news.team

O Dennis Edwards πέρασε κυριολεκτικά μια ζωή στο τραγούδι, αφού ξεκίνησε από τα 2 του χρόνια, στη χορωδία του αιδεσιμότατου πατέρα του στο Fairfield της Αλαμπάμα και δεν τον σταμάτησε παρά μόνο ο θάνατος, που τον βρήκε πριν λίγες μέρες στο Σικάγο του Ιλινόι, στα 74 του χρόνια.

Οι γονείς του ενθάρρυναν την αγάπη αυτή για το τραγούδι, μόνο όμως εφόσον ακολουθούσε το gospel κανάλι: στο σπίτι ήταν αυστηρά απαγορευμένη η κοσμική μουσική. Μεγαλώνοντας, όμως, ο Edwards ήρθε σε ρήξη με την οικογένειά του για το θέμα και -ύστερα από ένα διάστημα στους Mighty Clouds Of Joy- σχημάτισε τους Dennis Edwards & The Fireballs, μπαίνοντας στη δισκογραφία με το soul single  "I Didn't Have Τo (But I Did)", το 1961.

Η μεγάλη ευκαιρία του χτύπησε την πόρτα το 1967, όταν τον άκουσαν οι Temptations να τραγουδά με τους Contours, σε μια φάση που έψαχναν αντικαταστάτη για τον David Ruffin. Με την ενθάρρυνση του τελευταίου, πήρε πράγματι τη θέση το 1968 και τα υπόλοιπα γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μαύρης μουσικής, αφού μέσω του γκρουπ ο Edwards γνώρισε διεθνή διάκριση ως μία από τις σπουδαιότερες ανδρικές φωνές του 20ού αιώνα. Συνδέθηκε δε στενά με τις περιπέτειές τους στον funk και τον disco ήχο, τραγουδώντας μεγάλες επιτυχίες σαν το "Cloud Nine" του 1968 (Η.Π.Α. #6, Βρετανία #15) -που άρεσε και στους φίλους του ψυχεδελικού ροκ- ή το "Papa Was A Rolling Stone" το 1972 (Η.Π.Α. #1, Βρετανία #14).

Ο Edwards απολύθηκε από τους Temptations στο ξεκίνημα του 1977, αλλά θα ξαναγύριζε δύο ακόμα φορές στο σχήμα, μία την περίοδο 1980-1984 κι άλλη μία από το 1987 ως το 1989. Στο ενδιάμεσο προσπάθησε να οικοδομήσει μια σόλο καριέρα, η οποία καρποφόρησε το 1984 με το διαχρονικό soul χιτάκι "Don't Look Any Further" (Η.Π.Α. #72, Βρετανία #45), που το τραγούδησε ντουέτο με τη Siedah Garrett.

O Edwards πέθανε σε νοσοκομείο του Σικάγο, 2 μόλις μέρες πριν τα 75α του γενέθλια, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τον  τελευταίο ωστόσο καιρό έδινε διπλή μάχη με τη μηνιγγίτιδα και την πνευμονία.

{youtube}FyBRTZbDi7g{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured