news.team

Η εποχή του ίντερνετ και κάποια στοχευμένα δημοσιεύματα γνωστοποίησαν τα τελευταία χρόνια σε μερίδα των Ελλήνων μουσικόφιλων την παρουσία και καριέρα του Ευστράτιου Δημητρίου, που -με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Demetrio Stratos- άφησε το δικό του πραγματικά ξεχωριστό αποτύπωμα τόσο στο ιταλικό progressive rock της δεκαετίας του 1970, όσο και στις ευρύτερα πειραματικές αναζητήσεις της εποχής.

Ο Δημητρίου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην ελληνική παροικία της πόλης, έφυγε όμως το 1962 μαζί με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκαν στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου άρχισε να ασχολείται ενεργά με τη μουσική, μετέχοντας σε τοπικά συγκροτήματα. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1967, ως τραγουδιστής και οργανίστας των I Ribelli, ενώ το 1972 συνίδρυσε τους Area μαζί με τον ντράμερ Giulio Capiozzo. Το σχήμα εξερεύνησε το progressive rock μα και το jazz fusion της εποχής και μέσα από αυτό (αλλά και από ορισμένες προσωπικές κυκλοφορίες) έγινε ευρύτερα γνωστή η καταπληκτική, εντελώς ξεχωριστή φωνή του Demetrio Stratos, η οποία έφτασε να γίνει αντικείμενο έρευνας του καθηγητή Franco Ferrero στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα -ενδιαφέρον που οδήγησε σε ένα ντοκιμαντέρ (Suonare la Voce, οι ιταλομαθείς μπορούν να το βρουν ολόκληρο στο YouTube) και σε δύο σχετικές εκδόσεις.

Ο Δημητρίου διαγνώστηκε με σοβαρή απλαστική αναιμία το 1979 και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για θεραπεία, με τους φίλους του να διοργανώνουν συναυλία στην Arena Civica του Μιλάνο για να βοηθήσουν στα ιατρικά έξοδα, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι. Ενώ όμως περίμενε μεταφορά μοσχεύματος, πέθανε στο νοσοκομείο από έμφραγμα, σε ηλικία μόλις 34 ετών.

83c-2.jpg

Σήμερα, υπάρχει διεθνές βραβείο πειραματικής μουσικής το οποίο φέρει το όνομά του, ενώ λέγεται πως ετοιμάζεται και μια ταινία για τη ζωή του στην Ιταλία. Όπως έχει γράψει και ο Φώντας Τρούσας (εδώ), «ό,τι άφησε ο Stratos δεν υπήρξε ποτέ ένα αβαντ-γκάρντ καπρίτσιο, μία ανατροφοδοτούμενη μανία «του ενός», αλλά το έργο ενός ανθρώπου που επηρέασε βαθειά την (ιταλική) κοινωνία στην εποχή του».

Πριν κάποιιες μέρες, μάλιστα, η δημοτική αρχή στο Μιλάνο -τον τόπο όπου ανδρώθηκε και σταδιοδρόμησε- προέβη σε έναν ακόμα φόρο τιμής στον συμπατριώτη μας, δίνοντας το όνομα Demetrio Stratos στον μεγαλύτερο δρόμο της νέας περιοχής του πάρκου City Life.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Annamaria Lazzari στην τοπική εφημερίδα Il Giorno, περίπου 100 άτομα έδωσαν το παρών στην τελετή, ανάμεσά τους και φίλοι ή συνοδοιπόροι από τη δεκαετία του 1970. «Νομίζουμε ότι ήταν σωστό να δώσουμε το όνομά του σε μια περιοχή της πόλης που συμβολίζει τον μετασχηματισμό της και προσβλέπει στο μέλλον», είπε στην ομιλία του ο Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού Filippo Del Corno. Παρούσα ήταν και η Ιταλίδα χήρα του καλλιτέχνη, Daniela Ronconi, η οποία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την απόφαση.

{youtube}IZmaIdiS2uc{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured