Όπως καλά γνωρίζουν οι φίλοι του David Bowie, το "Starman" είναι μία από τις πιο διάσημες στιγμές της καριέρας του, μα και ένα τραγούδι που ταυτίστηκε τόσο μαζί του, ώστε να του γίνει προσωνύμιο.

Ωστόσο για τον ίδιο τον Bowie, όσο και για τους Mick Ronson, Trevor Bolder & Mick Woodmansey που τον πλαισίωσαν το 1971 στις ηχογραφήσεις του εμβληματικού άλμπουμ The Rise Αnd Fall Οf Ziggy Stardust Αnd Τhe Spiders From Mars (Βρετανία #5, Η.Π.Α. #21, Ελλάδα #32), το τραγούδι δεν φάνταζε αρκετά καλό -και το είχαν έτσι κόψει από την tracklist.

Όμως ένας από τους ιθύνοντες της δισκογραφικής τους εταιρίας, ο Dennis Katz, είχε διαφορετική γνώμη: όχι μόνο το λάτρευε, μα και το θεωρούσε ιδανική επιλογή για single. Με δική του λοιπόν επιμονή μπήκε τελικά στον δίσκο, αφήνοντας απέξω μια διασκευή στο "Round And Round" του Chuck Berry. Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία -το δε single χάρισε στον Bowie ένα #10 στη Βρετανία, ένα #65 στις Η.Π.Α., αλλά και το #4 της Γαλλίας.

Τώρα, ένα πρώιμο demo του "Starman" από τις ηχογραφήσεις του 1971, άγνωστο στους fans, θα πωληθεί σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου σε δημοπρασία στη Βρετανία (στα Omega Auctions του Merseyside): μπορείτε να το ακούσετε στον σύνδεσμο παρακάτω.

Το demo αυτό, που ίσως είναι το πρώτο-πρώτο του "Starman" το έχουν φτιάξει μόνοι ο Bowie με τον Ronson, ενώ περιέχει 2 ακόμα τραγούδια, τα "Moonage Daydream" και "Hang Onto Yourself". Ο Ronson το έδωσε τότε στον καλό του φίλο Kevin Hutchinson, ο οποίος φιλοδοξούσε να γίνει μουσικός. Δεκαέξι χρονών τότε εκείνος, το άκουσε, δεν πολυεντυπωσιάστηκε και το άφησε παράμερα: «θυμάμαι ότι σκέφτηκα πως δεν είναι κακό», δήλωσε «αλλά στα 16, αν κάτι δεν σε αφήσει αποσβολωμένο, δεν σε εντυπωσιάζει». Με τον καιρό κατέληξε λοιπόν στο πατάρι του, όπου και το βρήκε τυχαία τώρα, που είναι πια 65άρης.

Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας αναμένουν ότι το demo θα πωληθεί για πάνω από 11.500 ευρώ.

{youtube}ExPny8DHORg{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured