news.team

Με την εξαιρετική ποιότητα των κυκλοφοριών της, αλλά και με το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο προσέγγισε τελευταία τις δημιουργίες καλλιτεχνών της ευρύτερης pop culture σαν τον Max Richter ή τον Richard Reed Parry των Arcade Fire, η γερμανική δισκογραφική εταιρία Deutsche Grammophon πέτυχε να γίνει σημείο αναφοράς για όποιον μουσικόφιλο στράφηκε έστω και αποσπασματικά προς το σύμπαν της κλασικής μουσικής.

Φέτος τον Οκτώβρη το label συμπλήρωσε 120 χρόνια συνεχούς παρουσίας, μια σπουδαία επέτειος, που ήρθε να θυμίσει ότι η Deutsche Grammophon είναι εδώ από την αυγή κιόλας της δισκογραφημένης μουσικής -συγκεκριμένα από το 1898, όταν και την άνοιξε στο Αννόβερο της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας ο Emile Berliner με τον αδερφό του Joseph. Ως τον θάνατο των δύο αδερφών (1929 και 1928, αντίστοιχα) η μικρή εταιρία είχε ένα εργοστάσιο με 600 υπαλλήλους και είχε ρίξει στην αγορά 10.000.000 αντίτυπα δίσκων 78 στροφών.

Το 1951 η Deutsche Grammophon έβγαλε τον πρώτο της δίσκο στις 33 στροφές, ενώ το 1962 κυκλοφόρησε και την πρώτη της στέρεο ηχογράφηση, μια ιστορική εκτέλεση των Συμφωνιών του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του αμφιλεγόμενου μα οπωσδήποτε σπουδαίου μαέστρου Herbert von Karajan. Το 1979 πέρασαν στις ψηφιακές ηχογραφήσεις και το 1982 παρουσιάστηκε το πρώτο CD της εταιρίας -πάλι μια πρωτιά του von Karajan, που αυτή τη φορά είχε ηχογραφήσει την Eine Alpensinfonie του Richard Strauss ως επικεφαλής της περίφημης Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Για να γιορτάσει τα 120 χρόνια της, η Deutsche Grammophon έριξε στην αγορά ένα κολοσσιαίο box set με συνολικά 122 CD(!): έχει τον τίτλο The Anniversary Edition, και καλύπτει όλη τη δράση της εταιρίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, επιλέγοντας σημαντικές ηχογραφήσεις ανά τομέα (π.χ. σόλο πιάνο, συμφωνικά έργα, όπερα, spoken word, θρησκευτική μουσική, avant-garde κτλ.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το bonus CD The Years To Come, όπου παρουσιάζονται αδημοσίευτες ηχογραφήσεις από δίσκους που θα εκδοθούν στο προσεχές μέλλον, αλλά και το blu-ray audio στο οποίο περιλαμβάνεται όλος ο κύκλος του βαγκνερικού έργου Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν υπό τη διεύθυνση του von Karajan. 

Μαζί με όλα αυτά υπάρχει και ένα βιβλίο 200 σελίδων με πληροφορίες για την ιστορία της εταιρίας και τις ηχογραφήσεις της, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τα αρχεία -μεγάλο μέρος του οποίου δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

{youtube}sOTc4Cb905M{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured