Λίγοι καλλιτέχνες έκαναν τόσο ντόρο με το όνομά τους και με το έργο τους τα τελευταία χρόνια, δίχως να έχουν σύμμαχό τους το hype του εναλλακτικού τύπου. Τον μεγαλύτερο όμως ανάμεσά τους, σίγουρα τον έκανε η Myrkur -η Δανέζα δηλαδή καλλιτέχνις Amalie Bruun, που κρύβεται πίσω από αυτό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Το ντεμπούτο της Μ (2015) δίχασε σοβαρά το διεθνές metal κοινό. Κάποιοι στάθηκαν με σεβασμό, λόγω του ότι στην παραγωγή βρισκόταν ο Garm, «εγκέφαλος» της crossover επιτυχίας των Ulver. Σε άλλους άρεσε, ως ένα ακόμα δείγμα των σύγχρονων εξερευνητικών τάσεων του black metal κόσμου, που ξεμακραίνει αισθητά αλλά όχι ακαλαίσθητα από τα παραδεδομένα -ανάμεσά τους κι εμείς, που ψηφίσαμε το Μ στα καλύτερα διεθνή άλμπουμ του 2015 (δείτε εδώ). Άλλοι πάλι έκραξαν και μάλιστα πολύ, αποκαλώντας τη Myrkur «Lana Del Rey του black metal».

Σε κάθε περίπτωση, η Myrkur επιστρέφει σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, με ένα νέο άλμπουμ ονόματι Mareridt (σημαίνει εφιάλτης στα δανέζικα), το οποίο δουλεύτηκε με ακόμα πιο «ανοιχτή» λογική, αφού στην κονσόλα του έκατσε ο Randall Dunn -παραγωγός γνωστός για τη δουλειά του τόσο με τους Sunn O))) και τους Boris, όσο και με τη Marissa Nadler.

Τα δε πρώτα δείγματα γραφής είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και όλα δείχνουν ότι ο ...ντόρος θα συνεχιστεί. Στον αμέσως παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε το "Måneblôt", λίγο πιο πέρα μπορείτε να ακούσετε τη Myrkur να διασκευάζει το παραδοσιακό σκανδιναβικό άσμα "De Tre Piker", παρακάτω υπάρχει το επίσημο βιντεοκλίπ για το "Ulvinde", ενώ στο τέλος της είδησης θα τη βρείτε παρέα με την Chelsea Wolfe να παίζουν live το "Funeral" (κι αυτό από το Mareridt), σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας.

{youtube}_eS2zbtUFzU{/youtube}

Οι συνοδευτικές πληροφορίες για τον δίσκο τον θέλουν να βουτάει βαθιά στον γυναικείο ψυχισμό ώστε να ανασύρει εφιάλτες που έχουν απασχολήσει και την ίδια τη Myrkur, με μια μελωδική προσέγγιση η οποία ανακατεύει την κληρονομιά του ακραίου metal με τον κόσμο του dark folk -τον οποίον συμβολίζει η χρήση του οργάνου nyckelharpa εκ μέρους της καλλιτέχνιδας (ένα είδος παραδοσιακής άρπας της Σκανδιναβίας με πολλή παλιά ιστορία).

{youtube}5UmqTb_dcro{/youtube}

Ήδη από το καλοκαίρι, στο μεταξύ, η Myrkur βρίσκεται σε περιοδεία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την εμφάνισή της στο Damnation Festival του Leeds στις 4 Νοεμβρίου.

{youtube}M9cNZQIzShc{/youtube}

Μακάρι να φανεί και από τα μέρη μας, σε κάποια φάση.

{youtube}YNXteZHAOdI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured