news.team

Ελάχιστοι Έλληνες μουσικοί έχουν απολαύσει το διεθνές στάτους που συνοδεύει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Θεσσαλό συνθέτη που οι Αγγλοσάξονες ξέρουν ως «Vangelis» και έχουν χαιρετήσει ποικιλοτρόπως ως έναν από τους μεγάλους των ηλεκτρονικών.

Ο Παπαθανασίου είχε εξαφανιστεί για το μεγαλύτερο μέρος του 21ου αιώνα, επέστρεψε όμως δυναμικά το 2016 με το άλμπουμ Rosetta, το οποίο τον έστειλε στο #3 της Ελλάδας, στο #40 της Βρετανίας, στο #31 της Γαλλίας και στο #55 της Γερμανίας. Και τώρα βγάζει κάτι ακόμα, αλλά αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και διθυραμβικά δελτία Τύπου.

Αν και άνθρωπος που δεν κάνει συχνά δημόσιες εμφανίσεις, ο Παπαθανασίου πήρε μόνος του την πρωτοβουλία να συνθέσει ένα ολοκαίνουριο κομμάτι διάρκειας 6 λεπτών (και κάτι), το οποίο επένδυσε με λόγια του Stephen Hawking σχετικά με τον χρόνο και τη φύση του. Θέλησε έτσι να τιμήσει τον Βρετανό αστροφυσικό που μετριέται από τον Μάρτη στις μεγάλες απώλειες του 2018 και έστειλε το κομμάτι στην οικογένειά του.

Η τελευταία, λοιπόν, αποφάσισε ότι θα ήταν αυτό το κομμάτι που θα έπαιζε στην τελετή που έγινε πριν κάποιες μέρες στο αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, στην οποία η τέφρα του Hawking εναποτέθηκε σε τύμβο δίπλα σε εκείνον του Νεύτωνα και του Δαρβίνου. Παράλληλα, από την Ισπανία, το κέντρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εξέπεμψε τη μουσική του Παπαθανασίου προς την κοντινότερη μαύρη τρύπα, την 1Α 0620-00, η οποία περιστρέφεται γύρω από έναν πορτοκαλί νάνο στον αστερισμό του Μονόκερου, περίπου 3.300 έτη φωτός από τη Γη. Στόχος, να απελευθερωθεί μια απειροελάχιστη ενέργεια σε 3.300 χρόνια, όταν δηλαδή η σύνθεση χαθεί μέσα στην εν λόγω μαύρη τρύπα, συμβάλλοντας κάτι τις στην ακτινοβολία Χόκινγκ την οποία ανακάλυψε ο Βρετανός αστροφυσικός.

Οι λίγοι τυχεροί που βρέθηκαν στο αββαείο του Γουέστμινστερ έλαβαν μάλιστα το κομμάτι του Παπαθανασίου και σε CD, το οποίο έγραφε απλά ως τίτλο The Stephen Hawking Tribute. Ανάμεσά τους ήταν και ο Βρετανός ηθοποιός Benedict Cumberbatch, τον οποίον η υφήλιος θαύμασε σε πρόσφατα χρόνια ως απαράμιλλο Σέρλοκ Χολμς. Οι υπόλοιποι μπορούμε να ακούσουμε τη σύνθεση στον σύνδεσμο στο τέλος της είδησης.

Κατά τα λοιπά, ο Παπαθανασίου ετοιμάζει ένα ακόμα άλμπουμ ονόματι Juno, το οποίο μάλλον θα βγει το φθινόπωρο. Θέμα του, η αποστολή της NASA στον πλανήτη Δία.

{youtube}kiXWfLJ5T64{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured