news.team

Η ιστορία έχει αποφανθεί για τη σημασία που είχαν οι Creedence Clearwater Revival στη διαμόρφωση των rock εξελίξεων και ζυμώσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν και σχηματίστηκαν στο El Cerrito της Καλιφόρνια (1967), με κεντρική μορφή τον τραγουδιστή, κιθαρίστα, συνθέτη και στιχουργό John Fogerty.

Η μπάντα ευτύχησε να γνωρίσει πολλές επιτυχίες, με τα τραγούδια "Proud Mary", "Bad Moon Rising", "Green River" και "Travelin' Band" να σταματάνε στο #2 των εθνικών charts των Η.Π.Α., βρίσκοντας απήχηση και στη Βρετανία (αντίστοιχα #8, #1, #19, #8). Παρά ταύτα, ο John Fogerty θα τσακωνόταν πρώτα με τον αδερφό του Tom, ύστερα και με τα υπόλοιπα μέλη, με αποτέλεσμα τη διάλυση του γκρουπ το 1972.

Έκτοτε, το αυθεντικό line-up τζάμαρε ξανά μαζί μόνο για τον γάμο του Tom Fogerty, το 1980. Σε πρόσφατα μάλιστα χρόνια, ενώ ο John Fogerty έχει φανεί θετικός σε δημόσιες δηλώσεις για την προοπτική ενός reunion (αν και ο αδερφός του έχει πεθάνει από το 1990), οι Doug Clifford & Stu Cook έχουν πει ότι δεν τους ενδιαφέρει.

Τώρα, πάντως, οι Creedence Clearwater Revival βρήκαν έναν ωραίο τρόπο να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από το ομώνυμο ντεμπούτο τους στη δισκογραφία: γύρισαν το πρώτο τους ...βιντεοκλίπ(!), με τον σκηνοθέτη Ben Fee να αναλαμβάνει να οπτικοποιήσει το "Fortunate Son" ώστε να περάσει το όνομα των Creedence Clearwater Revival και στη γενιά του YouTube: μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στον σύνδεσμο παρακάτω.

Το "Fortunate Son" βρισκόταν στο 4ο άλμπουμ του γκρουπ Willy Αnd Τhe Poor Boys (1969) και σταδιοδρόμησε ως single, γενόμενο ύμνος για τη νεολαία της Αμερικής που αντιστεκόταν στον Πόλεμο του Βιετνάμ (Η.Π.Α. #3), φροντίζοντας όμως να δείξει και αλληλεγγύη για τους στρατιώτες που πολεμούσαν εκεί.

«Όταν κατατάχθηκα στους βοηθητικούς του Στρατού», θυμάται ο John Fogerty, «κατάλαβα ότι τα παιδιά των πολιτικών και των μεγαλοεπιχερηματιών δεν επρόκειτο ποτέ να ριψοκινδυνεύσουν τη ζωή τους στο Βιετνάμ. Θύμωσα πολύ και έγραψα το "Fortunate Son"».

Ο Ben Fee, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με το κλιπ θέλησε να περάσει ένα πιο σύγχρονο μήνυμα αντίστασης: «έχει σημασία να κρατάμε μια θετική στάση σε τέτοιες εποχές, όπου περισσεύει ο θυμός και ο διχασμός. Μου έκανε τόση εντύπωση όταν επισκέφθηκα την ιθαγενή φυλή των Taos στο Νιού Μέξικο και συνειδητοποίησα ότι ήξεραν και τους Creedence Clearwater Revival και το "Fortunate Son", το οποίο τιμούσαν ως τραγούδι αντίστασης».

{youtube}ZWijx_AgPiA{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured