news.team

Το όνομα του Galt MacDermot ίσως να μην είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, τραγούδια όμως σαν το "Aquarius" είναι πασίγνωστα και διαχρονικώς αγαπητά.

Ο Καναδός συνθέτης και πιανίστας σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική και έκανε μεγάλη αίσθηση με τους αφρικανικούς ρυθμούς που ήταν σε θέση να εισάγει σε κατά τα λοιπά στάνταρ Δυτικές φόρμες. Το 1960, λ.χ., έγραψε το "African Waltz" για τον τζαζίστα Cannonball Adderley, κερδίζοντας το πρώτο του βραβείο Grammy.

Το 1964 ο MacDermot μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και το 1967 παρουσίασε το έργο με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό, τη μουσική δηλαδή και τα τραγούδια για το πολυσυζητημένο Hair: The American Tribal Love-Rock Musical. Το μιούζικαλ έγινε ορόσημο για τους χίπις και τη γενιά της σεξουαλικής επανάστασης, ενώ πολλά από τα τραγούδια του χρησιμοποιήθηκαν ως ύμνοι κατά του Πολέμου του Βιετνάμ.

«Ήμουν τόσο αντίθετος από τους ανθρώπους που έφτιαξαν το Hair», θα έλεγε αργότερα ο MacDermot, αναπολώντας την πρώτη του επαφή με τον James Rado και τον Gerome Ragni, «είχα κοντά μαλλιά, ήμουν παντρεμένος με 4 παιδιά και ζούσα στο Staten Island». Παρά ταύτα έπιασε το πνεύμα των όσων ζητούσαν και είδε το μιούζικαλ να ξεκινά μια ταπεινή πορεία στο θέατρο Public τον Οκτώβριο του 1967, να πηγαίνει έπειτα στο Broadway (1968) γενόμενο τεράστια επιτυχία και να μεταφέρεται τελικά και στον κινηματογράφο το 1979, σε σκηνοθεσία Milos Forman.

Μαζί με την επιτυχία ταξίδεψαν και τα τραγούδια του. Το πρώτο soundtrack κυκλοφόρησε το 1967 από την RCA-Victor, με τον θίασο που παρουσίασε την παράσταση στο Public. Το δεύτερο soundtrack βγήκε το 1968 με τον θίασο που ανέβασε το μιούζικαλ στο Broadway και πήγε καρφί στο #1 των Ηνωμένων Πολιτειών, πουλώντας σχεδόν 3.000.000 αντίτυπα. Αρκετά επίσης από τα τραγούδια του διασκευάστηκαν από επαγγελματίες καλλιτέχνες της μουσικής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, με προεξέχον βέβαια το "Aquarius", το οποίο έγινε "Aquarius/Let the Sunshine In" στα χέρια των 5th Dimension (1969), κατακτώντας το #1 της Αμερικής και το #13 της Βρετανίας.

Ο MacDermot έκανε επιτυχία και το 1971 με ένα ακόμα μιούζικαλ για το Broadway, το Two Gentlemen Οf Verona, ενώ πέρασε και για λίγο από τον κινηματογράφο. Ωστόσο δεν συνέβη ποτέ τίποτα αντίστοιχο με το Hair. Το 1979 ίδρυσε το συγκρότημα New Pulse Band, ενώ γνώρισε ένα νέο κύμα φήμης σε νεότερα χρόνια, όταν τον σάμπλαραν χιπ χιπ καλλιτέχνες σαν τον J.Dilla, τον MF Doom, τον Busta Rhymes και τους Run-DMC.

Πριν λίγες ώρες, το Playbill ανακοίνωσε ότι ο MacDermot πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, στα 89 του χρόνια. Την είδηση δημοσίευσε η εγγονή του, προσθέτοντας ότι πέθανε μόλις μία μέρα πριν τα γενέθλιά του.

{youtube}oPK7ZF6jfJE{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured