news.team

Στο μυαλό των περισσοτέρων από μας, "Helter Skelter" είναι ένα από τα πολλά ανεπανάληπτα τραγούδια που μας χάρισαν οι Beatles, λαμπρό στιγμιότυπο του White Album (1968) και της ροκ μουσικής γενικότερα.

Αλλά στο διαταραγμένο μυαλό του 34χρονου τότε Charles Manson από το Σινσινάτι, το ίδιο τραγούδι σηματοδοτούσε έναν επικείμενο πόλεμο φυλών με αποκαλυπτικό χαρακτήρα, τον οποίον και όφειλε να επισπεύσει. Ο Manson είχε παρελθόν βίας και εγκληματικότητας και είχε κάνει φυλακή, αλλά στο αποκορύφωμα του κινήματος των χίπις βρέθηκε να ηγείται ενός κοινοβίου στην Καλιφόρνια που έγινε τελικά γνωστό ως The Manson Family.

Υπό τις σαφείς οδηγίες του Manson, που λειτουργούσε με τη δική του εκδοχή του Helter Skelter, ο Tex Watson, η Susan Atkins, η Linda Kasabian και η Patricia Krenwinkel μπήκαν τον Αύγουστο του 1969 στο σπίτι του γνωστού σκηνοθέτη Roman Polanski στο Λος Άντζελες, όπου η σύζυγός του (και ηθοποιός) Sharon Tate δεξιωνόταν φίλους όσο εκείνος έλειπε για γυρίσματα στην Ευρώπη. Εκεί κατέσφαξαν την 8 μηνών έγκυο Tate και σκότωσαν 4 ακόμα καλεσμένους της.

Το γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σπίτι, εντωμεταξύ, είχε να κάνει με το ότι ο Manson ήθελε λίγους μήνες πριν να ανακατευτεί με το rock 'n' roll, όμως ο παραγωγός Terry Melcher τον είχε απορρίψει. O Polanski και η Tate είχαν νοικιάσει το σπίτι, αφού έφυγε ο Melcher. Οι βλέψεις του Manson δεν ήταν πάντως ολότελα αβάσιμες: ένα πρώιμο κομμάτι του με το όνομα "Cease To Exist" έγινε η βάση πάνω στην οποία ο Dennis Wilson των Beach Boys είχε αναπτύξει το "Never Learn Not Τo Love", που εμφανίστηκε ως b-side τον Δεκέμβριο του 1968 και μπήκε στη συνέχεια στο άλμπουμ 20/20 (1969). Κανένα credit δεν δόθηκε στον Manson, με αποτέλεσμα να απειλήσει τον Wilson με φόνο.

Την επόμενη βραδιά, οι 4 δολοφόνοι συν 2 ακόμα μέλη της Οικογένειας (τη Leslie Van Houten και τον Steve Grogan), οδηγήθηκαν από τον Manson στη συνοικία Los Feliz του Λος Άντζελες, όπου ο ίδιος επέλεξε ως στόχους τον διευθυντή ενός σούπερ μάρκετ Leno LaBianca και τη γυναίκα του Rosemary, συνιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού με φορέματα -και στη συνέχεια τους σφαγίασαν.

Αυτοί δεν ήταν οι τελευταίοι φόνοι, αλλά τον Οκτώβριο η αστυνομία της Καλιφόρνια συνέλαβε την Οικογένεια για κλοπές αυτοκινήτων και από καθαρή τύχη έμαθε ότι είχε στα χέρια της τους δολοφόνους τους οποίους έψαχνε. Στο δικαστήριο ο Manson, o Watson, η Atkins, η Krenwinkel, η Van Houten και ο Grogan καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά οι ποινές τους μετατράπηκαν σε ισόβια, καθώς ως τότε η πολιτεία της Καλιφόρνια κατάργησε τη θανατική ποινή.

Η Kasabian δέχτηκε να καταθέσει εναντίον των υπολοίπων και σε αντάλλαγμα πήρε αμνηστία, για να εξαφανιστεί μετά τη δίκη σε κάποια κοινότητα χίπις στο New Hamphshire, όπου μάλλον ζει ακόμα. Από τους υπόλοιπους, ο Grogan πήρε χάρη το 1985, η Atkins πέθανε το 2009 και η Van Houten προσπαθεί ακόμα να απελευθερωθεί, με τον νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνια να το σκέφτεται αν θα της δώσει ή όχι χάρη. 

Ο Charles Manson πέθανε προχθές σε νοσοκομείο του Bakersfield, από φυσικά αίτια. Ήταν 83 ετών.

Τα δε μουσικά όνειρα που δεν πρόλαβε να πραγματώσει έγιναν πραγματικότητα λόγω της δημοσιότητας που κέρδισε από τα φονικά, με το πρώτο του άλμπουμ Lie: The Love And Terror Cult να εμφανίζεται ήδη από το 1970, κομμένο σε 2.000 αντίτυπα από την Awareness Records (εκεί μπήκε και το "Cease To Exist)". Ακολούθησαν κι άλλες εκδόσεις, ενώ αργότερα διάφοροι θα διασκεύαζαν τραγούδια του, λ.χ. οι Guns N' Roses (1993), o Marilyn Manson (1994) και ο GG Allin (1987). Η δε ιστορία του ενέπνευσε μια όπερα (The Manson Family), ένα μιούζικαλ (Assassins), καθώς και τα ονόματα των Marilyn Manson και των Kasabian, γυρίστηκε αρκετές φορές και σε ταινία, ενώ έγινε και τηλεοπτική σειρά πρόσφατα (2015), με τον Gethin Anthony να ενσαρκώνει τον Manson.

Ίσως το χειρότερο από όλα να ήταν ότι ο Manson συνέχισε να έχει οπαδούς για μερικά χρόνια και μετά από όλα αυτά, οι οποίοι ευθύνονται για κάμποσους ακόμα φόνους. Όλα ωστόσο τέλειωσαν τον Σεπτέμβριο του 1975, ύστερα από την ανεπιτυχή απόπειρα της Lynette Fromme να σκοτώσει τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Gerald Ford, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

{youtube}1ihTE5cxUCQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured