Άρης Καζακόπουλος

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια, την 11η Σεπτεμβρίου του 2007, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη hip hop μονομαχία.

Ήταν η μέρα της ταυτόχρονης κυκλοφορίας τόσο του 3ου δίσκου του (super star τοτε) 50 Cent με τίτλο Curtis, όσο και του 3ου δίσκου του (δημοφιλούς, αλλά ακόμα ανερχόμενου) Kanye West με τίτλο Graduation.

To Rolling Stone μάλιστα είχε αφιερώσει εξώφυλλο στη μέρα εκείνη: "Showdown! 50 Cent VS. Kanye West. Who will be the king of hip hop?". Ήταν η ίδια περίοδος που κύκλοι του αμερικανικού μουσικού Τύπου κάνανε λόγο για τον κορεσμό του hip hop και προβλέπανε ότι το τέλος εποχής για το είδος θα ερχόταν σύντομα. Η βιομηχανία λοιπόν είχε ανάγκη να σπρώξει τις πωλήσεις.

Θυμάμαι πολύ καλά την αλαζονεία με την οποία ο 50 Cent θεωρούσε δεδομένη την επικράτησή του στις πωλήσεις της πρώτης εβδομάδας. Και εδώ που τα λέμε ήταν το πιθανότερο σενάριο: τα δύο προηγούμενα άλμπουμ του είχαν σημειώσει εντυπωσιακές πωλήσεις - πολύ υψηλότερες από εκείνες του Kanye West.

Έλα όμως που η πραγματικότητα διέψευσε τις προβλέψεις.

To Graduation πούλησε 957.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα, ενώ το Curtis περιορίστηκε στα 691.000. Και όσο ο καιρός περνούσε, η διαφορά όλο και μεγάλωνε -σήμερα, οι συνολικές πωλήσεις του Graduation είναι υπερδιπλάσιες. Ήταν η αρχή του τέλους για τον 50 Cent, o οποίος είδε την καριέρα του να παίρνει τον κατήφορο, σε κραυγαλέα αντίθεση με εκείνη του Kanye West, o οποίος από τον δίσκο αυτόν στέφθηκε ο απόλυτος κυρίαρχος του είδους, τίτλο που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Ο 50 Cent έπαιξε και έχασε γιατί πόνταρε στην ασφάλεια ενός ήδη οικείου ήχου, την ίδια ώρα που το είδος χρειαζόταν πασιφανέστατα ανανέωση. Ο Kanye West, από την άλλη, έκανε ακριβώς το αντίθετο: πειραματίστηκε, διεύρυνε τα όρια, λάνσαρε νέα ηχητικά trends και εντέλει έδωσε στο hip hip ανάσα ζωής -ο ήχος του Graduation και των επόμενων 2 δίσκων που θα κυκλοφορούσε έχει επηρεάσει λιγότερο η περισσότερο, άμεσα η έμμεσα, τη συντριπτική πλειονότητα όσων ράπερς εμφανίστηκαν από εκείνη την εποχή και μετά.

Σήμερα το hip hop όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά είναι το κατ' εξοχήν είδος που εξελίσσεται ραγδαία και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του μουσικόφιλου κοινού. Και αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον οποίον το χρωστάει περισσότερο από κάθε άλλον, αυτός είναι ο Kanye West.

[Στον σύνδεσμο, το κομμάτι με το οποίο ανοίγει το Graduation. Ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα κομμάτια του, αλλά κατά τη γνώμη μου από τα καλύτερά του. Το sample προέρχεται από το υπέροχο "Someone Saved My Life Tonight" (1975) του Elton John]

{youtube}6CHs4x2uqcQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured