news.team

Αλλάζει καθώς φαίνεται ο χάρτης στις ψηφιακές πλατφόρμες διάθεσης μουσικής, λόγω των επικείμενων κινήσεων της Apple.

Όπως ανέμεναν πολλοί οικονομικοί αναλυτές, η πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας που κάποτε συν-ίδρυσε ο Steve Jobs ανακοίνωσε χθες επισήμως την εξαγορά της δημοφιλέστατης εφαρμογής Shazam, για 400.000.000 δολάρια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η Apple τα τελευταία 3 χρόνια. «Έχουμε συναρπαστικά σχέδια», είπε στον Τύπο ο εκπροσώπός της, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες. Επιβεβαίωσε μόνο ότι η ομάδα του Shazam θα κρατήσει τις θέσεις εργασίας της στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το Shazam ιδρύθηκε το 1999 με έδρα το Λονδίνο και κέρδισε τη φήμη του ως εφαρμογή αναγνώρισης τραγουδιών, με βάση ένα σύντομο ηχητικό δείγμα. Τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες αναγνώρισής του επεκτάθηκαν και σε ταινίες, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές.

Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το πώς διαμορφώνονται τα πράγματα φαίνεται να έχουν τα πιο κρυφά σχέδια της Apple, η οποία φέρεται να κλείνει το iTunes ως το 2019. Η Apple αρνείται επισήμως τις φήμες, ωστόσο η συντακτική ομάδα του έγκυρου Digital Music News επιμένει ότι είναι αλήθεια και ότι σύμφωνα με έγκυρη πηγή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Η περίφημη εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων ιδρύθηκε το 2001 από την Apple, έγινε όμως γνωστή στο μουσικόφιλο κοινό ως ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλά (νόμιμα) μουσική και βίντεο σε ψηφιακή μορφή.

Η πλατφόρμα του iTunes Store έγραψε ιστορία στην ψηφιακή διάθεση μουσικής και έγινε σημείο αναφοράς του 21ου αιώνα, κόντρα στο παράνομο downloading. Καθώς φαίνεται, όμως, το downloading χάνει όλο και περισσότερο έδαφος κόντρα στο streaming.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 τα downloads τραγουδιών έπεσαν κατά 24,1% και τα downloads δίσκων 19,9%, με πρόβλεψη ότι η καθίζηση θα συνεχιστεί και το 2018, όταν ο σχετικός τζίρος θα μειωθεί κατά 30% σε σχέση με τα ήδη μειωμένα αυτά νούμερα.

Το κοινό που χάνεται, εκτιμάται ότι καταφεύγει όλο και περισσότερο σε streaming υπηρεσίες.

{youtube}Iwuy4hHO3YQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured