φωτογραφία: Sandro Campardo

Ο αναπάντεχος θάνατος του Rachid Taha σκόρπισε θλίψη στους μουσικόφιλους που παρακολουθούν τα πράγματα χωρίς να μένουν καθηλωμένοι στον ορίζοντα Βρετανία-Αμερική.

Φεύγοντας μόλις στα 59 του χρόνια, ο Taha ευτύχησε να καθιερωθεί σε έναν από τους πιο διάσημους διεθνώς τραγουδιστές που ανέδειξε η Αλγερία και γενικότερα η Βόρεια Αφρική. Τη μεγάλη του καριέρα την έκανε βέβαια στη Γαλλία, όπου και μετακόμισε με την οικογένειά του όταν ήταν 10 ετών, μπαίνοντας ήδη από παιδί στον στίβο του μεροκάματου.

Οι εμπειρίες του αυτές στη λιγότερο λαμπερή όψη της Γαλλικής Ρεπουμπλίκ, όπως και η ζωή των μεταναστών στα γκέτο της χώρας, τροφοδότησαν αργότερα τους στίχους της τραγουδοποιίας του, που κέρδισε όμως προσοχή και χάρη στον περιπετειώδη μουσικό της χαρακτήρα, ο οποίος ανακάτευε rock φόρμες με αλγερινό raï σε μια εποχή που ευνοούσε όλο και περισσότερο τις λεγόμενες «μουσικές του κόσμου».

Πρώτα λοιπόν ως τραγουδιστής των Carte De Séjour και από το 1991 ως σόλο καλλιτέχνης, ο Taha γνώρισε τη μεγαλύτερή του απήχηση το 1997, όταν έβγαλε τον δίσκο Carte Blanche σε παραγωγή του Steve Hillage, σκαρφαλώνοντας στο #32 των γαλλικών charts. Το τραγούδι "Ya Rayah", μάλιστα (το ακούτε στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης), έγινε και εγχώρια επιτυχία -ως "Κι Αν Σε Θέλω"- όταν το διασκεύασε την ίδια χρονιά ο Γιώργος Νταλάρας στον δίσκο Θεσσαλονίκη-Γιάννενα Με Δυο Παπούτσια Πάνινα, σε ελληνικούς στίχους Μιχάλη Γκανά. Τη διασκευή και την ενορχήστρωση είχε επιμεληθεί ο Goran Bregovic.

Τελευταία του δουλειά ήταν το άλμπουμ Zoom του 2013 (Γαλλία #96), στο οποίο συμμετείχε και ο Brian Eno. Ο Taha πέθανε ξαφνικά, στο σπίτι του στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή.

{youtube}zp1m0xbkap4{/youtube}  

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured