news.team

Κατά τη δεκαετία του 1940, αν συγκαταλεγόσουν στους σελέμπριτις του Χόλιγουντ, αναμενόταν από σένα να πεις κάποιο τραγούδι στα φανταχτερά πάρτυ με τα οποία διασκέδαζε ο καλλιτεχνικός κόσμος, μίλια μακριά από τα μέτωπα όπου διεξαγόταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Με αυτή λοιπόν τη νόρμα κατά νου, ο συνθέτης και στιχουργός Frank Loesser έκατσε το 1944 και έγραψε το "Baby, It's Cold Outside", ώστε να το τραγουδήσει ντουέτο με τη γυναίκα του Lynn Garland, στο μεγάλο πάρτυ που έστησαν στο ξενοδοχείο Navarro της Νέας Υόρκης. Το τραγούδι αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές, ώστε το ζεύγος λάμβανε τη μία πιο δελεαστική πρόσκληση πίσω από την άλλη.

Τελικά, ο Loesser πούλησε το "Baby, It's Cold Outside" στον κινηματογραφικό κολοσσό της Metro-Goldwyn-Mayer το 1948 παρά τις διαμαρτυρίες της συζύγου και το 1949 το τραγούδι έκανε επίσημο ντεμπούτο στην κομεντί του Edward Buzzell Neptune's Daughter, όπου το τραγούδησαν η Esther Williams με τον Ricardo Montalbán. Και έκανε ξανά τεράστια αίσθηση, με αποτέλεσμα να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού, περνώντας βέβαια και στην επίσημη δισκογραφία.

Από τότε, για 59 συναπτά έτη μέχρι σήμερα, παρέμεινε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια για το αμερικάνικο κοινό, γνωρίζοντας πλήθος διασκευών. Με τα χρόνια, επίσης, έγινε στάνταρ άσμα για την εποχή των Χριστουγέννων, παρότι οι στίχοι δεν περιέχουν κάποια σχετική αναφορά.

Όλα αυτά, όμως, μέχρι φέτος. Πρώτος ο ραδιοφωνικός σταθμός Star102 FM στο Κλίβελαντ του Οχάιο αποφάνθηκε ότι, παρότι προϊόν μιας διαφορετικής εποχής, το "Baby, It's Cold Outside" είναι χειριστικό, καθώς οι στίχοι μιλούν για μια γυναίκα που αναγκάζεται να μείνει στο σπίτι ενός άνδρα ενώ θέλει να φύγει, με πρόφαση το κρύο. Και προχώρησε σε μποϊκοτάζ του, παρά τη βροχή αντιδράσεων των ίδιων των ακροατών του. Το παράδειγμα ακολούθησαν έκτοτε και άλλα ραδιόφωνα, λέγοντας ότι είναι ένα κομμάτι που πλέον δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τα στάνταρ της #MeToo εποχής.

Πολλές ωστόσο ήταν και οι γυναίκες που αντέδρασαν στο μποϊκοτάζ, μιλώντας για υπερβολές και για σύγχρονες προβολές πάνω σε ένα τραγούδι του 1944, που αγνοούν εντελώς τον κώδικά του και το πλαίσιό του. Ανάμεσά τους και η κόρη του θρύλου Dean Martin, ο οποίος έκανε το 1959 μία από τις πιο δημοφιλείς διασκευές στο "Baby, It's Cold Outside". «Αν ζούσε σήμερα ο πατέρας μου», δήλωσε η Deana Martin στο πρωινό τηλεοπτικό σόου Fox & Friends -ιδιαίτερα δημοφιλές στη συντηρητική Αμερική- «θα ρώταγε τι σας έχει πιάσει και θα διαβεβαίωνε ότι δεν είναι παρά ένα διασκεδαστικό τραγούδι, που δεν υποκρύπτει τίποτα το προσβλητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι εξοργισμένη με το μποϊκοτάζ και ότι η ίδια δεν πρόκειται να σταματήσει να το τραγουδάει.

{youtube}crFQpOCDfEc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured