Στα 74 του σήμερα, ο Chico Buarque έχει πίσω τον δικό του λατινοαμερικάνικο θρύλο, που τον κατέστησε έναν από τους αγαπημένους τροβαδούρους της Βραζιλίας, αλλά και της Νότιας Αμερικής γενικότερα.

Γέννημα-θρέμμα του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Buarque γεννήθηκε σε ευκατάστατη οικογένεια με καλλιτεχνικές ανησυχίες -η μητέρα του Maria Amélia Cesário Alvim ήταν ζωγράφος, αλλά και πιανίστρια. Στην εφηβεία του άρχισε λοιπόν κι εκείνος να καταπιάνεται με τη μουσική, στρεφόμενος προς την επίκαιρη τότε έκρηξη της bossa nova. Παράλληλα, όμως, άρχισε να ασχολείται και με το γράψιμο, δημοσιεύοντας την πρώτη του νουβέλα μόλις στα 18 του χρόνια (1962). Δύο χρόνια αργότερα (1964) έκανε και το ντεμπούτο του ως τραγουδοποιός.

Έκτοτε, ακολούθησε μια συνεπή γραμμή στο μεταίχμιο samba και bossa nova, που όμως τον έφερε σε δημόσια σύγκρουση με δύο θρύλους της βραζιλιάνικης μουσικής, τον Caetano Veloso και τον Gilberto Gil, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για συντηρητισμό. Από την άλλη, η χούντα που κυβερνούσε τη Βραζιλία από το 1964 τον βρήκε επικίνδυνα ...προοδευτικό και οργισμένη για τα μηνύματα του θεατρικού του έργου Roda Viva (1968) τον συνέλαβε και τον φυλάκισε για κάποιους μήνες. Βγαίνοντας, ο Buarque αποφάσισε να φύγει ένα διάστημα στην Ιταλία (1970), γράφοντας στην πορεία το "Apesar De Você" -το πιο διάσημο τραγούδι του, που έγινε ύμνος για όσους αντιστέκονταν στη δικτατορία και πούλησε 100.000 αντίτυπα.

Ο Buarque παραμένει πολύ ενεργός μουσικά: το τελευταίο του άλμπουμ Caravanas βγήκε μόλις πέρυσι. Τώρα, όμως, αποκτά ελληνική επικαιρότητα ως συγγραφέας, καθώς το βιβλίο Βουδαπέστη (2003) μεταφράστηκε τώρα στη γλώσσα μας και παρουσιάζεται επισήμως αύριο Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στον Ιανό (στις 18.00) από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το βιβλίο στοχάζεται πάνω στην ανθρώπινη ταυτότητα, διηγούμενο την ιστορία ενός άνδρα νικημένου από το ίδιο του το ταλέντο, ο οποίος βλέπει τον εαυτό του αιχμάλωτο ανάμεσα σε δυο πόλεις, δυο γυναίκες, δυο βιβλία και δυο γλώσσες.

Ο ίδιος ο Buarque θα δώσει το παρών μέσω μιας μαγνητοσκοπημένης συνέντευξης, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία, στην οποία η Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει τραγούδια του.

{youtube}33-bMTOlvx0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured