Ο Manu Chao είναι ένας καλλιτέχνης ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, όπως έχουν αποδείξει οι χιλιάδες που συρρέουν στις συναυλίες του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι λοιπόν ευρέως γνωστές (ακόμα και σε όσους δεν τον ακούνε) οι αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις, για τις οποίες έχει άλλωστε τραγουδήσει και συχνά.

Έτσι, δημιουργήθηκε σάλος και απορία όταν το όνομά του ανακοινώθηκε ανάμεσα σε όσους θα πάρουν μέρος στη συναυλία Venezuela Aid Live.

Την τελευταία τη διοργανώνει αυτήν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Richard Branson, στην πόλη Cúcuta της Κολομβίας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να στηριχτεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Juan Guaidó στον αγώνα που διεξάγει για την απομάκρυνση του Προέδρου Nicolas Maduro. Ως τώρα, τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει διάφοροι latin αστέρες δημοφιλείς στην ισπανόφωνη Αμερική αλλά και στις Η.Π.Α. (Juanes, Maluma, ο Luis Fonsi του "Despacito" κ.ά.).

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής είναι τόσο έκρυθμη, όσο και περίπλοκη. Ήδη από όταν κυβερνούσε ο Hugo Chávez, η αντιπολίτευση είχε κινηθεί με διάφορους τρόπους εναντίον του -ακόμα και με πραξικοπήματα- έχοντας την αμέριστη στήριξη των Η.Π.Α. και άλλων χωρών της Δύσης, καθώς η Βενεζουέλα θεωρείται κράτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου. Σε κάθε όμως περίπτωση, ο Chávez κέρδιζε με διαφάνεια τις εκλογές, ως τον θάνατό του το 2013. Ο ως τότε αντιπρόεδρος και διάδοχός του Nicolas Maduro δεν έχει υπάρξει αναλόγως επιτυχημένος Πρόεδρος, με αποτέλεσμα η Βενεζουέλα να περνάει δύσκολες μέρες όσον αφορά την οικονομία. Η κατάσταση έγινε μάλιστα ακόμα χειρότερη λόγω των αμφιλεγόμενων εκλογών (Μάιος 2018) με τις οποίες ο Maduro ανανέωσε την παραμονή του στην εξουσία, ανοίγοντας τώρα τον δρόμο στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Juan Guaidó να τον αμφισβητήσει ανοιχτά, αυτοανακηρυσσόμενος Πρόεδρος με τη στήριξη των Η.Π.Α. και αρκετών ακόμα χωρών (στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα, ας σημειωθεί).

Η στάση του Manu Chao εξέπληξε, ωστόσο, γιατί, παρά τις ατασθαλίες του Maduro, η διεθνής Αριστερά δεν στηρίζει καμία αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα δίχως εκλογές. Θεωρώντας ότι πίσω από τον Juan Guaidó δεν κρύβεται κάποια διάθεση για περισσότερη δημοκρατία, αλλά απλώς οι πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης, που θέλουν να βάλουν στο χέρι τα πλούσια κοιτάσματα της Βενεζουέλας, προς τα οποία τους είχε κόψει αποτελεσματικά τον δρόμο ο Chávez.

Τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους χθες το βράδυ, πάντως, όταν ο Manu Chao διέψευσε κατηγορηματικά μέσω των επίσημων social media του τη συμμετοχή του στο Venezuela Aid Live.

Το πώς βρέθηκε εξαρχής εκεί το όνομά του, είναι πάντως άξιο απορίας.

Ίσως να υπήρξε κάποιο μπέρδεμα με τη συναυλία-ανταπάντηση την οποία σχεδιάζει ο Maduro για το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, από τη δική του πλευρά των συνόρων; Εκεί δεν θα ήταν έκπληξη αν βλέπαμε τον Γαλλοϊσπανό τραγουδοποιό.

{youtube}rs6Y4kZ8qtw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured