Όποια γνώμη κι αν έχει κανείς για τον Roger Waters, εχθροί και φίλοι συμφωνούν ότι είναι ένας καλλιτέχνης που ποτέ δεν μασάει τα λόγια του όταν θέλει κάτι να πει.

Και δεν το έκανε ούτε στη Βραζιλία, στη συναυλία που έδωσε πριν κάποιες μέρες στο Σάο Πάολο, στην οποία παραβρέθηκε φυσικά ένα εντυπωσιακό πλήθος -οι βραζιλιάνικες εφημερίδες κάνουν λόγο για 45.000 άτομα.

Η Βραζιλία βρίσκεται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία για τον «τελικό» των Προεδρικών Εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, όπου φαβορί θεωρείται o μέχρι σήμερα γερουσιαστής του Ρίο ντε Τζανέιρο Jair Bolsonaro. Ο τελευταίος, ωστόσο, κατεβαίνει με μια σοκαριστική ατζέντα, η οποία νοσταλγεί ανοιχτά τη χούντα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο João Goulart το 1964 -με τις ευλογίες των Αμερικάνων- και στρέφεται με μένος ενάντια στον ιθαγενή πληθυσμό, τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και όλων όσων εν γένει θεωρούνται περιθωριακοί.

Το Σάο Πάολο βέβαια, όπου έπαιξε ο Waters, είναι «έδρα» του αντιπάλου του Bolsonaro, του Αριστερού δήμαρχου της πόλης Fernando Haddad. Ο πρώην ηγέτης των Pink Floyd κάλεσε σε Αντίσταση με ένα «Resist» να εμφανίζεται στο video wall, ενώ μίλησε και στο πλήθος, λέγοντάς τους ότι πρέπει να μπλοκάρουν τον Bolsonaro από την εξουσία, τον οποίον χαρακτήρισε ανοιχτά ως εκπρόσωπο του νεο-φασισμού: «το ξέρω ότι δεν με αφορά, όμως στέκομαι ενάντια στην άνοδο του φασισμού στον πλανήτη και εξακολουθώ να πιστεύω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι επίσης αρκετά μεγάλος ώστε να θυμάμαι την εποχή των δικτατοριών στη Λατινική Αμερική. Και ήταν άσχημα».

Πολλοί χειροκρότησαν με ενθουσιασμό, εξίσου όμως ηχηρά ήταν παράλληλα και τα γιουχαΐσματα που ακούστηκαν σε πορτογαλικά («babaca») και αγγλικά («go fuck yourself in the arse»). Δείχνοντας ότι -ακόμα και στο Σάο Πάολο- η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά μοιρασμένη, οπότε οι εκλογές θα εξελιχθούν σε θρίλερ. 

{youtube}JUrMUPx9cpY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured