news.team

Για όσους ακούνε μουσική ουσιαστικά και σε βάθος, πέρα από τα εύκολα hype του διεθνή pop/rock Τύπου, ο Marc Ribot είναι ένας μουσικός κολοσσός με σπουδαίο δισκογραφικό βεληνεκές. Φέτος, μάλιστα, ο Αμερικανός συνθέτης και κιθαρίστας έβγαλε νέο δίσκο με τους Ceramic Dog (σύντομα θα δείτε και κριτική του), το YRU Still Here?, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις πιο ψαγμένες «λίστες της χρονιάς».

98a-2.jpg

Παράλληλα όμως, ο Ribot ετοίμασε και ένα προσωπικό άλμπουμ με σαφή πολιτικό χαρακτήρα, στραμμένο ενάντια στην προεδρία του Donald Trump. Λέγεται Songs Of Resistance 1942-2018 και κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου από την ANTI- Records. Περιέχει μερικές νέες συνθέσεις και διασκευές σε τραγούδια με παραδοσιακές καταβολές, τα οποία έχουν συνδεθεί ιστορικά με την πάλη εναντίον του Φασισμού στην Ευρώπη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, τα μεξικάνικα κοινωνικά κινήματα και τον αγώνα της μαύρης κοινότητας των Η.Π.Α. για τα πολιτικά δικαιώματα.

Από τις καινούριες συνθέσεις, μπορείτε να ακούσετε το "Srinivas" στον αμέσως παρακάτω σύνδεσμο, ένα κομμάτι όπου τον Ribot πλαισιώνει ο Steve Earle, o Domenica Fossati και Tift Merritt, το οποίο αναφέρεται στον Srinivas Kuchibhotla, έναν Σιχ μετανάστη που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κάνσας από έναν ακροδεξιό, ο οποίος τον πέρασε μέσα στην άγνοιά του για Μουσουλμάνο. «Στην αρχική εκδοχή του τραγουδιού», δήλωσε ο Ribot, «κατονόμαζα τον δράστη, αλλά ο Steve επέμεινε να το αλλάξουμε, ότι σημασία δεν είχε εκείνος ο φτωχός ανόητος, αλλά όσοι τον έθεσαν σε κίνηση».

{youtube}BszPwW2tpyM{/youtube}

Αλλά το βασικό promo του δίσκου σηκώνει ο Tom Waits, ο οποίος διασκευάζει το θρυλικό "Bella Ciao": μπορείτε να ακούσετε τα αποτελέσματα στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης, βλέποντας και το επίσημο βιντεοκλίπ που έφτιαξε ο σκηνοθέτης Jem Cohen με υλικό αρχείου από διαδηλώσεις εναντίον του Donald Trump. 

Για τον Tom Waits, ο οποίος έχει χρόνια να βγάλει προσωπικό δίσκο, αυτή είναι η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση μετά το 2016, όταν είχε συμμετάσχει σε ένα tribute album για τον Blind Willie Johnson (God Don't Never Change), διασκευάζοντας τα "The Soul Οf Α Man" και "John Τhe Revelator".

Το "Bella Ciao" (μεταφράζεται ως «Αντίο Αγαπημένη») είναι παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι προερχόμενο από τα ριζοχώραφα της Πεδιάδας του Πάδου, χρονολογημένο στον 19ο αιώνα. Η μελωδία του, ωστόσο, με διαφορετικούς στίχους, έγινε γνωστή στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το τραγούδι έγινε ύμνος για τους Ιταλούς που αντιστάθηκαν ένοπλα εναντίον του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι κατά το διάστημα 1943-1945.

{youtube}50GvkAO0OIg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured