Καθιερωμένο εδώ και χρόνια ως μεγάλη γιορτή για τους κινηματογραφόφιλους της Αθήνας, το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει και φέτος για 24η συνεχή χρονιά, κάνοντας εκκίνηση σήμερα Τετάρτη 19 Σεπτέβρη, διαρκώντας ως (και) την Κυριακή 30 του μήνα.

Ως συνήθως, το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί το επιτελείο του περιοδικού Σινεμά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, είναι ιδιαίτερα πλούσιο και σε συντονισμό με ό,τι συμβαίνει στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

Ως συνήθως, επίσης, υπάρχει μέριμνα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με τον μουσικό κόσμο.

Φέτος λοιπόν θα μας έρθει το ντοκιμαντέρ Βιομηχανικό Ατύχημα της Julia Nash (2017, 94 λεπτά), μια αμερικανοκαναδοβελγογερμανική συμπαραγωγή, η οποία θα διηγηθεί την πλήρη ιστορία της Wax Trax!, που ξεκίνησε από ένα ανήσυχο δισκοπωλείο στο Σικάγο για να γίνει επιδραστικό label. Οι δύο ιδρυτές της (Jim Nash & Dannie Flesher) δεν ζουν βέβαια πια, αλλά το χρονικό τους θα ζωντανέψει από τα όσα έχουν να διηγηθούν ο Dave Grohl, ο Trent Reznor, o Steve Albini, ο Al Jourgensen των Ministry κ.ά.

Προβολές

Πέμπτη 20/9 στο Odeon Opera 2 (21.00) & Παρασκευή 21/9 στο Odeon Opera 2 (21.00).

Επίσης, έρχεται το ντοκιμαντέρ Το Μάντσεστερ Χορεύει Ακόμα (2017, 90 λεπτά), μια ισπανοβρετανική συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία Javi Senz, η οποία ξετυλίγει το χρονικό της house κουλτούρας, από το ξεκίνημά της στο underground του Σικάγο, ως τις θρυλικές μέρες της Hacienda στη Βρετανία. Μιλούν μεταξύ άλλων ο Carl Craig, ο Andrew Weatherall, ο Laurent Garnier κ.ά.

Προβολές

Σάββατο 29/9 στο Odeon Opera 1 (20.15) & Κυριακή 30/9 στο Δαναός 2 (21.15).

Τέλος, θα δούμε και το πολυσυζητημένο γερμανικό ντοκιμαντέρ των Reto Caduff & Stephan Plank Ο Οραματιστής Του Θορύβου (2018, 92 λεπτά), το οποίο είναι αφιερωμένο στον Conny Plank (κεντρική φωτογραφία). Ο Γερμανός μουσικός που ξεπήδησε από το krautrock κίνημα εξελίχθηκε σε οραματιστή παραγωγό, που έβαλε την υπογραφή του σε δουλειές για τον David Bowie, τους Kraftwerk, τους Depeche Mode, τους Neu!, τους Ultravox -ακόμα δε και στον πρώτο δίσκο των Scorpions.

Προβολές

Πέμπτη 20/9 στο Odeon Opera 2 (19.00) & Κυριακή 23/9 στο Odeon Opera 2 (21.00).

{youtube}8lUAcXcKl9g{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured