Απολύτως σύγχρονο χαρακτήρα είχε ο παγκόσμιος διαγωνισμός που διεξήχθη πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία (και συμμετοχή) και απευθυνόταν στους δημιουργούς της YouTube εποχής μας -στα ταλέντα δηλαδή του ίντερνετ, που πολλές φορές έχει θαυμάσει ο καθένας μας, καθώς βάζει ν' ακούσει ένα αγαπημένο τραγούδι στο YouTube. 

Επίκεντρο του διαγωνισμού ήταν ο Elton John και συγκεκριμένα 3 θαυμάσια τραγούδια από τη συνεργασία του με τον Bernie Taupin κατά τη δεκαετία του 1970: οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν βιντεοκλίπ για τα "Tiny Dancer" (1971), "Rocket Man" (1972) και "Bennie And The Jets" (1973). 

Εκπροσωπώντας 3 διαφορετικά οπτικά μέσα δημιουργίας, νικητές αναδείχθηκαν ο Majid Adin για το “Rocket Man”, οι Jack Whiteley & Laura Brownhill για το  “Bennie Αnd Τhe Jets” και ο Max Weiland για το “Tiny Dancer”. Τα 3 βιντεοκλίπ, τα οποία μπορείτε να δείτε κι εσείς στους παρακάτω συνδέσμους, προβλήθηκαν μάλιστα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, κάτι σημειολογικώς σημαντικό. Παρόντες ήταν μάλιστα τόσο ο Elton John, όσο και ο Bernie Taupin, οι οποίοι έκαναν και σχετική συζήτηση με τους 3 δημιουργούς, αλλά και με το κοινό. Σημειολογικώς σημαντικό, επίσης, ότι ο Elton John θεωρεί πλέον τα 3 βιντεοκλίπ ως «επίσημα» για τα αντίστοιχα τραγούδια.  

Όπως μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο Τύπου, το νικητήριο βίντεο του Majid Adin για το “Rocket Man” είναι ένα συγκινητικό animation, το οποίο παρουσιάζει τα βιώματά του. O Adin, ένας Ιρανός πρόσφυγας, κάνει το μεγάλο ταξίδι στην Αγγλία και αυτή η διαδρομή δίνει μια νέα προοπτική στους στίχους και στο θέμα του ταξιδιού και της μοναξιάς. Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών και εργαζόμενος στον τομέα του animation, ο Adin ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, διαμένοντας για αρκετό καιρό στη “Ζούγκλα του Calais”, πριν του χορηγηθεί άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

{youtube}DtVBCG6ThDk{/youtube}

Στο “Bennie Αnd Τhe Jets” οι σκηνοθέτες Jack Whiteley & Laura Brownhil έχουν συνθέσει  ένα φουτουριστικό σόου ταλέντων. Το σκηνικό και η κεντρική δομή βασίζονται στο κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας Metropolis του Fritz Lang (1927), ενώ η συγχρονισμένη χορογραφία είναι εμπνευσμένη από τα πρωτοπόρα φιλμ του Busby Berkeley, χρησιμοποιώντας την αισθητική του ασπρόμαυρου ως αναφορά στην κλασική εποχή του Hollywood. 

{youtube}wo1OwRTRKRk{/youtube}

Τέλος, το νικητήριο βίντεο του Max Weiland για το “Tiny Dancer” είναι ένας φόρος τιμής στο Λος Άντζελες. Το βίντεο δείχνει ανθρώπους στην καθημερινότητά τους να βιώνουν το βαθύτερο νόημα της ζωής: από τη μεξικάνικη γιορτή Quinceanera (παραδοσιακή γιορτή γενεθλίων των 15χρονων κοριτσιών για να τιμήσουν την ενσωμάτωση μιας νέας γυναίκας στην κοινωνία), μέχρι τον διασκορπισμό της τέφρας των αγαπημένων, οι πρωταγωνιστές του βίντεο ενώνονται μέσα από το τραγούδι, καθώς παίζει μέσα στα ραδιόφωνά τους.

{youtube}yYcyacLRPNs{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured