news.team

Το όνομα Paul Hewson δεν διέφυγε από τους δημοσιογράφους στους οποίους παρέδωσε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το ογκώδες αρχείο που ήρθε στα χέρια της γύρω από το πώς η παγκόσμια ελίτ κινεί τα χρήματά της σε offshore φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική ή στον Ειρηνικό Ωκεανό: παρότι πρέπει να είναι κανείς μουσικόφιλος μάλλον για να αναγνωρίσει ποιος καλλιτέχνης λέγεται στην πραγματικότητα έτσι, δεν άργησε να γίνει η διασταύρωση με τον Bono.

Αλλά τι ακριβώς έχει κάνει ο Bono;

Τα έγγραφα δείχνουν μια κίνηση κεφαλαίου ύψους περίπου 5.800.000 ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν από τον Bono στη Μάλτα το 2007, σε μια εταιρία ονόματι Nude Estates, ώστε να αγοραστεί για λογαριασμό του μερίδιο στο νεότευκτο εμπορικό κέντρο της Λιθουανίας Aušra. Στη συνέχεια, η κυριότητα μεταφέρθηκε στην εταιρία Nude Estates 1, με έδρα το νησάκι του Guernsey στη Θάλασσα της Μάγχης.

Εκπρόσωπος του Bono δήλωσε στη Guardian πως ο frontman των U2 δεν έχει να απολογηθεί για κάτι, καθώς ήταν επενδυτής σε μια καθόλα νόμιμη εταιρία.

Το θέμα όμως που απασχολεί την κοινή γνώμη δεν ήταν αν ο Bono παρανόμησε, αλλά αφενός η χρήση μιας εταιρίας με έδρα τη Μάλτα -όπου ο φόρος που επιβάλλεται σε ξένους επενδυτές για τα κέρδη των εταιρειών τους είναι μειωμένος κατά 5%, σε σύγκριση με όσα ο Bono θα πλήρωνε στην πατρίδα του- κι αφετέρου η μεταφορά της κυριότητας του λιθουανικού εμπορικού κέντρου στο Guernsey, όπου η φορολογία είναι ...0%!

Ανάμεσα στα πιο ηχηρά ονόματα που φιγουράρουν στα Paradise Papers είναι η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β΄, δύο νυν υπουργοί των Η.Π.Α. (Rex Tillerson, Wilbur Ross), ο πρώην αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ Wesley Clark, οι ιδρυτές της Microsoft και του eBay και η βασίλισσα Noor της Ιορδανίας.

Από καλλιτέχνες, πλην του Bono, αναγράφεται και το όνομα της Madonna σε πολλά ξένα δημοσιεύματα. Ωστόσο δεν διευκρίνιζεται πουθενά η δική της δραστηριότητα.

{youtube}XmSdTa9kaiQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured