news.team

Μισός μαύρος Αμερικάνος μισός Τσεροκί, ο Eddy Harrington γεννήθηκε το 1935 στο Macon του Μισισιπή και πρόλαβε να βουτήξει αρκετά βαθιά στην ινδιάνικη κληρονομιά του χάρη στη γιαγιά του, που τον μεγάλωσε πριν η οικογένεια μετακομίσει τελικά στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα.

Τα εφηβικά χρόνια έφεραν την αγάπη για τη μουσική και ειδικά για την κιθάρα, με τις πρώτες αναζητήσεις να γίνονται στο γκόσπελ πλαίσιο της δεκαετίας του 1940, δίπλα σε συγκροτήματα-ογκόλιθους σαν τους Five Blind Boys Of Alabama. Στα 15 του, ο Harrington μετακόμισε στο Σικάγο όπου ζούσε ένας θείος του και βρήκε δουλειά στην κουζίνα ενός εστιατορίου, συμπληρώνοντας τα εισοδήματά του σαν γκόσπελ μουσικός. Συνεργαζόμενος ωστόσο με καλλιτέχνες σαν τον Magic Sam και τον Otis Rush, άρχισε να αναπτύσσει μια βαθιά αγάπη για τα ηλεκτρικά μπλουζ, αλλά και για τη μουσική που έπαιζε ο Chuck Berry.

Το 1958 μπαίνει στη δισκογραφία ως Clear Waters, ψευδώνυμο που οφείλεται στον μάνατζέρ του Jump Jackson, ο οποίος έψαχνε κάτι να παραπέμπει στον Muddy Waters. Το πρώτο του single ήταν το "Hill Billy Blues" και ηχογραφήθηκε για το label του θείου του, την Atomic H. Από εκεί και πέρα, έχτισε τόσο τον δικό του ήχο, όσο και την περσόνα του και έγινε γνωστός ως Eddy "The Chief" Clearwater τόσο για τη μουσική του, όσο και για τις ζωντανές του εμφανίσεις, όπου συνήθιζε να παίζει ντυμένος με παραδοσιακή ινδιάνικη περιβολή.

Στην πορεία αυτή άφησε μερικούς από τους σπουδαιότερους δίσκους των ύστερων χρόνων των μπλουζ, όπως το The Chief (1980), το Mean Case Of The Blues (1996) και το West Side Strut (2008). Τον είδαμε μάλιστα και στην Ελλάδα, όπου πρωτοήρθε για συναυλία το 1997.

Ο Chief πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στο Skokie του Ιλινόι, από συγκοπή καρδιάς. Ήταν 83 χρονών.

{youtube}eiLdbXlOc88{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured