news.team

Τον γύρο του κόσμου κάνει το όνομα της Netta Barzilai, μαζί με την εικόνα της και το τραγούδι "Toy", κερδίζοντας τα «κλικ» ακόμα και όσων δεν τους καίγεται καρφάκι περί Eurovision.

Στο Ισραήλ, βέβαια, η 25χρονη τραγουδίστρια και μουσικός (κιθάρα, πλήκτρα), κάθε άλλο παρά άγνωστη ή ξεχασμένη είναι: απεναντίας, είναι η νικήτρια της τελευταίας σαιζόν του δημοφιλούς τηλεοπτικού talent show HaKokhav HaBa (σημαίνει Το Επόμενο Αστέρι). Και στο Ισραήλ τα έχουν έτσι τα πράγματα, ώστε όποιος κερδίζει το σόου, πάει και στην Eurovision.

Η Netta κατάγεται από τη μικρή πόλη του κεντρικού Ισραήλ Hod HaSharon, μα σήμερα ζει στο Τελ Αβίβ. Όπως κάθε Ισραηλινή, υπηρέτησε κι αυτή την υποχρεωτική στρατιωτική της θητεία (στο Ναυτικό), αλλά είχε κάνει πριν και έναν χρόνο εθελοντής στην παραστρατιωτική ομάδα Nahal, η μπάντα της οποίας θεωρείται «μουσικομάνα». Αυτή ωστόσο η πραγματικότητα έμεινε μάλλον εκτός των γιουροβιζιονικών ρεπορτάζ, καθώς θα είχε πολιτική βαρύτητα στο πλαίσιο των όσων εξακολουθούν να συμβαίνουν με τους Παλαιστίνιους και την επίσημη πολιτική του ισραηλινού κράτους έναντί τους.

Το "Toy" δεν είναι παρά το πρώτο-πρώτο τραγούδι της Netta και το μοναδικό μέχρι σήμερα που έχει σαν δισκογραφία. Ήδη νούμερο 1 στα ισραηλινά charts, έγινε τώρα διάσημο ως νικητήριο άσμα της Eurovision 2018, όπου επιβεβαίωσε τα προγνωστικά τα οποία το ήθελαν ως φαβορί: μετά από μια ψηφοφορία που είχε το σασπένς της, άφησε το "Fuego" της Ελένης Φουρέιρα στη 2η θέση -στη μεγαλύτερη διάκριση που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα η Κύπρος στον διαγωνισμό.
 
{youtube}vyDTbJ4wenY{/youtube}

Δεν έλειψαν τα απαξιωτικά σχόλια για τη Netta σε διάφορες αναρτήσεις στα social media. Εκείνη, πάλι, τα έχει κατά δήλωσή της συνηθίσει ήδη από τα παιδικά της χρόνια, όταν οι συμμαθητές στο σχολείο κορόιδευαν τα κιλά της. Για τα στάνταρ ωστόσο της Eurovision είχε σίγουρα εκείνο το «κάτι άλλο» που, όποτε εμφανίζεται (θυμηθείτε περιπτώσεις τύπου Lordi και Secret Garden από το παρελθόν), συνήθως κερδίζει -άσχετα αν για όσους ακούνε μουσική πέρα από τα τρέχοντα mainstream χιτάκια κάθε εποχής δεν υπάρχει συνήθως τίποτα το διαφορετικό σε τέτοιες προτάσεις. Όμως ακόμα κι αν το "Toy" δεν πρόκειται να εκπλήξει κανέναν από όσους παρακολουθούν τα μουσικά πράγματα, οι εκφραστικές γκριμάτσες της Netta, οι κότσοι της, η άνεση με το σώμα της, εκείνο το καταπληκτικό κακάρισμα της κότας και βέβαια η περσόνα της, κέρδισαν σε συμπάθεια κάτι παραπάνω από το λαμπερό α-λα-Beyoncé σόου που παρουσίασε η Ελένη Φουρέιρα.

To Ισραήλ σημείωσε έτσι την 4η νίκη του στην Eurovision, 20 χρόνια μετά την αξέχαστη επέλαση της Dana International με το "Diva" και εν μέσω εμπλοκής του σε σοβαρά συμβάντα στην ήδη πολύ εύθραυστη Μέση Ανατολή. Για την ιστορία, 3η τερμάτισε η Αυστρία με τον Cesár Sampson και το "Nobody But You", 4η η Γερμανία με τον Michael Schulte και το "You Let Me Walk Alone" και 5η η Ιταλία με τους Ermal Meta & Fabrizio Moro και το "Non Mi Avete Fatto Niente". Η δεκάδα συμπληρώθηκε με τις συμμετοχές της Τσεχίας, της Σουηδίας, της Εσθονίας, της Δανίας και της Μολδαβίας.

{youtube}84LBjXaeKk4{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured