Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι διάφορα δημοσιεύματα πιστοποιούν την ολοένα και μεγαλύτερη πρόοδο της τεχνολογίας που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, προοικονομώντας μια εποχή «συγκατοίκησης» της Ανθρωπότητας με ρομπότ, που δεν δείχνει πολύ μακριά.

Ενώ όμως δεν μας εκπλήσσει η ικανότητα των ρομπότ να οδηγούν π.χ. αυτοκίνητα ή να εξασκούν μηχανικές, εργοστασιακές εργασίες, μάλλον υποδεχόμαστε με αμηχανία την είδηση ότι ένα νέο black metal EP που κυκλοφόρησε μέσα στον Νοέμβρη δεν ήταν προϊόν ανθρώπινης δημιουργίας.

Πρόκειται για το ΕΡ Coditany Of Timeness, το οποίο χρεώνεται στους Dadabots και εμφανίστηκε ψηφιακά στο bandcamp (το ακούτε ολόκληρο εδώ) περιέχοντας 5 κομμάτια.

Dadabots, βέβαια, δεν είναι παρά 2 Αμερικανοί συνεργάτες από τη Βοστόνη των Η.Π.Α., οι CJ Carr & Zack Zukowski, οι οποίοι έφτιαξαν το συγκεκριμένο πρότζεκτ στα πλαίσια του workshop Machine Learning, Creativity and Design που διοργανώνει η φετινή διεθνής διάσκεψη πάνω στα Neural Information Processing Systems, η οποία και αποτελεί αιχμή του δόρατος στην έρευνα περί τεχνητής νοημοσύνης.

Οι Carr & Zukowski «τροφοδότησαν» ένα δίκτυο νευρώνων τεχνητής νοημοσύνης με το άλμπουμ των Krallice Diotima (2011), το έβαλαν να διασπάσει τα κομμάτια του σε μικρά μέρη και του ζήτησαν να τα συνδέσει με τρόπο που να παράγεται λογικά μια ακολουθία κομματιών, δίχως να περιμένει να του επιβεβαιώσουν ότι πράττει σωστά (όπως εξήγησαν, έτσι θέλει η στάνταρ μεθοδολογία, την οποία όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση επιθυμούσαν να παρακάμψουν).

Μιλώντας στο Outline, ο Carr είπε ότι τα αρχικά αποτελέσματα δεν ήταν καλά, καθώς προέκυπτε ένας ακαλαίσθητος θόρυβος. Με μερικές όμως τροποποιήσεις και επιπλέον πληροφορίες περί black metal, το σύστημα μπόρεσε να φτάσει στο εν λόγω ΕΡ.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, δεν είναι σπουδαίο. Αν του ασκούσαμε κριτική, θα το λέγαμε μια άσκηση ύφους πάνω στους Krallice. Ωστόσο ανοίγει έναν απέραντο ορίζοντα για τη δημιουργικότητα που μπορεί να διαθέτει μελλοντικά μια τεχνητή νοημοσύνη, βάζοντάς μας να πούμε για ακόμα μία φορά «ΟΚ, Computer».

Ήδη, μάλιστα, οι Dadabots προχώρησαν και σε δεύτερο σχετικό πείραμα, παράγοντας το ΕΡ Inorganimate λίγες μέρες πριν, με βάση το άλμπουμ Nothing των Meshuggah (2002). Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured