρία 4AD. Η αιτία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

{youtube}2Ih7KzKLLWA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured